Vlaams beschermingsmechanisme loopt ten einde

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Eind september loopt het Vlaams beschermingsmechanisme af. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Voor de maanden juli, augustus en september is er nog gerichte steun aan sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronamaatregelen. Hotels, discotheken, dancings, feestzalen, een beperkte groep ondernemingen in de eventsector en ook reisbureaus, reisorganisatoren en autocarondernemingen zullen een beroep kunnen doen op het Vlaams beschermingsmechanisme. Aan de hand van hun btw-aangifte van het derde kwartaal zullen ze moeten aantonen dat ze minstens 60% omzetverlies hadden om bescherming te krijgen.

“De meeste coronamaatregelen werden ondertussen afgebouwd. Toch is er nog een beperkte groep ondernemers die zware hinder ondervinden, de reissector bijvoorbeeld. Het is nog steeds sterk afgeraden om een verre reis buiten de EU te maken. Zowel reisbureaus, -organisatoren als autocarvervoer hebben daardoor een hoog omzetverlies. Ondertussen blijven heel wat vaste kosten voor het herboeken van reizen wel lopen. Dat zij nu een beroep zullen kunnen doen op het Vlaams beschermingsmechanisme is dan ook logisch. We mogen die ondernemers in deze moeilijke tijden niet in de steek laten.” – Vlaams minister van Economie Hilde Crevits

Eind september loopt het Vlaams beschermingsmechanisme op zijn einde. De meeste coronamaatregelen worden ook verder afgebouwd. Uit een enquête van de Nationale Bank bij bedrijven blijkt wel dat een aantal sectoren eind juni nog steeds een hoog omzetverlies hadden. Denk bijvoorbeeld aan feestzalen waar pas sinds begin september opnieuw veel reservaties binnen lopen, discotheken en dancings die nog gesloten zijn, hotels, ondernemers in de eventsector en ondernemers in de reissector zoals reisbureaus, reisorganisatoren en autocars. Reizen wordt nog steeds afgeraden en inreizen van buiten de EU in België is verboden. In de maanden juli en augustus zijn 2,7 miljoen passagiers aangekomen of vertrokken op Brussel Airport, dat is 50% minder dan in 2019. Ondertussen blijven veel vaste kosten wel lopen, zo hebben de reisorganisatoren hun handen vol met herboekingen. Daar zijn geen extra inkomsten aan verbonden, maar dat brengt wel een kost met zich mee.

Vlaams beschermingsmechanisme voor 3de kwartaal

Om die heel specifieke groep aan ondernemers te beschermen, kunnen zij voor het derde kwartaal van 2021 (juli, augustus, september) een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme. De ondernemer moet aantonen dat er 60% omzetverlies is en kan dan 10% van de normale omzet als bescherming krijgen. De bescherming zal evenwel pas aangevraagd kunnen worden na het indienen van de btw-aangifte van het derde kwartaal van 2021 en de btw aangifte van het derde kwartaal van 2019. De aanvraag kan gebeuren vanaf 15 oktober 2021.

Nieuws

Vlaanderen duidt toekomstige 8 centra voor gespecialiseerde invasieve beroertezorg aan

Beroerte behoort tot de top 10 van belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen. Het tijdig herkennen van een beroerte en hulp inschakelen is ontzettend belangrijk, het organiseren van een kwaliteitsvol aanbod van beroertezorg is dat evenzeer. Vlaanderen neemt 8 ziekenhuizen op in haar planning voor centra invasieve beroertezorg. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits is tevreden dat deze legislatuur nog stappen vooruit worden gezet om de beroertezorg te organiseren in Vlaanderen.

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten.