Vlaanderen neemt controle op eieren in handen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vandaag heeft de Vlaamse Regering haar eerste goedkeuring gegeven aan een wetgevend initiatief over de controle van consumptie-eieren in Vlaanderen. Het gaat over Europese handelsnormen in verband met de etikettering van de houdermethode en de voedingswijze. Dit initiatief is in het belang van boer en consument en moet vermijden dat er verkeerde informatie wordt verstrekt.

De Vlaming lust graag een eitje of verwerkt ze graag in de keuken. In 2020, midden de coronacrisis, steeg het thuisverbruik van eieren tot 81 per persoon. Daarnaast worden eieren natuurlijk nog in tal van andere voedingswaren verwerkt. De consument hecht ook belang aan lokaal geproduceerde eieren. Op elk ei staat een stempelcode. Die code geeft aan van welk bedrijf het ei komt en welk soort ei het is.

Op de eieren die we kopen, staat een stempel. Die code geeft aan van waar de eieren komen en op welke manier ze geproduceerd zijn. Europa legt in dat verband een aantal voorwaarden op zodat de consument op kwaliteitsvolle producten kan rekenen en correcte informatie krijgt. Door een registratie te vragen van zowel de landbouwers als de bedrijven waar de eieren verpakt worden, kunnen onze diensten gerichter controleren. Als blijkt dat er overtredingen zijn, dan kan er een waarschuwing worden gegeven of een proces-verbaal worden opgesteld.” - Vlaams minister van Werk Hilde Crevits

De Europese handelsnormen vormen een geheel van regels die ervoor zorgen dat de landbouwproducten die we als consument kopen, voldoen aan een gestandaardiseerde kwaliteit.

In het geval van consumptie-eieren worden voorwaarden opgelegd over de vermelding van de houderijmethode die op de eieren gestempeld wordt en de vermelding van die houderijmethode op de verpakking van de eieren. Dat gaat concreet of het om eieren met vrije uitloop gaat, om scharreleieren, om biologische eieren enz. Daarnaast gaat het over de correcte vermelding van de voedingswijze van de leghennen op de verpakking van de eieren.

Het initiatief voert een erkenningsplicht in voor leghennenbedrijven en een registratieplicht voor pakstations waar eieren gesorteerd een verpakt worden. Zowel de erkennings- als de registratieaanvraag dienen eenmalig elektronisch ingediend te worden bij het Departement Landbouw en Visserij, die de aanvragen beoordeelt.

Om de administratieve lasten bij de landbouwers te beperken, is bepaald dat leghennenbedrijven die op de datum van de inwerkingtreding van het besluit al geregistreerd zijn bij het FAVV en pakstations die al over een toelating beschikken van het FAVV geen aanvraag moeten indienen, maar geacht worden erkend of geregistreerd te zijn.

Het Departement Landbouw en Visserij kan op basis van de geactualiseerde lijsten bij controles erop toezien dat de voedingswijze en houderijmethode waarin de leghennen gehouden worden, voldoen aan de voorwaarden zoals ze zijn opgelegd in de Europese regelgeving en dat de houderijmethode correct vermeld wordt op de eieren en op de verpakking. Dat gebeurt in het belang van de boer en de consument. Als er overtredingen vastgesteld worden, komen er waarschuwingen of een proces-verbaal en administratieve boetes.

 

 

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.