861 startende horecazaken in eerste drie maanden van dit jaar

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er 861 starters in de horeca genoteerd. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) gezegd in het Vlaams parlement. Vorig jaar werden in Vlaanderen 2912 horecabedrijven opgericht, een daling met 12% tegenover 2019.

Binnenkort, op 9 juni, gaat de horeca weer volledig open. Een sector die maandenlang dicht is gebleven. Het is uitkijken hoe de economische situatie in de sector in de nabije toekomst evolueert. De horecasector, zo zegt minister Crevits, is traditioneel een faillissementsgevoelige sector, maar ze is tegelijk een sector die vrij snel heropleeft na een periode van crisis. De steunmaatregelen van de Vlaamse Regering gaven de sector alvast enige zuurstof en overlevingskansen aan de bedrijven die ook voor de crisis al gezond waren. Voor de coronacrisis telde de horeca heel wat knelpuntberoepen.

Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits: “Welke nieuwe evenwichten of onevenwichten de recente evoluties zullen teweegbrengen, is op dit ogenblik moeilijk te voorspellen. In ieder geval is er recent een forse stijging van het aantal vacatures dat aan VDAB wordt gemeld. Het is nog te vroeg om hier een representatief vervullingspercentage voor te geven. Dit omdat de sector nog niet volledig open is en ook afwachtend is op het vlak van personeelsbezetting. Om een antwoord te bieden op de vraag naar nieuwe instroom van werknemers, hebben we een actieplan voor de horeca opgesteld, samen met VDAB en Horeca Forma.”

Eén van de onderdelen van het actieplan is een mobiele opleidingsunit/truck. Dit zit nu ontwerpfase met middelen van het plan Alle Hens aan Dek. Deze mobiele opleidingsunit, te zien als een oplegger/camper die volledig uitgerust is met horecamateriaal, zaal en keuken, kan als opleidingslocatie ingezet worden, of voor workshops om jongeren, inactieven en potentiële kandidaten kennis te laten maken met jobs/opleidingen in de zaal of keuken. Op die manier worden er andere doelgroepen en andere locaties bereikt. Dit kan een hefboom zijn voor samenwerking met lokale besturen. 

Minister Crevits :“Met dit initiatief zorgen we voor opleidingen ter plaatse, namelijk het aanleren van basistechnieken en vervolgopleidingen op de werkplek zelf via bijvoorbeeld Individuele beroepsopleiding. Daarnaast kunnen ook lokale besturen een rol spelen. Vele lokale besturen hebben de terrasruimte verdubbeld. Dat zorgt voor extra personeel via onder meer  vakantiejobs en flexijobs.”

Nieuws

Minister Hilde Crevits kent investeringssteun toe voor lokaal dienstencentrum in Zonnebeke

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 756.000 euro voor de verbouwing van Villa Zonnedaele tot een lokaal dienstencentrum in Zonnebeke. Dat landhuis dateert van 1933 en ligt in het mooie kasteelpark. Na de verbouwing zal iedereen er welkom zijn en kan er meer buurgericht gewerkt worden.

Minister Crevits investeert verder in preventie rond cocaïne

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bindt de strijd tegen cocaïne verder aan op het vlak van preventief gezondheidsbeleid. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs krijgt middelen om op maat gerichte acties te lanceren en zo risicogroepen beter te informeren en te sensibiliseren over de effecten van cocaïnegebruik op korte en lange termijn.

Vlaanderen maakt prioriteit van een gezonder milieu en leefomgeving

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits lanceert vandaag een nieuwe gezondheidsdoelstelling rond milieugezondheidszorg. Het doel is om tegen 2030 de gevolgen van een aantal omgevingsfactoren op onze gezondheid terug te dringen. Tegelijk lanceert de minister samen met het Departement Zorg een eerste Klimaatgezondheidsplan. Het plan is een antwoord op de internationale vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie om meer aandacht te hebben voor de gevolgen van het klimaat op de gezondheid. Het plan brengt een boodschap van hoop. We bereiden ons voor op de uitdagingen door samen te werken aan een klimaatgezonde toekomst.