Lichte stijging van het aantal vacatures in augustus

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

In augustus 2020 werden ruim 18.500 vacatures gemeld bij VDAB, dat zijn er 1.500 meer in vergelijking met juli 2020. Er is een opvallende stijging van het aantal vacatures te noteren in de land- en tuinbouwsector. De oogst is volop aan de gang, dus extra werkkrachten zijn nodig. De oproep en de campagne aan landbouwers om vacatures te melden, en aan jobstudenten en andere werkkrachten om zich te melden, loont. In vergelijking met een jaar geleden, augustus 2019, is er wel een daling van het aantal vacatures met 19%.

Bij de start van de vakantieperiode is er altijd een daling van het aantal vacatures, en die daling wordt dit jaar door corona nog versterkt. In mei 2020 waren er hoopgevende signalen en in juni 2020 leek de vacaturemarkt zich stilaan te herpakken. Vorige maand zagen we opnieuw een daling van het aantal vacatures. In augustus 2020 zien we met 18.595 gemelde vacatures echter wel een stijging in vergelijking met juli toen er 17.164 vacatures werden gemeld bij VDAB.  In vergelijking met augustus vorig jaar, stellen we evenwel een daling van -19,2% vast. In totaal werden in de laatste 12 maanden 251.506 vacatures gemeld, dat is 13,7% minder dan in de periode van twaalf maanden daarvoor.

Vooral in de land- en tuinbouwsector stijging van het aantal vacatures

In de land- en tuinbouwsector is er nog steeds vraag naar helpende handen. Daar werden maar liefst 56,9% meer vacatures gemeld in vergelijking met augustus 2019. De oogst is daar volop aan de gang en de oproep van minister Crevits aan de landbouwers om vacatures te melden en aan jobstudenten en tijdelijk werklozen om zich te melden, heeft gewerkt. Eind augustus waren bijvoorbeeld al meer dan 5000 studenten aan de slag in de fruitpluk. Ook in de gezondheidszorg (+6,7%)  en in de sector vervaardiging van bouwmaterialen (+2,6%) worden meer vacatures gemeld dan in dezelfde periode daarvoor.

In andere sectoren tonen de vacaturecijfers dan weer aan dat ze sterk te lijden hebben onder de coronacrisis. Vanuit horeca en toerisme bijvoorbeeld zijn de voorbije twaalf maanden een derde minder vacatures gekomen dan in de periode van twaalf maanden daarvoor (-34%).  In de horecasector zien we evenwel dat het aantal gemelde vacatures in augustus met 588 vacatures slechts licht gedaald is in vergelijking met juli 2020 toen er 620 vacatures openstonden. In juni waren dat er 674 en in mei slechts 182 vacatures.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Het aantal vacatures in augustus 2020 blijft dalen in vergelijking met augustus vorig jaar. Daar zien we een daling van -19,2%. Het aantal vacatures is wel gestegen tegenover juli 2020. Toen waren er 17.164 vacatures, in augustus waren dat er ruim 18.000. Het aantal vacatures blijft hoog. Met VDAB wordt daarom verder gewerkt aan een goede match van vacatures en werkzoekenden en wordt er ingezet op opleiden, opleiden, opleiden. Andere sectoren, zoals de land- en tuinbouw, noteren wel een stijging van het aantal vacatures. Dankzij onze oproepen heeft deze sector duidelijk haar weg gevonden naar VDAB.”

Nieuws

Minister Hilde Crevits kent investeringssteun toe voor lokaal dienstencentrum in Zonnebeke

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 756.000 euro voor de verbouwing van Villa Zonnedaele tot een lokaal dienstencentrum in Zonnebeke. Dat landhuis dateert van 1933 en ligt in het mooie kasteelpark. Na de verbouwing zal iedereen er welkom zijn en kan er meer buurgericht gewerkt worden.

Minister Crevits investeert verder in preventie rond cocaïne

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bindt de strijd tegen cocaïne verder aan op het vlak van preventief gezondheidsbeleid. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs krijgt middelen om op maat gerichte acties te lanceren en zo risicogroepen beter te informeren en te sensibiliseren over de effecten van cocaïnegebruik op korte en lange termijn.

Vlaanderen maakt prioriteit van een gezonder milieu en leefomgeving

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits lanceert vandaag een nieuwe gezondheidsdoelstelling rond milieugezondheidszorg. Het doel is om tegen 2030 de gevolgen van een aantal omgevingsfactoren op onze gezondheid terug te dringen. Tegelijk lanceert de minister samen met het Departement Zorg een eerste Klimaatgezondheidsplan. Het plan is een antwoord op de internationale vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie om meer aandacht te hebben voor de gevolgen van het klimaat op de gezondheid. Het plan brengt een boodschap van hoop. We bereiden ons voor op de uitdagingen door samen te werken aan een klimaatgezonde toekomst.