Dringend gezocht: jobstudenten voor perenpluk

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Op 17 augustus 2020 starten onze Vlaamse perentelers met de pluk van de Conférencepeer, een lekkernij en gegeerd exportproduct. Aansluitend start ook de pluk van andere perenvariëteiten, zoals Durondeau en Doyenné. Typisch voor de perenpluk is dat die in een relatief korte periode van een drietal weken moet gebeuren. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits roept samen met het Departement Landbouw en Visserij jobstudenten op om zich te melden voor de oogst. Dat kan bijvoorbeeld ook via de website www.helpdeoogst.be Er kunnen de komende weken 2.000 tot 3.000 jobstudenten helpen bij de oogst.

Jaarlijks voert het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) labotesten en analyses uit die het beste pluktijdstip van elke peren- en appelvariëteit naar kwaliteit en bewaarbaarheid aangeven. Dit jaar kwam de periode van 17 tot en met 29 augustus uit de test naar voor als ideale startdatum voor de pluk van de Conférencepeer. De pluk van de andere perenvariëteiten start de week daarop.

Het is dus erg belangrijk om op een korte periode zoveel mogelijk plukkers te verzamelen die mee de handen uit de mouwen willen steken voor het oogsten van onze smaakvolle peren. Bovendien is het plukken van peren een technische vaardigheid die een jobstudent of andere werknemer zonder ervaring snel in de vingers kan hebben. Ook zal de perenpluk afgerond zijn tegen het begin van het nieuwe academiejaar. Ideaal dus voor studenten die nog iets willen bijverdienen.

De perenteelt situeert zich vooral in de regio’s Haspengouw, Hageland en het Waasland, maar ook elders in Vlaanderen zijn er heel wat fruitteeltbedrijven. Omdat het aanbod van buitenlandse seizoensarbeiders  onder druk staat door de coronamaatregelen, doet Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits samen met het Departement Landbouw en Visserij een warme oproep aan jobstudenten om zich te melden.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van VDAB www.helpdeoogst.be. Zo kan VDAB uit die lijst putten als een perenteler plukkers zoekt. Of nog beter: neem zelf het heft in handen en contacteer een perenteler in de buurt! Je vindt ook openstaande vacatures bij fruitteeltbedrijven op deze pagina. Er kunnen de komende weken 2.000 tot 3.000 studenten helpen bij de oogst. Ook voor hen is er een dubbel quotum voor aantal dagen waarop ze als seizoenarbeider kunnen werken. Dat zijn er 130 in plaats van de 65 dagen andere jaren.

Ook jobstudenten die niet in een fruitteeltstreek wonen, zijn meer dan welkom in andere land- of tuinbouwbedrijven. Ook zij zitten volop in de oogst en kunnen nog helpende handen gebruiken. Mogelijk wordt een vakantiejob op een bedrijf dat aardbeien, appels, tomaten, sla of ander lekkers teelt zo een onvergetelijke ervaring!

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “De fruitteelt begint door de warme temperaturen vroeger dan normaal. Door de coronacrisis zijn er minder buitenlandse seizoenarbeiders om te helpen bij de oogst, dat was ook al zo in het voorjaar. Deze periode is ideaal voor studenten die nog een centje willen bijverdienen. Daarom roepen we nu de studenten op om zich via www.helpdeoogst.be te melden om te helpen bij onder andere de perenteelt die op 17 augustus start.”

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.