Minister Crevits geeft aftrap van allereerste algenmaand

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Voeding en Innovatie Hilde Crevits roept mei 2022 uit tot de allereerste algenmaand.   ‘Er beweegt de laatste jaren veel op het vlak van onderzoek naar duurzame, gezonde, lokale eiwitten en andere voedingscomponenten, ook in Vlaanderen.  De grote diversiteit aan algen, én onze groeiende kennis daarrond, vormen ook in onze regio een kans, zeker op het vlak van voedingsinnovatie’, zegt Vlaams minister Hilde Crevits. Op de lancering in Oostende oogstte de minister micro-algen, proefde ze gerechten met algen en maakte ze kennis met de ontwikkeling van bouillonblokjes met algen.

Op het lanceringsmoment van ‘mei = algenmaand’ in InnovOcean in Oostende, kwam Vlaams minister Hilde Crevits samen met onderzoekers van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Flanders’Food, Thomas More Hogeschool, Universiteit Gent en Innolab. Zij organiseren in mei hun contact-, demo- en studiedagen rond algen. Hoe kunnen we algen inzetten voor menselijke en dierlijke consumptie?  Deze en andere technische vragen worden tijdens de algenmaand uitvoerig besproken met professionals en consumenten.  De interesse voor de activiteiten is alvast groot.


ILVO-Marien toonde tijdens de lancering van de algenmaand hoe microalgen uit de proefreactor worden gehaald om ze nadien te analyseren voor smaak en voedingsstoffen en te verwerken tot interessante ingrediënten. De minister proefde voorbeeldgerechtjes gemaakt door pionierende voedingsbedrijven. De algenchef Donald Deschagt werkt in zijn kazen, broodjes en warme maaltijden vaak met zeewier (macroalgen). Het bedrijf Flandria Foods zet sterk in op smaken en aroma’s, en ontwikkelt momenteel een vegetarisch, naar kreeft smakend bouillonblokje op basis van microalgen.

Van koekjes tot veganaise

Algen zullen in de toekomst stapsgewijs een steeds belangrijkere rol krijgen als eiwitbron, ook in Vlaanderen. Er zijn in Vlaanderen al een tiental afgeronde onderzoeksprojecten die vooral focussen op technologieën die nodig zijn om algen te valoriseren.

Recent onderzoek van ILVO toont aan dat veel algen voedzaam zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld een rol spelen in het streven naar meer gediversifieerde eiwitbronnen voor voeding. Verder kunnen sommige algen mogelijk gebruikt worden als eiwitvervanger in veevoeder, als bodemverbeteraar en/of bionutriënt. Algen blijken ook een verbazingwekkende variatie aan smaak te vertonen, van bloemig smakend voor koekjes tot garnalensmaak voor veganaise. Maar er zijn ook ruimere mogelijkheden, bijvoorbeeld in de sector van de cosmetica.


“Het gebruik van algen verenigt economische, nutritionele, en ecologische troeven. De vraag is niet meer of, maar hoe snel het potentieel van algen omgezet raakt in de productie en de verwerking in Europa. Daarbij moeten zaken als de energie- en investeringskost van algenproductie goed onder ogen genomen worden. Aan onze agro- en voedingsbedrijven én aan de consument doe ik alvast een oproep om de eindeloze mogelijkheden van algen te ontdekken en te omarmen”, aldus Vlaams minister Hilde Crevits.

  
Markt(vraag) groeit, maar liefst duurzaam

Zowel vanuit consumenten- als producentenhoek groeit de vraag naar (eetbare) algen. Er bestaan wereldwijd zeker 10.000 soorten wieren en algen. De wetenschap heeft tot nu toe voor enkele honderden soorten een goed beeld van de interessante eigenschappen voor allerlei toepassingen. Voeding als toepassing staat wereldwijd op nummer één (90%). Vorig jaar werd wereldwijd 35 miljoen ton algenbiomassa geproduceerd, waarvan nauwelijks 0,3 miljoen ton in de EU (bron FAO 2021). Europa produceert en verwerkt dus slechts 1% van het globale, jaarlijkse wereldvolume.  

Minister Crevits wees op de duurzame manier waarop algen gekweekt kunnen worden zonder verbruik van zoet water of vruchtbare landoppervlakte. Microalgen kunnen gekweekt worden aan land of op allerlei reststromen. Ze groeien zelfs op sap uit gras of op mest. 

Vlaams minister Hilde Crevits: “Vlaanderen kiest volop voor innovatie in allerlei sectoren. Algen kunnen een rol spelen in heel wat circulaire verhalen. Deze maand zetten we de productie van algen in de kijker. In de toekomst zal blijken op basis van onderzoek welke producten echt in de markt kunnen worden gezet. Een belangrijke uitdaging in onze regio is te komen tot een gecontroleerde en duurzame productie en verwerking van hoogkwalitatieve algenbiomassa, met een gekende samenstelling en voorkeuren van smaak.”

Nieuws

Vlaanderen duidt toekomstige 8 centra voor gespecialiseerde invasieve beroertezorg aan

Beroerte behoort tot de top 10 van belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen. Het tijdig herkennen van een beroerte en hulp inschakelen is ontzettend belangrijk, het organiseren van een kwaliteitsvol aanbod van beroertezorg is dat evenzeer. Vlaanderen neemt 8 ziekenhuizen op in haar planning voor centra invasieve beroertezorg. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits is tevreden dat deze legislatuur nog stappen vooruit worden gezet om de beroertezorg te organiseren in Vlaanderen.

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten.