Bijna 100 miljoen euro aan schadevergoedingen voor erkende landbouwramp droogte 2018 uitbetaald

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Half januari zal het Departement Landbouw en Visserij voor de droogte van 2 juni tot 6 augustus 2018 een bedrag van 99,2 miljoen euro aan schadevergoedingen hebben uitgekeerd aan 7.527 landbouwers. Daarmee zijn ruim 6 op de 10 van de 12.007 ingediende dossiers voor de droogte 2018 behandeld en betaald in een tijdspanne van 10 maanden.

De droogte die Vlaanderen in 2018 in haar greep hield, werd in november 2018 door de Vlaamse Regering als landbouwramp erkend. In totaal werden door landbouwers 12.007 tegemoetkomingsaanvragen ingediend bij het Departement Landbouw en Visserij in de periode van 29 oktober 2018 tot 28 februari 2019.

Na behandeling van het dossier wordt aan de betrokken landbouwer een voorstel van beslissing gestuurd. Indien de landbouwer daarmee akkoord gaat, ontvangt hij nadien de betalingen van de voorgestelde schadevergoeding   Dit gebeurt in principe binnen een termijn van 3 maand na de kennisgeving.

Op 20 december 2019 heeft het Departement Landbouw en Visserij voor de erkende landbouwramp droogte 2018 al een bedrag van 76,4 miljoen euro uitbetaald aan 5.567 landbouwers. Half januari 2020 wordt bijkomend nog een bedrag van 22,8 miljoen euro uitgekeerd. In totaal zal dan 99,2 miljoen euro uitbetaald zijn aan 7.527 landbouwers.

Momenteel hebben al 7.665 landbouwers een beslissing tot schadevergoeding ontvangen. Het gaat om 63,8% van de ingediende dossiers voor de droogte 2018.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Na de erkenning van de droogte van de lente en de zomer van 2018 als landbouwramp is de procedure om tot uitbetaling te komen snel op gang gebracht. We moeten goed beseffen dat bij dergelijke weerfenomenen landbouwers hun inkomen voor een heel jaar kwijt zijn. Vandaar dat deze schadevergoedingen voor onze landbouwers van groot belang zijn. Meer dan 6 op de 10 dossiers zijn al afgehandeld, de komende maanden willen we ook snel de overige dossiers afronden.”

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.