8,6% meer werkzoekenden dan augustus vorig jaar

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

In augustus 2020 telde Vlaanderen 213.294 niet-werkende werkzoekenden. Dat is 8,6% meer dan augustus vorig jaar, zo meldt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits. Dat is ook een stijging in vergelijking met vorige maand. In juli 2020 waren er 211.075 werkzoekenden. Het aantal werkzoekenden blijft dus stijgen, maar de procentuele stijging vlakt af. Opvallend is de grote stijging met 15,9% bij de mensen die 1 tot 2 jaar werkzoekend zijn.

Het aantal werkzoekenden in augustus 2020 is gestegen ten opzichte van juli 2020. In augustus waren er 213.294 werkzoekenden. Dat zijn ongeveer 2000 werkzoekenden meer dan in juli toen er 211.075 waren. De werkloosheidsgraad ligt nu op 6,85%. Een jaar geleden was dat 6,3%. Elk jaar zijn de cijfers van de werkzoekenden in juli en augustus hoger dan in de andere maanden. Dat heeft onder meer te maken met de schoolverlaters die zich bij VDAB inschrijven. In juli 2020 zaten bijvoorbeeld 16.730 jongeren in hun beroepsinschakelingstijd, en in augustus 17.411. In augustus 2019 waren dat er met 16.966 jongeren iets minder dan nu. Ter vergelijking: in bijvoorbeeld maart 2020 zaten 8805 jongeren in hun beroepsinschakelingstijd.

De grootste stijging valt te noteren in de leeftijdscategorie 25 tot 40 jaar (+11,6%). De ouderen op de arbeidsmarkt (+55 jaar) ondervinden op dit moment minder grote gevolgen van de crisis. Daar stijgt het percentage slechts licht met +3,8%. Een grote stijging zien we ook vooral bij de hooggeschoolden (+11,6%), gevolgd door de middengeschoolden (+10,2%). Een opvallende stijging is deze bij werkzoekenden die 1 tot 2 jaar zonder werk zitten. De stijging valt wel deels te verwachten, doordat de verwachte uitstroom naar werk na opleiding, stage of een intensief begeleidingstraject in heel wat sectoren door de gevolgen van de coronacrisis is verminderd.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “De impact van de coronacrisis blijft zichtbaar in de werkzoekendencijfers. Momenteel is er een werkloosheidsgraad van 6,85%. In augustus 2020 telde Vlaanderen 213.294 werkzoekenden, dat is iets meer dan in juli 2020 toen er 211.075 niet-werkende werkzoekenden werden genoteerd. We volgen de cijfers maand per maand op en houden zo de vinger aan de pols. VDAB blijft maximaal inzetten op de bemiddeling naar openstaande vacatures, zodat zoveel mogelijk mensen een perspectief op werk kunnen krijgen. Ondertussen werden door de verschillende relancecomités ook adviezen geformuleerd voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Met die adviezen zijn we aan de slag om zoveel mogelijk mensen toe te leiden naar een duurzame job.”

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.