Gratis waterscans voor Vlaamse kmo’s

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Wereldwaterdag 2022  - Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits wil gratis waterscans aan kmo’s aanbieden. Vlaanderen is een waterschaarse regio. Water besparen en hergebruiken is daarom cruciaal. Met de waterscans wil minister Crevits ook kleine en middelgrote ondernemingen mee op de kar krijgen. Daarmee kunnen bedrijven hun waterverbruik in kaart brengen en via een deskundige advies ontvangen over waterbesparende oplossingen. Vlaanderen zou zo jaarlijks duizenden liters water sparen.  

“In onze waterschaarse regio is water te kostbaar om slechts één keer te gebruiken. Via een gratis waterscan willen we kmo’s stimuleren om duurzamer om te springen met hun waterverbruik. Daarvoor is inzicht nodig in het eigen verbruik en in de innovatieve toepassingen die er bestaan. Via VLAIO willen we bedrijven daarin begeleiden. Op die manier kan een bedrijf niet alleen water, maar ook kosten besparen. De waterscan is dus een ware win-win!” – Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits  

Vlaanderen wordt internationaal beschouwd als een waterschaarse regio. Vergeleken met andere Europese landen kampt Vlaanderen met een watertekort. De druk op onze waterreserves is groot: ons land kent een hoge bevolkingsdichtheid en tegelijk is de er een beperkte aanwezigheid van oppervlakte- en grondwater met weinig instromende grote rivieren. Daarom is het hergebruik van water cruciaal in onze regio. 

 
Waterscan 

Via een waterscan brengt een deskundige het waterverbruik van bedrijven visueel in kaart. Er worden ook suggesties aangereikt over hoe bedrijven via verschillende manieren water kunnen besparen, zowel op technisch als economisch vlak. Innovatieve oplossingen zijn onder andere waterbesparende, circulaire toestellen of het aanwenden van alternatieve waterbronnen.  

 

Gratis voor kmo’s 

Om ook kleinere bedrijven te stimuleren duurzaam om te springen met water, wil Vlaams minister van Economie en Innovatie via het Agentschap voor Ondernemen en Innoveren (VLAIO) gratis waterscans aanbieden aan kmo’s die jaarlijks meer dan 500m³ water verbruiken. Dat zal minister Crevits voorstellen aan de Vlaamse Regering. Na aanmelding zal een deskundige van één van de geselecteerde studiebureaus langsgaan bij de onderneming om een gedetailleerde waterbalans op te maken en te bekijken op welke manieren er water kan bespaard worden binnen het bedrijf.  

 

In een eerste fase beogen minister Crevits en VLAIO 300 kmo’s te bereiken. Op die manier zou Vlaanderen jaarlijks al minstens 150.000 m³ water kunnen sparen.  

 

Blue Deal 

 

De oproep kadert binnen de Blue Deal van de Vlaamse regering die onder andere waterbesparende investeringen bij ondernemingen stimuleert. Zo kende minister Crevits dit jaar nog steun toe aan 19 kleine en middelgrote ondernemingen voor hun innovatieve investeringen, goed voor het besparen van ruim 420.000 m³ water per jaar of ongeveer 27 olympische zwembaden. De projecten variëren van het hergebruik van proceswater via allerhande waterzuiveringstechnieken tot het aanwenden van alternatieve waterbronnen zoals hemelwater. 

 

Bedrijven kunnen voor meer info terecht op Vlaio.be 

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.