Bijna 100 miljoen euro aan schadevergoedingen voor erkende landbouwramp droogte 2018 uitbetaald

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Half januari zal het Departement Landbouw en Visserij voor de droogte van 2 juni tot 6 augustus 2018 een bedrag van 99,2 miljoen euro aan schadevergoedingen hebben uitgekeerd aan 7.527 landbouwers. Daarmee zijn ruim 6 op de 10 van de 12.007 ingediende dossiers voor de droogte 2018 behandeld en betaald in een tijdspanne van 10 maanden.

De droogte die Vlaanderen in 2018 in haar greep hield, werd in november 2018 door de Vlaamse Regering als landbouwramp erkend. In totaal werden door landbouwers 12.007 tegemoetkomingsaanvragen ingediend bij het Departement Landbouw en Visserij in de periode van 29 oktober 2018 tot 28 februari 2019.

Na behandeling van het dossier wordt aan de betrokken landbouwer een voorstel van beslissing gestuurd. Indien de landbouwer daarmee akkoord gaat, ontvangt hij nadien de betalingen van de voorgestelde schadevergoeding   Dit gebeurt in principe binnen een termijn van 3 maand na de kennisgeving.

Op 20 december 2019 heeft het Departement Landbouw en Visserij voor de erkende landbouwramp droogte 2018 al een bedrag van 76,4 miljoen euro uitbetaald aan 5.567 landbouwers. Half januari 2020 wordt bijkomend nog een bedrag van 22,8 miljoen euro uitgekeerd. In totaal zal dan 99,2 miljoen euro uitbetaald zijn aan 7.527 landbouwers.

Momenteel hebben al 7.665 landbouwers een beslissing tot schadevergoeding ontvangen. Het gaat om 63,8% van de ingediende dossiers voor de droogte 2018.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Na de erkenning van de droogte van de lente en de zomer van 2018 als landbouwramp is de procedure om tot uitbetaling te komen snel op gang gebracht. We moeten goed beseffen dat bij dergelijke weerfenomenen landbouwers hun inkomen voor een heel jaar kwijt zijn. Vandaar dat deze schadevergoedingen voor onze landbouwers van groot belang zijn. Meer dan 6 op de 10 dossiers zijn al afgehandeld, de komende maanden willen we ook snel de overige dossiers afronden.”

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.