Meer (jonge) werkzoekenden stimuleren naar ondernemerschap

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits breidt tijdelijk de transitiepremie naar ondernemerschap uit naar werkzoekende jongeren (-30 jaar) en werkzoekenden uit kansengroepen zoals kortgeschoolden, mensen met een arbeidshandicap of werkzoekenden geboren in een land buiten de Europese Unie. Op dit moment wordt een transitiepremie enkel toegekend aan een werkzoekende ouder dan 45 jaar. Een transitiepremie compenseert het risico op inkomensverlies in de eerste periode van het ondernemerschap. De tijdelijke uitbreiding moet meer mensen stimuleren om voor ondernemerschap te kiezen en zo aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt.

De coronacrisis heeft een ernstige impact op de arbeidsmarkt en zal ook de komende periode een uitdaging blijven. Om daarop een antwoord te bieden, stelden de Vlaamse sociale partners en de Vlaamse regering op maandag 14 december 2020 hun relanceplan ‘Alle hens aan dek’ voor. Daarin werden verschillende maatregelen genomen om de werkzaamheidsgraad opnieuw op peil te laten komen en de gevolgen van corona op de arbeidsmarkt op te vangen ter voorkoming van structurele werkloosheid.

“Ondernemerschap is een gelijkwaardige optie tot activering, ook voor mensen die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. Door de tijdelijke uitbreiding van de transitiepremie verlagen we de financiële drempel voor werkzoekenden die de stap naar ondernemerschap willen zetten en willen we hen op die manier activeren.”  - Hilde Crevits  

Een van die maatregelen is de tijdelijke verruiming van de transitiepremie naar werkzoekende jongeren en werkzoekenden uit verschillende kansengroepen. Een transitiepremie is een ondersteunende premie voor niet-werkende werkzoekenden die een eigen zaak willen opstarten. Als een werkzoekende zelfstandige wil worden in hoofdberoep, verliezen ze hun werkloosheidsuitkering. Met de transitiepremie wordt het risico op inkomensverlies deels opgevangen. Een transitiepremie wordt maandelijks uitbetaald, gedurende twee jaar.

Een maandelijkse transitiepremie voor ondernemers kan op dit ogenblik enkel toegekend worden aan een werkzoekende ouder dan 45 jaar en jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd die zich in het Vlaamse gewest vestigt als zelfstandige in hoofdberoep, na het succesvol beëindigen van een prestarterstraject. Tijdens dat prestarterstraject worden werkzoekenden of andere geïnteresseerden voorbereid voor de opstart van een eigen onderneming en wordt de haalbaarheid van een ondernemersidee ingeschat.

De doelgroep voor de transitiepremie wordt nu tijdelijk uitgebreid naar werkzoekenden jonger dan 30 jaar en werkzoekenden uit kansengroepen zonder leeftijdsvoorwaarde: werkzoekenden met een arbeidshandicap, kortgeschoolde werkzoekenden en werkzoekenden geboren buiten de EU. 

Werkzoekenden die behoren tot deze ruimere doelgroep, zullen tussen 1 april 2021 en 1 april 2022 een transitiepremie kunnen aanvragen. Het prestarterstraject dient positief afgerond te zijn alvorens men de transitiepremie kan ontvangen. Op die manier verschijnt de werkzoekende met een ondernemerschapsidee voorbereid aan de start en worden ze goed gescreend en begeleid.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “De komende jaren moeten we maximaal inzetten op alle talenten. Kiezen voor het ondernemerschap willen we bij iedereen stimuleren. In het relanceplan ‘Alle hens aan dek’ besteden we bijzondere aandacht aan de meer kwetsbare doelgroepen. Door de transitiepremie tijdelijk uit te breiden, nemen we een financiële zorg weg, koppelen we dit aan het aanleren van de juiste competenties en creëren we meer kansen op de arbeidsmarkt. Met het prestarterstraject verliezen we ook de haalbaarheid van een project niet uit het oog.  Bovendien zorgt een nieuwe instroom van ondernemerschapstalenten ook voor nieuwe, veerkrachtige ondernemingen die onze economie kunnen versterken.”

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.