Geboortecijfer met 4,3% gedaald in 2022

Publicatiedatum

Tags

Opgroeien

Deel dit artikel

Na de sterke stijging met 4,6% van het geboortecijfer in 2021, daalde het geboortecijfer in 2022 terug met 4,3% tot 63.686 geboortes in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en het agentschap Opgroeien. Vooral in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen dalen de cijfers het meest met respectievelijk 5,7% en 5,4%. Net zoals de voorgaande jaren, werden in 2022 meer jongens geboren dan meisjes.  

In 2022 registreerde Kind en Gezin 63.686 geboortes, dat zijn er 2.874 minder dan in 2021. Het geboortecijfer voor 2022 is dus wel gedaald, maar volgens de Bevolkingsvooruitzichten wordt er vanaf 2023 opnieuw een stijging verwacht. We blijven inzetten op een sterk gezinsbeleid, goede ondersteuning van jonge gezinnen en kwaliteitsvolle, betaalbare en duurzame kinderopvang.”  – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

In 2021 werden 66.560 kinderen geboren bij gezinnen die in Vlaanderen wonen. Dat waren er 2.949 meer dan in 2020. Met 4,6% was dit de hoogste stijging van het geboortecijfer de afgelopen twintig jaar. De voorbije 10 jaar kende het geboortecijfer vooral een dalende trend. De cijfers van 2022 tonen aan dat de piek in het geboortecijfer van 2021 uitzonderlijk was. Door de daling in 2022 ligt het geboortecijfer terug op het niveau van 2020.  

Afbeelding met tekst, schermopname, software, scherm

Automatisch gegenereerde beschrijving

“De opvolging van de geboortecijfers op zich, maar ook van de veranderende gezinsdynamieken, zorgen ervoor dat we gezinnen met jonge kinderen optimaal kunnen ondersteunen.  
Deze cijfers laten ons toe om goed in te spelen op wat gezinnen en kinderen nodig hebben. Daarnaast zijn deze cijfers ook cruciaal om een sterk gezinsbeleid vorm te geven.” -  
Bruno Vanobbergen, waarnemend administrateur-generaal Opgroeien 

Provinciale verschillen 

Het geboortecijfer daalde in 2022 in elke provincie maar de daling was in 2022 duidelijk groter in Oost-Vlaanderen (-5,7%) en Antwerpen (-5,4%) dan in Vlaams-Brabant (-4%), West-Vlaanderen (-2,6%) en Limburg (-1,6%). Waar in 2021 Oost-Vlaanderen (+7%) en Antwerpen (+5,4%) de sterkste piek in het geboortecijfer registreerden, zien we daar in 2022 nu dus de sterkste daling.  

 

Meer jongens dan meisjes 

Afbeelding met tekst, schermopname, software, Computerpictogram

Automatisch gegenereerde beschrijving

Net zoals de vorige jaren, werden in 2022 meer jongens (51,2%) dan meisjes (48,8%) geboren. Dit verschil doet zich in elke provincie voor.  

 

Leeftijd en nationaliteit van de mama’s  

Het aandeel geboorten bij vrouwen onder de 30 jaar neemt verder af. Waar in 2015, 47,7% van alle borelingen een moeder had jonger dan 30 jaar, is dat in 2022 40,4%. 70,9% van de kinderen had bij geboorte een moeder die tussen 25 en 35 jaar was. 16,1% had een moeder tussen 35 en 40 jaar. In 2022 nam vooral het aandeel kinderen met een moeder tussen 35 en 40 jaar toe.  

 

Het aantal borelingen met een moeder jonger dan 20 jaar (0,9%) en het aantal met een moeder ouder dan 40 jaar (3,6%) blijft beperkt en stabiel. 

 

Bij 44,5% van de pasgeborenen gaat het om het eerste kind van de moeder. 36% van de baby’s geboren in 2022 zijn het tweede kind van hun moeder. 

 

In 2022 had 22,5% van de borelingen een moeder die niet de Belgische nationaliteit had. Dat is hoger dan de voorgaande jaren. Het aandeel kinderen met een moeder met een niet-Belgische nationaliteit ligt in 2022 het hoogst in de provincie Antwerpen (27,6%) en het laagst in de provincie West-Vlaanderen (17,2%). 

 

Prematuur geboren 

Kinderen die geboren worden voor 37 weken zwangerschap, zijn prematuur. 
Het percentage kinderen dat prematuur geboren werd, is sinds 2010 overal ter wereld ongeveer stabiel gebleven. Wereldwijd steeg het van 9,8% in 2010 naar 9,9% in 2020. In het Vlaams Gewest lag dit percentage in 2020 op 7,4%, in 2021 op 7,7% en in 2022 op 7,6%.  

 

Over deze cijfers: 

 

De lokale teams van Kind en Gezin ondersteunen elke dag duizenden gezinnen over heel Vlaanderen. Daarbij registreert Kind en Gezin ook heel wat informatie. Opgroeien verwerkt deze informatie en combineert dit ook met andere informatiebronnen. Vandaag deelt Opgroeien informatie over de geboortes bij moeders met een woonplaats in het Vlaamse Gewest in 2022.  

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.