Minister Crevits bindt de strijd aan met digitale ongeletterdheid

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Werk en Innovatie Hilde Crevits wil in het kader van de relancemaatregelen een financiële injectie voor digitalisering. De bedoeling is de digitale infrastructuur te verbeteren en die laagdrempelig en betaalbaar te maken. Dat kan via de oprichting van ‘digibanken’ zodat mensen die het nodig hebben op de nodige hardware en ondersteuning kunnen rekenen. Dat heeft minister Crevits in Oostende aangekondigd naar aanleiding van de Week Van de Geletterdheid.

1 op de 7 Vlamingen ouder dan 55 jaar heeft nog nooit gebruik gemaakt van het internet.  Ruim 1 op de 3 Vlamingen heeft weinig of geen digitale kennis. 1 op de 4 alleenstaanden in Vlaanderen heeft thuis zelfs geen toegang tot het internet. Deze cijfers wijzen erop dat er een nieuw soort analfabetisme ontstaat in de samenleving. Wie vandaag niet over een goede internetverbinding, de nodige hardware en digitale vaardigheden beschikt, dreigt onherroepelijk geïsoleerd te geraken van de samenleving en de arbeidsmarkt.

De versterking van de digitale basiscompetenties is dit jaar het thema van Week van de Geletterdheid die momenteel loopt. De coronacrisis deed ons leven omschakelen naar het digitale, niet alleen het (school)werk, maar ook het sociale leven verliep plots digitaal.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits wil de relance aangrijpen voor een financiële injectie in digitalisering. Met de oprichting van ‘digibanken’ willen we dat mensen die het nodig hebben de nodige laptops, schermen en andere hardware kunnen krijgen. Maar ook door gratis lessen voor digitale vaardigheden aan te bieden en door vrijwilligers hun kennis te laten delen en in begeleiding te voorzien om op een veilige manier ‘online’ te gaan. Samenwerking met alle overheden, bedrijven en het middenveld is daarbij belangrijk.

West-Vlaamse samenwerking VDAB en Centra voor Basiseducatie

VDAB en onderwijsinstellingen werken samen om kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Vanmorgen hebben VDAB West-Vlaanderen en de Centra voor Basiseducatie Brugge-Oostende-Westhoek en Kortrijk-Roeselare een samenwerkingsakkoord afgesloten. Beide partners nemen het engagement op om de volgende jaren laaggeletterdheid te bestrijden. Kortgeschoolde en laaggeletterde werkzoekenden zullen kunnen rekenen op opleidingen die hun helpen om een job op de arbeidsmarkt te vinden. Het gaat om beroepsopleidingen waarin de diverse aspecten van geletterdheid aan bod komen. De opleidingen worden zoveel mogelijk geïntegreerd op de werkvloer en/of de opleidingsvloer.  VDAB en het Centrum voor Basiseducatie zullen ook samenwerken om bemiddelaars en werkgevers te sensibiliseren rond de problematiek van laaggeletterdheid, de identificatie en de aanpak van laaggeletterde werknemers en werkzoekenden. Daarom wordt het aanbod van opleidingen zoals een basis ICT-opleiding en de onlineopleidingen van VDAB uitgebreid. Voornamelijk de laagdrempelige toegang en het mantra opleiden, opleiden, opleiden zijn de recepten om werkloosheid en armoede te bestrijden.

Vlaams minister van Werk en Innovatie Hilde Crevits: “Vlaanderen heeft sterk onderwijs, innovatieve en veerkrachtige bedrijven, een goede infrastructuur en investeert flink in onderzoek en ontwikkeling. We moeten de talenten van elke Vlaming benutten om de digitale trein niet te missen. Laagdrempelig opleiden en levenslang leren zijn belangrijke elementen om digitale uitsluiting te vermijden. We moeten de komende jaren over alle bevoegdheden heen van e-inclusie een absolute prioriteit maken door elke online Vlaming een digitale ambassadeur te maken.”

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.