Bijna 2.000 investeringsprojecten mogelijk door 295 miljoen euro waarborgleningen

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

In 2019 werd door de Vlaamse overheid voor 295 miljoen euro aan waarborgen verleend aan bedrijven. De bedrijven konden op die manier voor 729 miljoen euro aan investeringen doen, ruim 90 miljoen euro meer dan in 2018. Dat betekent dat er maar liefst 2.000 investeringsprojecten opgestart werden. Nooit eerder werd zoveel geïnvesteerd door bedrijven en nooit eerder stond de overheid voor zo’n bedrag borg. In 2020 voorziet Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in 400 miljoen euro voor de waarborgleningen.

Jonge bedrijven of bedrijven die willen groeien beschikken vaak niet over voldoende onderpand om een lening bij de bank te kunnen aangaan om grote investeringen te doen. Banken willen hun risico afdekken. De waarborglening biedt daar een oplossing. Als Vlaamse overheid geven we via de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV/z) automatisch 75% waarborg op een lening tot 1,5 miljoen euro. Met die waarborg trekken we banken over de streep om bedrijven een lening te geven.

In 2019 werd zo voor maar liefst 295 miljoen euro aan waarborgen verleend. Daarmee werden 2.000 investeringsprojecten opgestart voor een totale investering van bijna 730 miljoen euro. Nooit eerder waren die bedragen zo hoog. Jaarlijks wordt in 350 miljoen euro voorzien voor de waarborgleningen, maar om banken meer mogelijkheden te geven, willen we dat jaarlijkse bedrag tot 400 miljoen euro verhogen. Zo komt er meer ruimte vrij om extra investeringsprojecten te financieren. Met de verhoging van 50 miljoen euro kan in totaal tot 240 miljoen euro extra geïnvesteerd worden door bedrijven.

Vlaams minister Hilde Crevits: “De maatschappij verandert in sneltempo en bedrijven moeten mee evolueren. Daarom moeten ze ook voldoende kunnen investeren en groeien. Jonge bedrijven of bedrijven die snel groeien hebben vaak niet voldoende middelen om grote investeringen te doen. Met de waarborglening bieden we als Vlaamse overheid de banken de mogelijkheid om leningen te verlenen en de risico’s te verdelen. Door het jaarlijkse bedrag voor waarborgleningen te verhogen tot 400 miljoen euro kunnen bedrijven tot bijna 780 miljoen euro aan investeringen doen.”

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.