Bijna 2.000 investeringsprojecten mogelijk door 295 miljoen euro waarborgleningen

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

In 2019 werd door de Vlaamse overheid voor 295 miljoen euro aan waarborgen verleend aan bedrijven. De bedrijven konden op die manier voor 729 miljoen euro aan investeringen doen, ruim 90 miljoen euro meer dan in 2018. Dat betekent dat er maar liefst 2.000 investeringsprojecten opgestart werden. Nooit eerder werd zoveel geïnvesteerd door bedrijven en nooit eerder stond de overheid voor zo’n bedrag borg. In 2020 voorziet Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in 400 miljoen euro voor de waarborgleningen.

Jonge bedrijven of bedrijven die willen groeien beschikken vaak niet over voldoende onderpand om een lening bij de bank te kunnen aangaan om grote investeringen te doen. Banken willen hun risico afdekken. De waarborglening biedt daar een oplossing. Als Vlaamse overheid geven we via de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV/z) automatisch 75% waarborg op een lening tot 1,5 miljoen euro. Met die waarborg trekken we banken over de streep om bedrijven een lening te geven.

In 2019 werd zo voor maar liefst 295 miljoen euro aan waarborgen verleend. Daarmee werden 2.000 investeringsprojecten opgestart voor een totale investering van bijna 730 miljoen euro. Nooit eerder waren die bedragen zo hoog. Jaarlijks wordt in 350 miljoen euro voorzien voor de waarborgleningen, maar om banken meer mogelijkheden te geven, willen we dat jaarlijkse bedrag tot 400 miljoen euro verhogen. Zo komt er meer ruimte vrij om extra investeringsprojecten te financieren. Met de verhoging van 50 miljoen euro kan in totaal tot 240 miljoen euro extra geïnvesteerd worden door bedrijven.

Vlaams minister Hilde Crevits: “De maatschappij verandert in sneltempo en bedrijven moeten mee evolueren. Daarom moeten ze ook voldoende kunnen investeren en groeien. Jonge bedrijven of bedrijven die snel groeien hebben vaak niet voldoende middelen om grote investeringen te doen. Met de waarborglening bieden we als Vlaamse overheid de banken de mogelijkheid om leningen te verlenen en de risico’s te verdelen. Door het jaarlijkse bedrag voor waarborgleningen te verhogen tot 400 miljoen euro kunnen bedrijven tot bijna 780 miljoen euro aan investeringen doen.”

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.