Een vijfde meer leerlingen in duaal leren

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Dit schooljaar zijn een vijfde meer leerlingen ingeschreven in een duale opleiding, waarbij leren in de klas gecombineerd wordt met leren op de werkvloer. Het gaat nu al om 2.338 leerlingen. Daarnaast zitten nog eens 268 leerlingen in een aanloopfase naar een duale opleiding. Na 3 jaar proefdraaien stijgt het aantal leerlingen in duaal leren voor het derde schooljaar op een rij. Ook het aantal richtingen waarin een duale opleiding mogelijk is, is gestegen tot 129 in het gewoon secundair onderwijs en 122 in het buitengewoon secundair onderwijs.

Sinds 1 september 2019 is duaal leren ten volle van start gegaan, toen met ruim 1.700 leerlingen in een duale opleiding. Dit schooljaar zijn er al meer dan 2.300 leerlingen gestart in een duale opleiding. Een sterke stijging dus. Leerlingen krijgen op die manier een arbeidsmarktgerichte opleiding op de werkvloer. Dat succes willen we vanaf volgend schooljaar ook doortrekken in het volwassenenonderwijs. Opleidingen kunnen zo nog beter op de arbeidsmarkt worden afgestemd.” – Vlaams minister van Werk Hilde Crevits

Duaal leren wordt steeds bekender en populairder bij scholen én bedrijven. Het is dan ook een systeem met alleen maar winnaars. Jongeren worden beter voorbereid op de arbeidsmarkt, omdat ze ervaren hoe het er in een bedrijf aan toegaat. Scholen houden jongeren beter gemotiveerd om hun opleiding af te maken. En de bedrijven trainen jonge krachten met de juiste kennis en kunde, zodat ze na hun opleiding vlot integreren op de werkvloer.” – Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Bij de start van het proefproject duaal leren in 2016 waren er 126 leerlingen die een duale opleiding in een van de 7 mogelijke richtingen volgden. Nu, na 6 jaar, gaat het al om 2.338 leerlingen in 251 verschillende richtingen. Het succes van duaal leren valt niet te ontkennen. Leerlingen vanaf 15 jaar kunnen zo leren in klas combineren met leren op de werkvloer. Iedereen wint bij dat systeem. Leerlingen worden beter voorbereid op de arbeidsmarkt en werkevers kunnen jonge krachten vlot integreren op de werkvloer. Scholen, tot slot, kunnen jongeren beter gemotiveerd houden.

Populaire richtingen voor duaal leren in het gewoon secundair onderwijs zijn verzorgende/zorgkundige duaal, haarverzorging duaal, kinderbegeleider duaal, maar ook elektrotechnicus duaal of chemische procestechnieken duaal. In het buitengewoon secundair onderwijs zijn vooral medewerker fastfood en medewerker groen- en tuinbeheer populair.

In de provincie Antwerpen volgen het meest aantal leerlingen een duale opleiding, het gaat om 620 leerlingen dit schooljaar. Daarna volgen Oost-Vlaanderen met 476 leerlingen in een duale opleiding, Vlaams-Brabant met 441 leerlingen in een duale opleiding, Limburg met 369 leerlingen in een duale opleiding en West-Vlaanderen met 357 leerlingen in een duale opleiding. In Brussel tot slot volgen 86 leerlingen een duale opleiding.

  Totaal aantal leerlingen in duaal leren
2016-2017 126
2017-2018 465
2018-2019 1130
2019-2020 1743
2020-2021 1942
2021-2022 2338

 

Aantal unieke leerlingen met inschrijving duaal leren op 1 oktober naar schooljaar en provincie opleidingsverstrekker (meetmoment 17/11/21) 2021-2022
Brussels H. Gewest 86
Provincie Antwerpen 620
Provincie Limburg 369
Provincie Oost-Vlaanderen 476
Provincie Vlaams-Brabant 441
Provincie West-Vlaanderen 357
Eindtotaal 2349

 

 

 

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.