Goede punten voor Vlaams AI-programma

Publicatiedatum

Auteur

Carmen De Rudder

Deel dit artikel

Het Vlaamse onderzoeksprogramma rond artificiële intelligentie heeft na 1 jaar tot een aantal heel concrete resultaten geleid. Dat heeft Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Stijn de Roo (CD&V). Het gaat onder meer over computerbeelden van longen om de triage van covid-19 patiënten efficiënter te laten verlopen en de druk te verminderen op de intensieve afdelingen in ziekenhuizen. Het resultaat van dit onderzoek wordt nu dagelijks door dokters wereldwijd gebruikt. Er zijn ook projecten rond de effecten van covid-19 op MS-patiënten, de vroege detectie van epileptische aanvallen en het gebruik van slimme data voor de windmolenparken op de Noordzee.

Sinds vorig jaar kent Vlaanderen 12 miljoen euro per jaar in voor onderzoek rond artificiële intelligentie. Meer dan 100 doctoraatsstudenten en onderzoekers doen binnen dat programma aan onderzoek gericht op de ontwikkeling van nieuwe kennis en wetenschappelijke doorbraken op vlak van AI. Het programma komt stilaan op kruissnelheid en krijgt nu al internationale waardering. Volgens een internationaal adviescomité is het Vlaamse initiatief inspirerend voor andere Europese regio’s.  Wat Vlaanderen doet past trouwens in de Europese strategische beleidsdoelen. Het programma Horizon Europe is zowat het belangrijkste onderdeel. Binnen dit programma komt zowel fundamenteel AI-onderzoek aan bod, toegepast onderzoek en de ondersteuning van start-ups. Ook het ethisch gebruik van AI wordt gestimuleerd.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “Artificiële intelligentie biedt enorme mogelijkheden voor ons dagelijks leven, voor gezondheidszorg maar ook op de arbeidsmarkt. Met artificiële intelligentie en innovatie kunnen wetenschappelijke doorbraken gebeuren, kunnen jobs versterkt worden en kunnen ook in de industrie belangrijke evoluties doorbreken. Net daarom is het zo belangrijk dat we als Vlaanderen mee op die trein stappen en investeren in AI-onderzoek.”

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.