160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

“De uitdagingen voor onze voorzieningen worden er niet minder op. Zorgaanbieders ondersteunen steeds vaker kinderen en jongeren met complexe problematieken, en met gedrags- en emotionele stoornissen, die specifieke en intensieve hulp en ondersteuning vragen. We zorgen er voor dat bijkomende middelen ook gaan naar voorzieningen die een bijkomende werking wensen te organiseren voor kinderen met de meest complexe ondersteuningsnoden, (meervoudige) ernstige beperkingen en gedrags- en emotionele stoornissen, op die plekken waar de ondersteuning het hoogst is. Vanuit de filosofie van het nieuwe decreet investeren we in voorzieningen die gezamenlijk en met de gezinnen verantwoordelijkheid willen opnemen om te zorgen dat geen enkel kind nog tussen de mazen van het net valt.” - Hilde Crevits  

 

160 extra plaatsen schoolvervangende dagopvang en verblijf voor minderjarigen in de multifunctionele centra

 

De uitvoering van het crisis- en investeringsplan verloopt in verschillende stappen. Het aantal plaatsen voor crisisbegeleiding en crisisopvang werd eerder al uitgebreid. Er werd 1,4 miljoen euro voorzien om mobiele crisisbegeleiding uit te bouwen binnen de multifunctionele centra (MFC’s), dat zijn voorzieningen voor kinderen met een handicap tot en met 21 jaar.

 

Daarnaast werd er ruim 2 miljoen euro geïnvesteerd in MFC’s om meer kinderen 7 dagen op 7 te kunnen opvangen, waar grote nood aan is. Er werd ook een budget van 1,3 miljoen euro uitgetrokken voor extra crisisbedden, en er werd 800.000 euro toegevoegd aan de bestaande crisisbedden zodat intensievere crisisbegeleiding geboden kan worden. Tot slot werden 24 MFC’s voor in totaal 2,4 miljoen versterkt om hun ondersteuning in complexe of intensieve trajecten uit te breiden.

 

Als volgende stap wordt het huidige aanbod schoolvervangende dagopvang en verblijf van de MFC’s uitgebreid. Daarvoor wordt een budget van bijna 10 miljoen euro uitgetrokken. Ruim 110 bijkomende plaatsen schoolvervangende dagopvang en 50 extra verblijfplaatsen kunnen hiermee worden gerealiseerd.

 

Afgelopen periode gebeurde er ook heel wat regionale afstemming. Op die manier gaan de bijkomende middelen echt naar voorzieningen die een bijkomende werking wensen te organiseren voor kinderen met de meest complexe ondersteuningsnoden, (meervoudige) ernstige beperkingen en gedrags- en emotionele stoornissen, op die plekken waar de ondersteuning het hoogst is. Het ondersteuningsaanbod in Vlaanderen en Brussel wordt beter gespreid en de capaciteit wordt gericht uitgebreid.

Dit resulteerde in volgende versterkingen:

 

Schoolvervangende dagopvang

Verblijf

Antwerpen

62

5

Limburg

9

6

Oost-Vlaanderen

2

18

Vlaams-Brabant

13

9

West-Vlaanderen

5

11

Brussel

20

1

Aantal plaatsen

111

50

 

 

 

Budget

5.073.183

4.847.289

 

Het VAPH zal de komende weken de definitieve verdeling met de sector vastleggen.

Nieuws

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor sociaal overleg voor 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen

Er is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor het Comité C1. Het Comité C1 speelt een cruciale rol in het sociaal overleg voor de bepaling van de loon- en de arbeidsvoorwaarden voor ongeveer 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen. Op het kabinet van minister-president Matthias Diependaele hebben de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de ministers Hilde Crevits, Caroline Gennez en Matthias Diependaele, de vakorganisaties ACOD LRB, ACV Openbare Diensten en VSOA LRB, en de werkgeversorganisaties VVSG, VVP en Zorgnet-Icuro de nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee wordt het sociaal overleg hersteld.

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Oudenburg niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Oudenburg Anthony Dumarey niet te benoemen na onder meer een negatief advies van de gouverneur van West-Vlaanderen. Daarnaast heeft ze nog een aantal burgemeesters benoemd. In totaal zijn er nu in 283 gemeenten burgemeesters benoemd.

Minister Crevits verwerpt klacht van vzw Liga voor Mensenrechten rond huisarresten in Antwerpen

De vzw Liga voor Mensenrechten diende een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur tegen de beslissing van de burgemeester van Antwerpen. Die legde een huisarrest op aan verschillende personen tijdens oudejaarsnacht. Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits verwerpt na onderzoek de elementen in de klacht en zal geen bijkomende toezichtsmaatregel opleggen aan de stad Antwerpen.