Welvaartsfonds: het vliegwiel om privaat kapitaal te activeren voor de relance

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits en de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen lanceren samen met een consortium van sterke financiële partners het Welvaartsfonds. Die samenwerking is het antwoord op de nood aan kapitaal voor onze Vlaamse bedrijven  op (middel)lange termijn. Het Welvaartsfonds is één van 4 luiken van het Vlaams herstelplan voor onze economie. Het Welvaartsfonds is bedoeld zowel voor bedrijven die door de coronacrisis in moeilijkheden komen als bedrijven die hierin een opportuniteit zien en versneld willen groeien.

“Veel ondernemers snakken naar langetermijnfinanciering om ook de komende maanden doordacht en duurzaam te kunnen herstellen en groeien. Samen met veel financiële partners lanceren we nu het Welvaartsfonds. Dat fonds moet een vliegwiel worden om privaat kapitaal te activeren in de relance van onze economie.” - Hilde Crevits  

 Begin juni nam Vlaams minister van Economie Hilde Crevits het initiatief voor de lancering van een Welvaartsfonds van 500 miljoen euro. Dat fonds moet investeren in kapitaalsverhogingen en achtergestelde leningen van toekomstgerichte en gezonde Vlaamse ondernemingen. Het Welvaartsfonds maakt deel uit van het vierluik voor het herstel van de economie, waar ook een verhoogde waarborgcapaciteit, de coronaleningen, de uitbreiding van de Winwinlening en het Vriendenaandeel deel van uitmaken.

 Met het Welvaartsfonds willen alle partners vooral een antwoord bieden op de financiële uitdagingen waar bedrijven nu mee geconfronteerd worden. De Vlaamse overheid voorziet voor het Welvaartsfonds een startkapitaal van 240 miljoen, terwijl 260 miljoen euro zal worden geïnvesteerd door private partners.

 Het Welvaartsfonds wordt opgezet als een marktconform initiatief dat niet alleen bedrijven financieel zal versterken, maar ook een correcte risico-return verhouding voor de investeerders nastreeft.

 Gefaseerde lancering

 Het project wordt gestructureerd als een meertrapsraket, die gefaseerd wordt gelanceerd. In een eerste fase verzamelt het Welvaartsfonds een consortium van sterke partners die zich engageren om samen te werken om de solvabiliteit te versterken van Vlaamse bedrijven die geïmpacteerd zijn door de coronacrisis. Aan de hand van een samenwerkingscharter scharen de partners zich zo achter het gezamenlijke doel om de welvaart voor Vlaanderen op lange termijn te verzekeren.

‍In een tweede en derde fase – vanaf het tweede kwartaal van 2021 – wordt het fonds juridisch opgericht en verder opgeschaald. Vanaf dan zal het voor de institutionele investeerders (fase 2) en de particuliere spaarder (fase 3) ook mogelijk zijn om mee te investeren in Vlaamse bedrijven.

 Duurzaamheid en innovatie staan voorop

 Het Welvaartsfonds ondersteunt veelbelovende innoverende ondernemingen die kampen met een financieringsnood en geeft hen net die extra middelen die nodig zijn om een versnelling hoger te schakelen.

 Het Welvaartsfonds focust op drie types financieringen die de balans van bedrijven kunnen verstevigen en hun solvabiliteitspositie kunnen verbeteren: kapitaal, quasi-kapitaal en achtergestelde leningen. De ticketgrootte kan schommelen van 1,25 tot 50 miljoen euro.

 Bedrijven in alle sectoren en in alle levensfases komen in aanmerking voor financiering van het Welvaartsfonds. Niettemin zal het Welvaartsfonds bij voorkeur inzetten op bedrijven die bij hun (innovatie)beleid mee de omslag voeren naar een duurzame en ethische bedrijfsvoering. Door ondernemingen te financieren die streven naar meer klimaatneutraliteit, energie- en resource-efficiëntie en circulaire projecten implementeren, wil het Welvaartsfonds bijdragen tot een duurzame economie en maatschappij.

 Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Deze crisis raakt onze economie in het hart. Veel ondernemers hebben nood aan kapitaalversterking om zich verder te ontwikkelen. Op korte termijn helpen we met een aantal sterke maatregelen de eerste klap opvangen. Maar bedrijven hebben ook op middellange en langetermijn ondersteuning nodig. Het Welvaartsfonds moet hierbij een vliegwiel vormen om privaat kapitaal te mobiliseren om te investeren in onze economie.”

 Website: www.welvaartsfonds.eu

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.