Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

“Het Nederlands is meer dan een taal. Het is de sleutel tot werk, onderwijs en volwaardige deelname aan onze samenleving. Door de kennis van het Nederlands te stimuleren als een verbindende factor breken we drempels af en versterken we sociale cohesie, in de klas, op de werkvloer en in de buurt. Daarom roep ik mijn collega-ministers binnen de Vlaamse Regering op om mee hun schouders te zetten onder een krachtig integratiebeleid”- Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits

Vlaanderen is diverser dan ooit, met 27% van de bevolking van buitenlandse herkomst en een stijgend aantal anderstaligen. Dit brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee. De diversiteit in Vlaanderen is ook merkbaar in het aantal gesproken talen. Minister Crevits en de andere Vlaamse ministers onderstrepen daarom het belang van Nederlands als gemeenschappelijke taal in onze samenleving. Die gemeenschappelijke taal speelt een sleutelrol in het samenleven met elkaar. De goede kennis ervan zorgt voor een positief effect op vlak van welzijn, sociale contacten, toegang tot de arbeidsmarkt en het onderwijs.

Elke Vlaamse Regering maakt een geïntegreerd actieplan horizontaal integratiebeleid. De eerste stap is de bepaling van de doelstellingen en dus de prioriteiten waaraan alle Vlaamse ministers zullen werken. Naast het Nederlands als verbindende taal zal er ook aandacht gaan naar de bestrijding van discriminatie en racisme, naar participatie en zelfredzaamheid van mensen met een buitenlandse herkomst en het bevorderen van de sociale cohesie. De komende maanden worden de nieuwe acties verzameld in een actieplan.

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.