4 miljoen euro voor investeringen veiligheid en energievriendelijke vissersvaartuigen

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits investeert 4 miljoen euro in veiligheids- en energiemaatregelen van vissersvaartuigen. De Europese en Vlaamse steun is bedoeld voor 5 vervangende vaartuigen van de vloot in het belang van de veiligheid van de bemanning en van het klimaat.

Onze vissersvloot bestaat uit een 65-tal vaartuigen. Een aantal van die vaartuigen wordt de komende jaren vervangen. Veiligheid en energie-efficiëntie zijn belangrijke elementen. Als reders ervoor kiezen om investeringen te doen die verder gaan dan de bestaande Europese en Belgische voorschriften, dan kunnen ze rekenen op steun van de overheid. Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits heeft 10 projecten goedgekeurd voor een waarde van 4 miljoen euro.

Die Europese en Vlaamse middelen worden gebruikt om de arbeidsomstandigheden van de vissers aan boord te verbeteren. Denk aan extra comfort van de hutten en de beschutting van de vissers. Daarnaast gaat het om investeringen aan boord om de uitstoot van verontreinigde stoffen of broeikasgassen te verminderen en minder energie te verbruiken. De steun bedraagt maximum 50% van de investeringen.

Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits: “De veiligheid van de bemanning van onze vissersvaartuigen en klimaatmaatregelen zijn een belangrijk aandachtspunten. De volgende jaren worden een aantal vervangende schepen in gebruik genomen. Het is hoopvol dat onze reders – in toch onzekere tijden- ervoor kiezen om grote investeringen te doen. Ze kiezen er zelfs voor om strenger te zijn dan de bestaande Europese en Belgische voorschriften. Europese lidstaten hebben de mogelijkheid om steun toe te kennen voor deze extra investeringen. We kennen aan 5 vaartuigen 4 miljoen euro toe, waarvan de helft Europese en de helft Vlaamse middelen.”

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.