646 aanvragen voor achtergestelde leningen

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Ondernemers hebben al 646 aanvragen voor achtergestelde leningen ingediend voor een totaalbedrag van bijna 311 miljoen euro. Dat laat Vlaams minister van Economie Hilde Crevits weten. Bijna 2 op de 3 aanvragen zijn door kmo’s en zelfstandigen, het totaalbedrag van de aanvragen van de start- en scale-ups ligt met 162,4 miljoen euro wel hoger dan dat voor kmo’s en zelfstandigen met 148,3 miljoen euro. “De achtergestelde lening is heel populair” aldus minister Crevits, “maar het is belangrijk dat de ondernemers worden bijgestaan bij de voorbereiding van de aanvraag om ervoor te zorgen dat de dossiers goed en volledig zijn.”

Sinds 5 mei kunnen ondernemers een achtergestelde lening aanvragen aan de Vlaamse overheid. Dat is een lening om bedrijven die door de coronacrisis in financiële problemen komen te ondersteunen. De lening is gericht op start- en scale-ups, en kmo’s en zelfstandigen, het bedrag kan variëren tussen 25.000 euro en 4,3 miljoen euro en loopt 3 jaar. De voorwaarden zijn verschillende naargelang het type bedrijf.

Ondertussen hebben 646 ondernemers een aanvraag voor een achtergestelde lening ingediend. In totaal gaat het om 310,7 miljoen euro. Een kwart van de aanvragen is niet ontvankelijk omdat de onderneming in moeilijkheden zat voor de coronacrisis of geen kmo is. 4 op de 10 dossiers zijn nog in behandeling omdat ze onvolledig zijn. 1 op de 5 aanvragen of 134 dossiers zijn goedgekeurd. Bijna 1 op de 10 of 56 aanvragen zijn geweigerd. 43 aanvragen werden afgesloten zonder gevolg. Minister Crevits roept de financiële instellingen op om hun klanten bij te staan bij de voorbereiding van de aanvragen. Zo kan vermeden worden dat het dossier onontvankelijk is en alle dossiers ook de noodzakelijke informatie bevatten.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Met de achtergestelde lening op een termijn van 3 jaar en verlaagde rentevoet bieden we stevige ondersteuning voor onze start- en scale-ups, kmo’s en zelfstandigen in deze crisis. Met deze lening krijgen ze een financiële buffer op middellange termijn. De lening is ook populair bij veel ondernemers. Ik roep de banken op om samen met de ondernemers de aanvragen voor te bereiden. Het is belangrijk dat een dossier goed en volledig is.”

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.