Aanvraag terugbetaalbare voorschotten vanaf 1 maart 2021

Publicatiedatum

Auteur

Carmen De Rudder

Deel dit artikel

Vanaf 1 maart 2021 kunnen organisatoren van een event dat zal plaatsvinden tussen juni 2021 en 31 december 2021 een aanvraag indienen voor een terugbetaalbaar voorschot. Deze derde oproep is goed voor een totale steun van 50 miljoen euro voor de evenementensector, dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits laten weten. Op basis van de vorige twee oproepen hebben 150 events al samen 43 miljoen euro aan voorschotten ontvangen.

“Om ondernemers in de event- en onder andere horecasector een duwtje in de rug te geven, hebben we beslist een derde oproep voor terugbetaalbare voorschotten te lanceren. Vanaf 1 maart zullen ondernemers een aanvraag kunnen indienen voor evenementen tussen juni 2021 en mei 2022.” - Hilde Crevits  

 

Vanaf 1 maart aanvraag voorschot

 

De evenementensector lijdt zwaar onder de coronacrisis. Al bijna een jaar kunnen ze amper evenementen organiseren. Om hen in deze moeilijke periode toch financiële ademruimte te bieden, kunnen organisatoren van evenementen vanaf 1 maart 2021 een aanvraag indienen voor een terugbetaalbaar voorschot. Als een event omwille van de coronamaatregelen van de overheid niet kan plaatsvinden, moet de steun voor kosten, die effectief gemaakt zijn, niet terugbetaald worden. Het voorschot is maximaal 60% van de totale kosten en mag niet meer zijn dan het maximum van alle niet-recupereerbare kosten. Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor podiumbouwers of drukwerk. Voedsel- en drankkosten horen daar niet bij.

 

Organisatoren van een evenement in juni 2021 kunnen een aanvraag indienen van 1 maart tot 6 april 2021 om 12u. Organisatoren van een evenement in de periode tussen 1 juli 2021 en 31 december 2021 kunnen een aanvraag indienen tot 3 mei 2021 om 12u.

 

Het is al de derde oproep voor terugbetaalbare voorschotten. 150 events hebben op basis van de twee vorige oproepen samen 43 miljoen euro voorschotten ontvangen. Daarbij horen 31 festivals. Dat gaat van filmfestivals, over muziekfestivals tot een foodfestival.  Bij de eerste twee oproepen moest je als organisator ook goedkeuring krijgen van het Covid Risk Event Model, deze voorwaarde werd voor deze derde oproep nu geschrapt, maar de events zullen wel moeten voldoen aan de op dat moment geldende maatregelen. Ook het bedrag dat maximaal per onderneming als voorschot aangevraagd kan worden, wordt verhoogd tot 1,8 miljoen euro. Zo kunnen ook grote events en bedrijven die meerdere events organiseren een beroep doen op de regeling.

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.