Vlaamse regering geeft bescherming aan varkenshouders

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits 2 maatregelen goedgekeurd om de varkenshouders te beschermen. Zo komt er een tussenkomst in het jaarlijkse abonnement 2021 voor de ophaling en de verwerking van dierlijk restmateriaal en kadavers door Rendac. Daarnaast kunnen bijna 1000 varkenshouders rekenen op een tegemoetkoming voor duurzame investeringen die ze gedaan hebben. Zoals bekend maakt de varkenssector moeilijke tijden door met hoge voederprijzen en lage verkoopsprijzen.

De varkenshouders in Vlaanderen zagen de voorbije maanden en jaren hun inkomsten fors dalen. Daar zijn verschillende redenen voor. Er was de Afrikaanse varkenspest, de coronacrisis en de stijging van grondstofprijzen. De crisis sleept al een poosje aan, niet alleen bij ons, maar in veel landen. De overheid alleen kan deze crisis niet oplossen, maar we kunnen wel steun bieden, in het bijzonder aan die bedrijven die de voorbije jaren investeerden in duurzaamheid. Daarnaast roep ik de hele keten op tot een betere samenwerking. We hebben 2 concrete maatregelen goedgekeurd, goed voor een investering van 9,2 miljoen euro.” Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits.

Om de varkenshouders te beschermen in moeilijke tijden besliste de Vlaamse regering in oktober om 4 maatregelen te nemen. De middelen voor dat pakket bedragen alles samen 16 miljoen euro. Op korte termijn gaat het om een tussenkomst in het abonnement dat varkenshouders betalen aan Rendac voor de ophaling en de verwerking van dierlijk restmateriaal en kadavers. Concreet zal Vlaanderen drie kwart van het abonnement betalen. Vlaanderen telt daar 3,5 miljoen euro voor neer. De betalingen zullen voor midden december gebeuren.

Liquiditeitsbescherming voor duurzame stalconcepten en jonge boeren

Daarnaast zullen landbouwbedrijven, die geïnvesteerd hebben in een duurzaam stalconcept, kunnen rekenen op een bedrag van maximaal 5000 of 2500 euro afhankelijk of de netto-investering in dat duurzaam stalconcept lager of hoger lag dan 100.000 euro. Jonge landbouwers die recent een bedrijf overnamen kunnen ook rekenen op een gedeeltelijke liquiditeitsbescherming. Om en bij 200 jonge boeren kunnen zo rekenen op een ondersteuning van maximum 7500 euro. Hiervoor is in totaal ruim 5,7 miljoen euro voorzien. Aanvragen hiervoor kunnen via het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij ingediend worden.

Overleg met sector

Minister Crevits pleegt intussen overleg met de hele keten. Die keten heeft het engagement genomen om een brancheorganisatie op te richten. Deze organisatie wil uitgroeien tot een strategisch platform van de varkenssector. Ze verenigt de primaire productie, de eerste verwerking en de voedersector. Voordeel van zo’n erkenning is dat zij formeel het aanspreekpunt voor de hele sector zijn en is er meer overleg mogelijk over transparantie in prijzen en kunnen ze samen inspanningen leveren om de sector sterker te maken.

Op Europees vlak heeft minister Crevits de crisis in de varkenssector al enkele keren op de agenda geplaatst. Verschillende landen scharen zich achter de vraag om uitzonderlijke steunmaatregelen te activeren voor de varkenssector. De Europese Commissie wil vooralsnog niet op die vraag ingaan. Minister Crevits zal blijvend verwijzen naar de uitzonderlijke omstandigheden en zal blijven aandringen op een gecoördineerde Europese actie.

Nieuws

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren. 

Voortrekker in Europa: Vlaanderen start met de uitrol van inburgeringstrajecten in het land van herkomst

Vanaf dit najaar wil Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits officieel starten met voortrajecten voor nieuwkomers in het land van herkomst. De Vlaamse Regering heeft de maatregel goedgekeurd. Het gaat over trajecten voor personen die omwille van gezinshereniging of arbeidsmigratie naar Vlaanderen willen komen. De nieuwkomers zullen een digitale cursus maatschappelijke oriëntatie aangeboden krijgen zodat ze al een beeld hebben van onze samenleving en ze beter voorbereid zijn als ze naar Vlaanderen komen. De lancering van de trajecten volgt na 3 proefprojecten.