Kwetsbare werkzoekenden krijgen gespecialiseerde begeleiding naar werk

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vanaf 1 augustus starten in de vijf Vlaamse provincies projecten om kwetsbare werkzoekenden naar een job te begeleiden. Tot eind 2022 wordt de individuele begeleiding door werk- en welzijnsbemiddelaars van VDAB aangevuld met groepstrajecten door gespecialiseerde partners. Samen zetten ze in op welzijnsproblematieken die een duurzame stap richting werk verhinderen. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits voorziet hiervoor in 2,5 miljoen euro.

In Vlaanderen is er een groep werkzoekenden die kampt met armoede en sociale uitsluiting. Doordat ze problemen ervaren in verschillende levensdomeinen zoals bijvoorbeeld wonen, mobiliteit of zelfbewustzijn, kunnen ze moeilijk de stap zetten richting een duurzame job. Voor een succesvol traject naar werk is het daarom belangrijk dat ze weer greep krijgen op hun leven. Dit vraagt een aangepaste brede inclusieve begeleiding. De VDAB heeft hiervoor gespecialiseerde werk- welzijnsbemiddelaars in dienst.

In de praktijk blijkt dat het traditionele individuele aanbod vanuit VDAB niet altijd voldoende is. Sommige werkzoekenden hebben ook nood aan een netwerk en groepsbegeleiding. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits lanceerde hiervoor in het voorjaar een ESF-oproep. Vanaf 1 augustus bieden gespecialiseerde partners groepstrajecten aan in samenwerking met de werk-welzijnsbemiddelaars van VDAB voor meer dan 700 kwetsbare werkzoekenden in Vlaanderen. Voor de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant gaat het om de vzw Groep Intro, voor Antwerpen gaat het om een samenwerking met Randstad.

Samen bekijken zij welk traject de werkzoekende nodig heeft. Ze kijken ook of er nood is aan kinderopvang, een woning, etc. om de stap naar werk te kunnen zetten. Dat gebeurt in samenwerking met bestaande organisaties zoals het OCMW, CAW’s, sociale verhuurkantoren of justitie-assistenten. Uit projecten in het verleden is gebleken dat dergelijke trajecten deze groep mensen effectief naar werk kunnen toeleiden.

Projecten per provincie:

Provincie

projectnaam

projectorganisatie

Budget

West-Vlaanderen

Versterking van werk-welzijnsbegeleiding in WVL

GROEP INTRO VZW

498.143

Oost-Vlaanderen

Versterken van de werk-welzijnsbemiddeling OVL

GROEP INTRO VZW

499.467

Limburg

Versterking van werk-welzijnsbegeleiding in LIM

GROEP INTRO VZW

499.773

Vlaams-Brabant

Versterking van de werk-welzijnsbegeleiding - Vl-Br

GROEP INTRO VZW

500.000

Antwerpen

Samen naar Werk!

Randstad Belgium

482.244

TOTAAL

2.479.628

 

In totaal wordt er in bijna 2,5 miljoen euro Vlaamse en Europese steun voorzien.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Met dit project bieden we de meest kwetsbare groep werkzoekenden in onze samenleving professionele begeleiding naar werk. Deze werkzoekenden staan voor specifieke uitdagingen en kampen vaak met bijkomende welzijnsproblemen. Daar zetten we extra op in om hen duurzaam aan het werk te helpen. Werk emancipeert en geeft hen kansen om uit de armoede te raken. VDAB werkt daarvoor samen met gespecialiseerde partners.”

Nieuws

Europese visserijraad legt quota visvangst voor 2025 vast: meer tong, pladijs, zeeduivel, tarbot en wijting in de Noordzee, minder kabeljauw en tongschar

Op de Europese visserijraad in Brussel op 9 en 10 december bereikten de ministers een akkoord over de quota die de Europese vissers in de loop van 2025 kunnen gebruiken. De Vlaamse vissers mogen volgend jaar in de Noordzee meer tong, pladijs, zeeduivel, tarbot en wijting opvissen. De quota voor roggen blijven stabiel. Daarentegen is er minder kabeljauw en tongschar. In de westelijke wateren, een zone die bijzonder belangrijk is voor de vissers, zien we een daling van tong en pladijs. Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits dringt erop aan om in de toekomst de grote schommelingen in de wetenschappelijke adviezen aan te pakken.

Vlaamse overheid als voorbeeld-werkgever: Vlaams minister Hilde Crevits wil meer vrouwen in het topmanagement

Een efficiënte, performante en integere overheid en een overheid als aantrekkelijke werkgever met aandacht voor inclusie en diversiteit. Dat is de essentie van de beleidsnota 2024-2029 ‘bestuurszaken en audit Vlaamse overheid’ van Vlaams minister voor bestuurszaken Hilde Crevits. Zo moet de Vlaamse overheid de referentie-werkgever worden op vlak van gendergelijkheid. Er komt ook een nieuw dienstverleningscharter waarmee een persoonlijke dienstverlening met persoonlijk contact van de overheid wordt gegarandeerd,  een focus op kerntaken, toezicht op slankere raden van bestuur en strenge richtlijnen rond consultancy.

Vlaamse Regering verlengt steunmaatregelen opvang Oekraïners tot maart 2026

De Vlaamse Regering heeft beslist om de financiële ondersteuning van de publieke opvang en de begeleiding van vluchtelingen uit Oekraïne tot maart 2026 te verlengen en tegelijk een afbouwscenario uit te rollen in functie van het aflopen van het Europees ingestelde statuut voor tijdelijk ontheemden in maart 2026. Op die manier kunnen de lokale besturen de nodige stappen nemen. De regering maakt zo’n 38 miljoen euro vrij om de lokale besturen daarin te ondersteunen.