Kwetsbare werkzoekenden krijgen gespecialiseerde begeleiding naar werk

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vanaf 1 augustus starten in de vijf Vlaamse provincies projecten om kwetsbare werkzoekenden naar een job te begeleiden. Tot eind 2022 wordt de individuele begeleiding door werk- en welzijnsbemiddelaars van VDAB aangevuld met groepstrajecten door gespecialiseerde partners. Samen zetten ze in op welzijnsproblematieken die een duurzame stap richting werk verhinderen. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits voorziet hiervoor in 2,5 miljoen euro.

In Vlaanderen is er een groep werkzoekenden die kampt met armoede en sociale uitsluiting. Doordat ze problemen ervaren in verschillende levensdomeinen zoals bijvoorbeeld wonen, mobiliteit of zelfbewustzijn, kunnen ze moeilijk de stap zetten richting een duurzame job. Voor een succesvol traject naar werk is het daarom belangrijk dat ze weer greep krijgen op hun leven. Dit vraagt een aangepaste brede inclusieve begeleiding. De VDAB heeft hiervoor gespecialiseerde werk- welzijnsbemiddelaars in dienst.

In de praktijk blijkt dat het traditionele individuele aanbod vanuit VDAB niet altijd voldoende is. Sommige werkzoekenden hebben ook nood aan een netwerk en groepsbegeleiding. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits lanceerde hiervoor in het voorjaar een ESF-oproep. Vanaf 1 augustus bieden gespecialiseerde partners groepstrajecten aan in samenwerking met de werk-welzijnsbemiddelaars van VDAB voor meer dan 700 kwetsbare werkzoekenden in Vlaanderen. Voor de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant gaat het om de vzw Groep Intro, voor Antwerpen gaat het om een samenwerking met Randstad.

Samen bekijken zij welk traject de werkzoekende nodig heeft. Ze kijken ook of er nood is aan kinderopvang, een woning, etc. om de stap naar werk te kunnen zetten. Dat gebeurt in samenwerking met bestaande organisaties zoals het OCMW, CAW’s, sociale verhuurkantoren of justitie-assistenten. Uit projecten in het verleden is gebleken dat dergelijke trajecten deze groep mensen effectief naar werk kunnen toeleiden.

Projecten per provincie:

Provincie

projectnaam

projectorganisatie

Budget

West-Vlaanderen

Versterking van werk-welzijnsbegeleiding in WVL

GROEP INTRO VZW

498.143

Oost-Vlaanderen

Versterken van de werk-welzijnsbemiddeling OVL

GROEP INTRO VZW

499.467

Limburg

Versterking van werk-welzijnsbegeleiding in LIM

GROEP INTRO VZW

499.773

Vlaams-Brabant

Versterking van de werk-welzijnsbegeleiding - Vl-Br

GROEP INTRO VZW

500.000

Antwerpen

Samen naar Werk!

Randstad Belgium

482.244

TOTAAL

2.479.628

 

In totaal wordt er in bijna 2,5 miljoen euro Vlaamse en Europese steun voorzien.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Met dit project bieden we de meest kwetsbare groep werkzoekenden in onze samenleving professionele begeleiding naar werk. Deze werkzoekenden staan voor specifieke uitdagingen en kampen vaak met bijkomende welzijnsproblemen. Daar zetten we extra op in om hen duurzaam aan het werk te helpen. Werk emancipeert en geeft hen kansen om uit de armoede te raken. VDAB werkt daarvoor samen met gespecialiseerde partners.”

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.