In 2019 werden ruim 292.000 vacatures bij VDAB aangemeld

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

In het voorbije jaar werden bijna 2% meer vacatures gemeld bij VDAB dan in 2018. Eind 2019 wordt afgeklokt op 292.233 vacatures, nooit eerder werden op jaarbasis zoveel vacatures aangemeld. Er is een stijging van 6,5% bij de vacatures voor hooggeschoolden en een lichte stijging van 0,4% bij kortgeschoolden. Opvallend is ook de grote stijging van het aantal vacatures in de maatschappelijke dienstverlening: hulp voor mensen die zorgbehoevend zijn bijvoorbeeld. Bij middengeschoolden is er in 2019 een daling van het aantal vacatures.

Werkgevers vinden vlot de weg naar VDAB om hun beschikbare jobs te verspreiden. In 2019 werd bijna 2% meer vacatures aangemeld dan in 2018. In totaal werden zo 292.233 vacatures aangemeld. In 2008 werden jaarlijks ongeveer 200.000 vacatures aangemeld. Bij de start van 2020 zitten we dus bijna 100.000 vacatures hoger.

Traditioneel worden op het einde van het jaar minder vacatures aangemeld dan in de lente en de herfst. Ook in 2019 is dat niet anders. In december 2019 werden net geen 19.000 vacatures aangemeld, dat is evenwel een stijging in vergelijking met december 2018, meer bepaald 6,4% meer dan een jaar voordien.

Op zoek naar hulp voor zorgbehoevenden

In verschillende sectoren is een grote stijging. De stijging bij de openbare besturen is vooral door de nood aan douanedeclaranten en leerkrachten. Maar ook in de gezondheidszorg is er een sterk stijging van het aantal vacatures. Een andere opvallende stijger is de maatschappelijke dienstverlening. Er is vooral nood aan hulp voor de kwetsbaren in de samenleving: ouderen, kinderen, … Vaak gaat het over maatschappelijk werkers of mensen bij mutualiteiten, maar ook klusjesdiensten bij OCMW’s zijn op zoek naar extra medewerkers.

Vooral nood aan hoog- en kortgeschoolden

In 2019 werden beduidend meer vacatures gemeld voor hooggeschoolden, 6,5% meer dan in 2018. Ook de vacatures voor kortgeschoolden kennen een lichte stijging in 2019, er werden 118.327 vacatures gemeld voor mensen zonder diploma of maximum diploma 2de graad secundair onderwijs, een stijging van 0,4% in vergelijking met 2018. Voor middengeschoolden werden dan weer minder vacatures gemeld in 2019 dan in 2018. Een daling van 3,7%.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Er werden nog nooit zoveel vacatures gemeld bij VDAB als in 2019. Werkgevers vinden vlot hun weg om vacatures kenbaar te maken. Maar gecombineerd met de lage werkloosheidsgraad in Vlaanderen zorgt dat voor een structurele krapte op de arbeidsmarkt. De komende jaren zullen we elk talent nodig hebben. Er komt ook de komende jaren een grote vraag naar medewerkers door de vergrijzing. Het is belangrijk om mensen zoveel als mogelijk om te scholen en bij te scholen zodat ze een geschikte job vinden en blijven houden. VDAB zal daarbij de regisseur van de arbeidsmarkt moeten worden.”

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.