Vlaams minister Hilde Crevits helpt kmo's de digitale sprong maken

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

De coronacrisis heeft aangetoond dat er nog meer moet worden ingezet op digitalisering. Ook de experten uit de relancecomités onderstreepten het belang van het digitale voor het herstel van onze economie en arbeidsmarkt. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits lanceert daarom een eerste oproep voor gerichte steun voor digitale transformatieprojecten om kmo’s de kans te geven voluit digitaal te gaan en zich op die wijze klaar te stomen voor de toekomst.

Digitalisering is vandaag niet meer weg te denken uit onze maatschappij en bedrijfsleven. Inzetten op het digitale biedt voor Vlaanderen enorme opportuniteiten voor zowel de maatschappij als de economie en kan onze productiviteit een ongeziene boost geven. Hoewel er vandaag de dag al verschillende goede digitale technologieën beschikbaar zijn, blijven veel ondernemingen nog achterop hinken inzake digitalisering.

Het doel van de nieuwe oproep is om kmo’s te laten ondersteunen door een externe deskundige en zo een grote stap voorwaarts te zetten op vlak van hun digitale activiteiten. Op die manier stomen we onze bedrijven klaar voor de toekomst. Het gaar hierbij om digitaliseringsprojecten met een hoge ambitie die vernieuwend en belangrijk zijn voor de onderneming en bovendien snel implementeerbaar zijn. Projecten kunnen zich richten op zowel producten, diensten als processen van ondernemingen en dienen een duidelijke bijdrage te leveren aan de overgang naar een data-gedreven organisatie. 

Ingediende projecten kunnen 50% steun krijgen met een maximum van 50.000 euro per project. Een project bestaat steeds uit een verplichte samenwerking met een externe deskundige. Er wordt voor deze oproep in een totaalbudget van 2,5 miljoen euro voorzien.

Projectaanvragen kunnen online ingediend worden vanaf 1 september via de website van VLAIO. De deadline voor het indienen van deze aanvraag is 31 oktober. Alle informatie over de oproep en aanvraagprocedure: www.vlaio.be/digitaletransformatie .

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “ De toekomst is digitaal en gebaseerd op data. Dat hebben ook de experts van de relancecomités onlangs nog maar eens aangegeven. Onze kmo’s moeten volop mee in dat digitale verhaal. Daarom lanceert VLAIO nu een eerste oproep voor digitale transformatieprojecten bij kmo’s. Ondernemingen kunnen vernieuwende en efficiënte projecten indien die hun onderneming op weg zetten naar een digitale toekomst. Ingediende projecten kunnen op 50% steun rekenen, goed voor een totaalbudget van 2,5 miljoen euro.”

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.