In 2019 werden ruim 292.000 vacatures bij VDAB aangemeld

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

In het voorbije jaar werden bijna 2% meer vacatures gemeld bij VDAB dan in 2018. Eind 2019 wordt afgeklokt op 292.233 vacatures, nooit eerder werden op jaarbasis zoveel vacatures aangemeld. Er is een stijging van 6,5% bij de vacatures voor hooggeschoolden en een lichte stijging van 0,4% bij kortgeschoolden. Opvallend is ook de grote stijging van het aantal vacatures in de maatschappelijke dienstverlening: hulp voor mensen die zorgbehoevend zijn bijvoorbeeld. Bij middengeschoolden is er in 2019 een daling van het aantal vacatures.

Werkgevers vinden vlot de weg naar VDAB om hun beschikbare jobs te verspreiden. In 2019 werd bijna 2% meer vacatures aangemeld dan in 2018. In totaal werden zo 292.233 vacatures aangemeld. In 2008 werden jaarlijks ongeveer 200.000 vacatures aangemeld. Bij de start van 2020 zitten we dus bijna 100.000 vacatures hoger.

Traditioneel worden op het einde van het jaar minder vacatures aangemeld dan in de lente en de herfst. Ook in 2019 is dat niet anders. In december 2019 werden net geen 19.000 vacatures aangemeld, dat is evenwel een stijging in vergelijking met december 2018, meer bepaald 6,4% meer dan een jaar voordien.

Op zoek naar hulp voor zorgbehoevenden

In verschillende sectoren is een grote stijging. De stijging bij de openbare besturen is vooral door de nood aan douanedeclaranten en leerkrachten. Maar ook in de gezondheidszorg is er een sterk stijging van het aantal vacatures. Een andere opvallende stijger is de maatschappelijke dienstverlening. Er is vooral nood aan hulp voor de kwetsbaren in de samenleving: ouderen, kinderen, … Vaak gaat het over maatschappelijk werkers of mensen bij mutualiteiten, maar ook klusjesdiensten bij OCMW’s zijn op zoek naar extra medewerkers.

Vooral nood aan hoog- en kortgeschoolden

In 2019 werden beduidend meer vacatures gemeld voor hooggeschoolden, 6,5% meer dan in 2018. Ook de vacatures voor kortgeschoolden kennen een lichte stijging in 2019, er werden 118.327 vacatures gemeld voor mensen zonder diploma of maximum diploma 2de graad secundair onderwijs, een stijging van 0,4% in vergelijking met 2018. Voor middengeschoolden werden dan weer minder vacatures gemeld in 2019 dan in 2018. Een daling van 3,7%.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Er werden nog nooit zoveel vacatures gemeld bij VDAB als in 2019. Werkgevers vinden vlot hun weg om vacatures kenbaar te maken. Maar gecombineerd met de lage werkloosheidsgraad in Vlaanderen zorgt dat voor een structurele krapte op de arbeidsmarkt. De komende jaren zullen we elk talent nodig hebben. Er komt ook de komende jaren een grote vraag naar medewerkers door de vergrijzing. Het is belangrijk om mensen zoveel als mogelijk om te scholen en bij te scholen zodat ze een geschikte job vinden en blijven houden. VDAB zal daarbij de regisseur van de arbeidsmarkt moeten worden.”

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.