Aanvraag terugbetaalbare voorschotten vanaf 1 maart 2021

Publicatiedatum

Auteur

Carmen De Rudder

Deel dit artikel

Vanaf 1 maart 2021 kunnen organisatoren van een event dat zal plaatsvinden tussen juni 2021 en 31 december 2021 een aanvraag indienen voor een terugbetaalbaar voorschot. Deze derde oproep is goed voor een totale steun van 50 miljoen euro voor de evenementensector, dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits laten weten. Op basis van de vorige twee oproepen hebben 150 events al samen 43 miljoen euro aan voorschotten ontvangen.

“Om ondernemers in de event- en onder andere horecasector een duwtje in de rug te geven, hebben we beslist een derde oproep voor terugbetaalbare voorschotten te lanceren. Vanaf 1 maart zullen ondernemers een aanvraag kunnen indienen voor evenementen tussen juni 2021 en mei 2022.” - Hilde Crevits  

 

Vanaf 1 maart aanvraag voorschot

 

De evenementensector lijdt zwaar onder de coronacrisis. Al bijna een jaar kunnen ze amper evenementen organiseren. Om hen in deze moeilijke periode toch financiële ademruimte te bieden, kunnen organisatoren van evenementen vanaf 1 maart 2021 een aanvraag indienen voor een terugbetaalbaar voorschot. Als een event omwille van de coronamaatregelen van de overheid niet kan plaatsvinden, moet de steun voor kosten, die effectief gemaakt zijn, niet terugbetaald worden. Het voorschot is maximaal 60% van de totale kosten en mag niet meer zijn dan het maximum van alle niet-recupereerbare kosten. Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor podiumbouwers of drukwerk. Voedsel- en drankkosten horen daar niet bij.

 

Organisatoren van een evenement in juni 2021 kunnen een aanvraag indienen van 1 maart tot 6 april 2021 om 12u. Organisatoren van een evenement in de periode tussen 1 juli 2021 en 31 december 2021 kunnen een aanvraag indienen tot 3 mei 2021 om 12u.

 

Het is al de derde oproep voor terugbetaalbare voorschotten. 150 events hebben op basis van de twee vorige oproepen samen 43 miljoen euro voorschotten ontvangen. Daarbij horen 31 festivals. Dat gaat van filmfestivals, over muziekfestivals tot een foodfestival.  Bij de eerste twee oproepen moest je als organisator ook goedkeuring krijgen van het Covid Risk Event Model, deze voorwaarde werd voor deze derde oproep nu geschrapt, maar de events zullen wel moeten voldoen aan de op dat moment geldende maatregelen. Ook het bedrag dat maximaal per onderneming als voorschot aangevraagd kan worden, wordt verhoogd tot 1,8 miljoen euro. Zo kunnen ook grote events en bedrijven die meerdere events organiseren een beroep doen op de regeling.

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.