Bijna 100 miljoen euro aan schadevergoedingen voor erkende landbouwramp droogte 2018 uitbetaald

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Half januari zal het Departement Landbouw en Visserij voor de droogte van 2 juni tot 6 augustus 2018 een bedrag van 99,2 miljoen euro aan schadevergoedingen hebben uitgekeerd aan 7.527 landbouwers. Daarmee zijn ruim 6 op de 10 van de 12.007 ingediende dossiers voor de droogte 2018 behandeld en betaald in een tijdspanne van 10 maanden.

De droogte die Vlaanderen in 2018 in haar greep hield, werd in november 2018 door de Vlaamse Regering als landbouwramp erkend. In totaal werden door landbouwers 12.007 tegemoetkomingsaanvragen ingediend bij het Departement Landbouw en Visserij in de periode van 29 oktober 2018 tot 28 februari 2019.

Na behandeling van het dossier wordt aan de betrokken landbouwer een voorstel van beslissing gestuurd. Indien de landbouwer daarmee akkoord gaat, ontvangt hij nadien de betalingen van de voorgestelde schadevergoeding   Dit gebeurt in principe binnen een termijn van 3 maand na de kennisgeving.

Op 20 december 2019 heeft het Departement Landbouw en Visserij voor de erkende landbouwramp droogte 2018 al een bedrag van 76,4 miljoen euro uitbetaald aan 5.567 landbouwers. Half januari 2020 wordt bijkomend nog een bedrag van 22,8 miljoen euro uitgekeerd. In totaal zal dan 99,2 miljoen euro uitbetaald zijn aan 7.527 landbouwers.

Momenteel hebben al 7.665 landbouwers een beslissing tot schadevergoeding ontvangen. Het gaat om 63,8% van de ingediende dossiers voor de droogte 2018.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Na de erkenning van de droogte van de lente en de zomer van 2018 als landbouwramp is de procedure om tot uitbetaling te komen snel op gang gebracht. We moeten goed beseffen dat bij dergelijke weerfenomenen landbouwers hun inkomen voor een heel jaar kwijt zijn. Vandaar dat deze schadevergoedingen voor onze landbouwers van groot belang zijn. Meer dan 6 op de 10 dossiers zijn al afgehandeld, de komende maanden willen we ook snel de overige dossiers afronden.”

Nieuws

Europese visserijraad legt quota visvangst voor 2025 vast: meer tong, pladijs, zeeduivel, tarbot en wijting in de Noordzee, minder kabeljauw en tongschar

Op de Europese visserijraad in Brussel op 9 en 10 december bereikten de ministers een akkoord over de quota die de Europese vissers in de loop van 2025 kunnen gebruiken. De Vlaamse vissers mogen volgend jaar in de Noordzee meer tong, pladijs, zeeduivel, tarbot en wijting opvissen. De quota voor roggen blijven stabiel. Daarentegen is er minder kabeljauw en tongschar. In de westelijke wateren, een zone die bijzonder belangrijk is voor de vissers, zien we een daling van tong en pladijs. Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits dringt erop aan om in de toekomst de grote schommelingen in de wetenschappelijke adviezen aan te pakken.

Vlaamse overheid als voorbeeld-werkgever: Vlaams minister Hilde Crevits wil meer vrouwen in het topmanagement

Een efficiënte, performante en integere overheid en een overheid als aantrekkelijke werkgever met aandacht voor inclusie en diversiteit. Dat is de essentie van de beleidsnota 2024-2029 ‘bestuurszaken en audit Vlaamse overheid’ van Vlaams minister voor bestuurszaken Hilde Crevits. Zo moet de Vlaamse overheid de referentie-werkgever worden op vlak van gendergelijkheid. Er komt ook een nieuw dienstverleningscharter waarmee een persoonlijke dienstverlening met persoonlijk contact van de overheid wordt gegarandeerd,  een focus op kerntaken, toezicht op slankere raden van bestuur en strenge richtlijnen rond consultancy.

Vlaamse Regering verlengt steunmaatregelen opvang Oekraïners tot maart 2026

De Vlaamse Regering heeft beslist om de financiële ondersteuning van de publieke opvang en de begeleiding van vluchtelingen uit Oekraïne tot maart 2026 te verlengen en tegelijk een afbouwscenario uit te rollen in functie van het aflopen van het Europees ingestelde statuut voor tijdelijk ontheemden in maart 2026. Op die manier kunnen de lokale besturen de nodige stappen nemen. De regering maakt zo’n 38 miljoen euro vrij om de lokale besturen daarin te ondersteunen.