Minister Crevits investeert in specifieke werking tegen Hepatitis C bij druggebruikers

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Hepatitis C kan tegenwoordig vaak goed en effectief behandeld worden. Toch start jaarlijks slechts 1 tot 2 % van de personen die drugs gebruiken en chronische Hepatitis C hebben een behandeling. Daarom investeert Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Hilde Crevits 150.000 euro om de werking van HCV verpleegkundigen uit te breiden naar heel Vlaanderen vanaf 1 juli 2022 en op die manier meer mensen te kunnen opvolgen.

“Hepatitis C is een zeer vervelende ziekte en komt vaak voor bij injecterende druggebruikers. Ze zijn (gelukkig) een kleine doelgroep, maar de gezondheidswinst die we kunnen halen met dit initiatief is wel groot. We hebben de afgelopen jaren geëxperimenteerd met manieren om deze kwetsbare groep te bereiken. Het is nu tijd om wat we geleerd hebben toe te passen in heel Vlaanderen.” - Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid, Hilde Crevits  

 

Druggebruikers hebben een grote kans om Hepatitis C te krijgen en door te geven door het delen van injectiemateriaal. Een behandeling is niet altijd voor de hand liggend. Een eerste uitdaging is de infectie opsporen, maar het is ook belangrijk om vervolgens een behandeling vervolgens te starten en ook vol te houden. Patiënten raken soms niet tot bij de juiste hulp en zitten met heel wat vragen. Dat zorgt voor drempels om effectief te starten met de behandeling die toch goed en effectief is.

 

Vlaanderen financiert sinds 2019 een beheersovereenkomst rond de gezondheid van injecterende druggebruikers. De acties worden uitgevoerd door een samenwerkingsverband van laagdrempelige drughulporganisaties, onder coördinatie van Free Clinic vzw. Sinds de start van de werking in 2015 werden in totaal 450 personen begeleid. In 2021 waren 300 mensen in begeleiding, in Antwerpen en Limburg. Met de uitbreiding naar de andere provincies kunnen we op termijn 500 personen per jaar opvolgen voor Hepatitis C.

 

De eliminatie van Hepatitis C tegen 2030 is een doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook Vlaanderen onderschrijft deze doelstelling. De afgelopen jaren werd in de verschillende Vlaamse provincies heel wat ervaring opgedaan in het werken met gebruikers met een Hepatitis-C-virus (HCV) infectie.

 

Verpleegkundigen volgen hen intensief op en werken aan een netwerk met lokale partners om de groep druggebruikers beter te kunnen bereiken. Behalve bekendmaking van de screening en de behandeling, staan ze de druggebruikers ook bij in sociaal administratieve hulp. Deze werking wordt nu uitgebreid naar heel Vlaanderen.

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.