Minister Crevits geeft aftrap van allereerste algenmaand

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Voeding en Innovatie Hilde Crevits roept mei 2022 uit tot de allereerste algenmaand.   ‘Er beweegt de laatste jaren veel op het vlak van onderzoek naar duurzame, gezonde, lokale eiwitten en andere voedingscomponenten, ook in Vlaanderen.  De grote diversiteit aan algen, én onze groeiende kennis daarrond, vormen ook in onze regio een kans, zeker op het vlak van voedingsinnovatie’, zegt Vlaams minister Hilde Crevits. Op de lancering in Oostende oogstte de minister micro-algen, proefde ze gerechten met algen en maakte ze kennis met de ontwikkeling van bouillonblokjes met algen.

Op het lanceringsmoment van ‘mei = algenmaand’ in InnovOcean in Oostende, kwam Vlaams minister Hilde Crevits samen met onderzoekers van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Flanders’Food, Thomas More Hogeschool, Universiteit Gent en Innolab. Zij organiseren in mei hun contact-, demo- en studiedagen rond algen. Hoe kunnen we algen inzetten voor menselijke en dierlijke consumptie?  Deze en andere technische vragen worden tijdens de algenmaand uitvoerig besproken met professionals en consumenten.  De interesse voor de activiteiten is alvast groot.


ILVO-Marien toonde tijdens de lancering van de algenmaand hoe microalgen uit de proefreactor worden gehaald om ze nadien te analyseren voor smaak en voedingsstoffen en te verwerken tot interessante ingrediënten. De minister proefde voorbeeldgerechtjes gemaakt door pionierende voedingsbedrijven. De algenchef Donald Deschagt werkt in zijn kazen, broodjes en warme maaltijden vaak met zeewier (macroalgen). Het bedrijf Flandria Foods zet sterk in op smaken en aroma’s, en ontwikkelt momenteel een vegetarisch, naar kreeft smakend bouillonblokje op basis van microalgen.

Van koekjes tot veganaise

Algen zullen in de toekomst stapsgewijs een steeds belangrijkere rol krijgen als eiwitbron, ook in Vlaanderen. Er zijn in Vlaanderen al een tiental afgeronde onderzoeksprojecten die vooral focussen op technologieën die nodig zijn om algen te valoriseren.

Recent onderzoek van ILVO toont aan dat veel algen voedzaam zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld een rol spelen in het streven naar meer gediversifieerde eiwitbronnen voor voeding. Verder kunnen sommige algen mogelijk gebruikt worden als eiwitvervanger in veevoeder, als bodemverbeteraar en/of bionutriënt. Algen blijken ook een verbazingwekkende variatie aan smaak te vertonen, van bloemig smakend voor koekjes tot garnalensmaak voor veganaise. Maar er zijn ook ruimere mogelijkheden, bijvoorbeeld in de sector van de cosmetica.


“Het gebruik van algen verenigt economische, nutritionele, en ecologische troeven. De vraag is niet meer of, maar hoe snel het potentieel van algen omgezet raakt in de productie en de verwerking in Europa. Daarbij moeten zaken als de energie- en investeringskost van algenproductie goed onder ogen genomen worden. Aan onze agro- en voedingsbedrijven én aan de consument doe ik alvast een oproep om de eindeloze mogelijkheden van algen te ontdekken en te omarmen”, aldus Vlaams minister Hilde Crevits.

  
Markt(vraag) groeit, maar liefst duurzaam

Zowel vanuit consumenten- als producentenhoek groeit de vraag naar (eetbare) algen. Er bestaan wereldwijd zeker 10.000 soorten wieren en algen. De wetenschap heeft tot nu toe voor enkele honderden soorten een goed beeld van de interessante eigenschappen voor allerlei toepassingen. Voeding als toepassing staat wereldwijd op nummer één (90%). Vorig jaar werd wereldwijd 35 miljoen ton algenbiomassa geproduceerd, waarvan nauwelijks 0,3 miljoen ton in de EU (bron FAO 2021). Europa produceert en verwerkt dus slechts 1% van het globale, jaarlijkse wereldvolume.  

Minister Crevits wees op de duurzame manier waarop algen gekweekt kunnen worden zonder verbruik van zoet water of vruchtbare landoppervlakte. Microalgen kunnen gekweekt worden aan land of op allerlei reststromen. Ze groeien zelfs op sap uit gras of op mest. 

Vlaams minister Hilde Crevits: “Vlaanderen kiest volop voor innovatie in allerlei sectoren. Algen kunnen een rol spelen in heel wat circulaire verhalen. Deze maand zetten we de productie van algen in de kijker. In de toekomst zal blijken op basis van onderzoek welke producten echt in de markt kunnen worden gezet. Een belangrijke uitdaging in onze regio is te komen tot een gecontroleerde en duurzame productie en verwerking van hoogkwalitatieve algenbiomassa, met een gekende samenstelling en voorkeuren van smaak.”

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.