Vlaams minister Hilde Crevits helpt kmo's de digitale sprong maken

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

De coronacrisis heeft aangetoond dat er nog meer moet worden ingezet op digitalisering. Ook de experten uit de relancecomités onderstreepten het belang van het digitale voor het herstel van onze economie en arbeidsmarkt. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits lanceert daarom een eerste oproep voor gerichte steun voor digitale transformatieprojecten om kmo’s de kans te geven voluit digitaal te gaan en zich op die wijze klaar te stomen voor de toekomst.

Digitalisering is vandaag niet meer weg te denken uit onze maatschappij en bedrijfsleven. Inzetten op het digitale biedt voor Vlaanderen enorme opportuniteiten voor zowel de maatschappij als de economie en kan onze productiviteit een ongeziene boost geven. Hoewel er vandaag de dag al verschillende goede digitale technologieën beschikbaar zijn, blijven veel ondernemingen nog achterop hinken inzake digitalisering.

Het doel van de nieuwe oproep is om kmo’s te laten ondersteunen door een externe deskundige en zo een grote stap voorwaarts te zetten op vlak van hun digitale activiteiten. Op die manier stomen we onze bedrijven klaar voor de toekomst. Het gaar hierbij om digitaliseringsprojecten met een hoge ambitie die vernieuwend en belangrijk zijn voor de onderneming en bovendien snel implementeerbaar zijn. Projecten kunnen zich richten op zowel producten, diensten als processen van ondernemingen en dienen een duidelijke bijdrage te leveren aan de overgang naar een data-gedreven organisatie. 

Ingediende projecten kunnen 50% steun krijgen met een maximum van 50.000 euro per project. Een project bestaat steeds uit een verplichte samenwerking met een externe deskundige. Er wordt voor deze oproep in een totaalbudget van 2,5 miljoen euro voorzien.

Projectaanvragen kunnen online ingediend worden vanaf 1 september via de website van VLAIO. De deadline voor het indienen van deze aanvraag is 31 oktober. Alle informatie over de oproep en aanvraagprocedure: www.vlaio.be/digitaletransformatie .

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “ De toekomst is digitaal en gebaseerd op data. Dat hebben ook de experts van de relancecomités onlangs nog maar eens aangegeven. Onze kmo’s moeten volop mee in dat digitale verhaal. Daarom lanceert VLAIO nu een eerste oproep voor digitale transformatieprojecten bij kmo’s. Ondernemingen kunnen vernieuwende en efficiënte projecten indien die hun onderneming op weg zetten naar een digitale toekomst. Ingediende projecten kunnen op 50% steun rekenen, goed voor een totaalbudget van 2,5 miljoen euro.”

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderdagverblijf het Hummelhof, afdeling van de Hummeltjes vzw, in Sint-Truiden

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 680.000 euro voor een nieuwbouw van het kinderdagverblijf het Hummelhof in het kader van het project Buur & Berg in Sint-Truiden. Het kinderdagverblijf is nu gevestigd in de Rummenweg maar moet de site op termijn verlaten. De verhuurder, het Sint-Trudoziekenhuis, heeft op termijn andere plannen met de lokalen.

Nog eens 240 onthaalouders krijgen werknemersstatuut

240 VTE onthaalouders kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maken Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Opgroeien bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon.

4 x meer tong in de Ierse Zee voor onze Belgische vissers vanaf 1 juli, ook de onderhandelingen voor de visquota voor 2025 opgestart

Het is bevestigd. Er is een akkoord tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk zodat onze Belgische vissers vanaf juli 4 keer meer dan tong mogen vangen in de Ierse Zee. Uit een nieuw wetenschappelijk rapport, dat onlangs is verschenen, blijkt dat het tongbestand in de Ierse Zee in opmerkelijk betere toestand dan eerst werd aangenomen. Op vraag van minister Crevits hebben de resultaten van de studie al een tastbaar gevolg voor het visquotum voor dit jaar. Tijdens deze raad bespraken de lidstaten het voortgangsrapport van de Commissie dat stelde dat meer bestanden zich op duurzaam niveau bevinden. De ministers startten ook de gesprekken voor de vangstmogelijkheden in 2025.