111 extra RTH-initiatieven goedgekeurd voor mensen met een handicap

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits heeft na een oproep van het VAPH 111 extra initiatieven goedgekeurd rond rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) voor mensen met een handicap. Het gaat over een pilootfase om het huidige RTH-beleid te vernieuwen naar ondersteuning die snel inzetbaar, flexibel, laagdrempelig, nabij en nog meer focus legt op de ondersteuning van de persoon. De projecten van de organisaties die voldoen aan deze voorwaarden krijgen vanaf 2023 een erkenning van het VAPH die hen toelaat om RTH aan te bieden. Hierdoor zal er meer hulp ter beschikking zijn voor personen met een handicap over alle prioriteitengroepen heen. Het gaat om een structurele investering van 20 miljoen euro.

“We hebben deze zomer beslist om 20 miljoen extra te investeren in rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) via een projectoproep. De bedoeling is om het RTH aanbod te versterken en vernieuwen. We stellen namelijk vast dat RTH voor veel mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben een verschil maakt en dat het ook het netwerk rond de persoon die zorg nodig heeft deels ontlast. Ik ben er ook van overtuigd dat RTH mensen met een handicap kan ondersteunen zodat ze een betekenisvolle en zichtbare rol kunnen opnemen in de samenleving Ik ben dan ook heel trots om vandaag te kunnen aankondigen dat heel wat organisaties innovatieve projecten indienden bij het VAPH. Organisaties die zelfs over de sectoren heen hebben nagedacht over hoe ze voor personen met een zorg en ondersteuningsnood oplossingen en perspectief kunnen bieden. Het aanbod is namelijk voor iedereen ter beschikking, ook bijvoorbeeld voor mensen in prioriteitengroep 3.” - Hilde Crevits  

Er komen in totaal 111 extra initiatieven in Vlaanderen die zich engageren om via RTH zowel minder- als meerderjarigen met een handicap te ondersteunen en kansen te bieden. Deze zomer lanceerde Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits via het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) een brede oproep waarop organisaties met innovatieve ideeën konden intekenen. In alle provincies zijn projecten actief en enkele projecten zetten in op verschillende provincies of zelfs Vlaanderenbreed.

De ondersteuning die de Vlaamse overheid via het VAPH biedt aan personen met een handicap bestaat uit drie componenten: persoonsvolgende budgetten, hulpmiddelen en rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH). Die laatste zijn vormen van ondersteuning voor mensen die (nog geen) persoonsvolgend budget hebben, maar toch nood hebben aan ondersteuning, zoals psychosociale begeleiding, begeleide activiteiten, dagopvang of kort verblijf. De ondersteuning is laagdrempelig en rechtstreeks toegankelijk, iedereen met (een vermoeden van) een handicap kan er een beroep op doen. De RTH-initiatieven kunnen een groot verschil maken voor de persoon en zijn netwerk doordat ze bijvoorbeeld mantelzorgers extra tijd voor zichzelf te bieden.

In 2021 boden 220 RTH-aanbieders ondersteuning aan 13.493 minderjarigen en 14.867 meerderjarigen. Door de 111 bijkomende initiatieven zullen er nog meer mensen bereikt worden.

Aanbod meer op maat en dicht bij mensen

Met de oproep wil minister Crevits samen met de aanbieders het beleid rond RTH vernieuwen naar een ondersteuningsvorm dat meer op maat is van de persoon en ook meer flexibel en sneller inzetbaar is wanneer mensen hulp nodig hebben. Alle goedgekeurde initiatieven zijn beoordeeld op basis van specifieke voorwaarden. Zo zijn ook de nabijheid en laagdrempeligheid van projecten een belangrijk basisvoorwaarden. Het is de bedoeling dat mensen in hun buurt vlot terecht kunnen bij ondersteunende initiatieven. Er werd dan ook bij de selectie op toegezien dat het lokale aanbod vraaggericht is en dat er lokaal samengewerkt wordt andere partners zoals de cultuursector, onderwijs, lokale besturen en het werkveld. Het VAPH zal alle 111 projecten opvolgen en vooral oog hebben voor de dynamiek en impact die deze nieuwe organisaties teweegbrengen.

20 miljoen

De 111 initiatieven krijgen een erkenning voor heel 2023. Daarna zullen de projecten geëvalueerd worden en is het de bedoeling om het huidige regelgevend kader rond rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) aan te aan de hand van de ‘good practices’. Minister Crevits heeft eerder aangekondigd hiervoor 20 miljoen euro extra te investeren via het Zorginvesteringsplan.

Ontdek de geseleceerde projecten >>

Nieuws

Fijnmazige stemresultaten van de lokale verkiezingen bekend

Vanaf vandaag zijn de fijnmazige resultaten van de lokale verkiezingen in Vlaanderen van 13 oktober ter beschikking op de website Vlaanderenkiest.be. De gedetailleerde resultaten gaan voor het eerst verder dan het gemeentelijk niveau. Ze bieden o.a. inzicht in de stemresultaten op het niveau van deelgemeenten of wijken binnen een gemeente.

Vlaams minister Hilde Crevits reikt 1000e certificaat sociaal tolken en vertalen uit

Vlaams minister van Inburgering en Integratie Hilde Crevits heeft vandaag het 1000e certificaat sociaal tolken en vertalen uitgereikt. Om aan de stijgende vraag naar gecertificeerde tolken te voldoen, zet het Agentschap Integratie en Inburgering in op de opleiding van nieuwe tolken. Dit jaar worden 99 certificaten uitgereikt aan 95 nieuwe sociaal tolken. Daarmee komt het aantal uitgereikte certificaten op 1.035. Een belangrijke en broodnodige stijging want sociaal tolken en vertalers spelen een cruciale rol in het overbruggen van taaldrempels en het bevorderen van toegankelijke dienstverlening voor anderstalige hulpzoekenden.

Bekendmaking eerste analyse verkiezingsresultaten: meer vrouwen verkozen in gemeente- en provincieraden

Er zijn meer vrouwen verkozen in de gemeente- en provincieraden op 13 oktober 2023. Dat blijkt uit de analyse van de verkiezingsresultaten van het Agentschap Binnenlands Bestuur. De analyse geeft per provincie concrete cijfers over de opkomst, het aantal geldige en blanco stembiljetten en algemene info over het geslacht en de leeftijd van de verkozenen.