Bijna 500 talentvolle wetenschappers van start met Vlaamse steun

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vanaf 1 november kunnen maar liefst 495 onderzoekers dankzij Vlaamse steun aan de slag om te werken aan hun doctoraat en zich te bekwamen tot onafhankelijke kritische wetenschappers. De onderzoekers zullen fundamenteel en basisonderzoek verrichten. “Onderzoek zal de komende maanden en jaren nog belangrijker worden. Alle innovatie begint bij fundamenteel onderzoek en het omzetten van een idee in iets dat toepasbaar is in onze samenleving. Dat er nu bijna 500 onderzoekers kunnen starten met Vlaamse steun is een goede zaak.” aldus Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits.

De raad van bestuur van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) heeft de nieuwe aspirantenmandaten fundamenteel en strategisch basisonderzoek toegekend. Er kunnen vanaf 1 november maar liefst 495 onderzoekers dankzij Vlaamse steun aan de slag om te werken aan hun doctoraat en zich te bekwamen tot onafhankelijke kritische wetenschappers. Dat zijn er 13 meer dan in 2019 en 79 meer dan in 2018.

FWO-voorzitter Willy Verstraete: “Deze nieuwe lichting van bijna 500 nieuwe wetenschappers staat aan het begin van een boeiende carrière. In deze snel veranderende en complexe wereld zijn jonge doctorandi hard nodig. Niet alleen in de academische wereld, maar ook daarbuiten.”

295 onderzoekers starten als aspiranten fundamenteel onderzoek. Hun onderzoek is in hoofdzaak fundamenteel van aard. Bij 200 aspiranten strategisch basisonderzoek kan hun onderzoek ook leiden tot innovatieve toepassingen met economische toegevoegde waarde. Het gaat om de helft mannen en de helft vrouwen.

De onderzoeken die de nieuwe groep wetenschappers zullen doen, zijn heel uiteenlopend. Dat gaat van een onderzoek naar de darm-brein as, over een zelflerende robotische arm, tot agrovisserij en de invloed van de klimaatverandering daarop en bijvoorbeeld de effecten van luchtvervuiling tijdens een zwangerschap.

In het kader van de actie ’Kom op tegen Kanker’ stelt het FWO ook een bijkomend mandaat aspirant fundamenteel onderzoek ter beschikking. Dankzij een samenwerking met de Plantentuin Meise en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek kan het FWO ook extra mandaten fundamenteel onderzoek financieren.

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits is alvast opgetogen met deze bemoedigende cijfers: “Het doet me deugd om te zien dat voor het eerst sinds 2007 het internationaal erkende slaagcijfer van 33% benaderd wordt voor de aspiranten fundamenteel onderzoek. Dat bewijst dat de jarenlange investeringen in wetenschappelijk onderzoek hun vruchten afwerpen. De komende maanden en jaren zullen we nog sterker investeren in innovatie, dat betekent ook in onderzoek & ontwikkeling. Alles begint bij fundamenteel onderzoek alle kansen geven, zonder die stap kan je nooit grote sprongen voorwaarts maken. De recente crisis bewijst nog maar eens het belang van investeren in alle soorten onderzoek.”

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.