Vlaams beschermingsmechanisme loopt ten einde

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Eind september loopt het Vlaams beschermingsmechanisme af. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Voor de maanden juli, augustus en september is er nog gerichte steun aan sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronamaatregelen. Hotels, discotheken, dancings, feestzalen, een beperkte groep ondernemingen in de eventsector en ook reisbureaus, reisorganisatoren en autocarondernemingen zullen een beroep kunnen doen op het Vlaams beschermingsmechanisme. Aan de hand van hun btw-aangifte van het derde kwartaal zullen ze moeten aantonen dat ze minstens 60% omzetverlies hadden om bescherming te krijgen.

“De meeste coronamaatregelen werden ondertussen afgebouwd. Toch is er nog een beperkte groep ondernemers die zware hinder ondervinden, de reissector bijvoorbeeld. Het is nog steeds sterk afgeraden om een verre reis buiten de EU te maken. Zowel reisbureaus, -organisatoren als autocarvervoer hebben daardoor een hoog omzetverlies. Ondertussen blijven heel wat vaste kosten voor het herboeken van reizen wel lopen. Dat zij nu een beroep zullen kunnen doen op het Vlaams beschermingsmechanisme is dan ook logisch. We mogen die ondernemers in deze moeilijke tijden niet in de steek laten.” – Vlaams minister van Economie Hilde Crevits

Eind september loopt het Vlaams beschermingsmechanisme op zijn einde. De meeste coronamaatregelen worden ook verder afgebouwd. Uit een enquête van de Nationale Bank bij bedrijven blijkt wel dat een aantal sectoren eind juni nog steeds een hoog omzetverlies hadden. Denk bijvoorbeeld aan feestzalen waar pas sinds begin september opnieuw veel reservaties binnen lopen, discotheken en dancings die nog gesloten zijn, hotels, ondernemers in de eventsector en ondernemers in de reissector zoals reisbureaus, reisorganisatoren en autocars. Reizen wordt nog steeds afgeraden en inreizen van buiten de EU in België is verboden. In de maanden juli en augustus zijn 2,7 miljoen passagiers aangekomen of vertrokken op Brussel Airport, dat is 50% minder dan in 2019. Ondertussen blijven veel vaste kosten wel lopen, zo hebben de reisorganisatoren hun handen vol met herboekingen. Daar zijn geen extra inkomsten aan verbonden, maar dat brengt wel een kost met zich mee.

Vlaams beschermingsmechanisme voor 3de kwartaal

Om die heel specifieke groep aan ondernemers te beschermen, kunnen zij voor het derde kwartaal van 2021 (juli, augustus, september) een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme. De ondernemer moet aantonen dat er 60% omzetverlies is en kan dan 10% van de normale omzet als bescherming krijgen. De bescherming zal evenwel pas aangevraagd kunnen worden na het indienen van de btw-aangifte van het derde kwartaal van 2021 en de btw aangifte van het derde kwartaal van 2019. De aanvraag kan gebeuren vanaf 15 oktober 2021.

Nieuws

Minister Hilde Crevits kent investeringssteun toe voor lokaal dienstencentrum in Zonnebeke

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 756.000 euro voor de verbouwing van Villa Zonnedaele tot een lokaal dienstencentrum in Zonnebeke. Dat landhuis dateert van 1933 en ligt in het mooie kasteelpark. Na de verbouwing zal iedereen er welkom zijn en kan er meer buurgericht gewerkt worden.

Minister Crevits investeert verder in preventie rond cocaïne

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bindt de strijd tegen cocaïne verder aan op het vlak van preventief gezondheidsbeleid. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs krijgt middelen om op maat gerichte acties te lanceren en zo risicogroepen beter te informeren en te sensibiliseren over de effecten van cocaïnegebruik op korte en lange termijn.

Vlaanderen maakt prioriteit van een gezonder milieu en leefomgeving

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits lanceert vandaag een nieuwe gezondheidsdoelstelling rond milieugezondheidszorg. Het doel is om tegen 2030 de gevolgen van een aantal omgevingsfactoren op onze gezondheid terug te dringen. Tegelijk lanceert de minister samen met het Departement Zorg een eerste Klimaatgezondheidsplan. Het plan is een antwoord op de internationale vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie om meer aandacht te hebben voor de gevolgen van het klimaat op de gezondheid. Het plan brengt een boodschap van hoop. We bereiden ons voor op de uitdagingen door samen te werken aan een klimaatgezonde toekomst.