Minister Crevits kent extra middelen toe aan 3719 kinderopvangplaatsen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Eerder kende in januari het Agentschap Opgroeien al 49 miljoen euro toe om in meer dan 44.000 plaatsen in de kinderopvang een hogere subsidie voorzien. Daarbij komt nu de uitbetaling van ruim 5 miljoen euro aan subsidies voor kinderopvanginitiatieven die eerder zonder subsidie (trap 0) werkten en nu ervoor kiezen om de basissubsidie aan te vragen.

 Deze basissubsidie komt tegemoet in de kosten die kinderopvangorganisatoren maken. Aan de subsidie zijn bepaalde opdrachten en voorwaarden gekoppeld. (Zo moet de kinderopvang minstens 220 openingsdagen hebben, voldoen aan de vergunningsvoorwaarden en alle kinderbegeleiders moeten actieve kennis van het Nederlands hebben.)  

De Vlaamse Regering heeft budget voorzien voor iedereen die wenst over te schakelen. Opgroeien lanceerde hiervoor een oproep en nam nu een beslissing over de aanvragen. Het gaat over 3719 plaatsen die nu de basissubsidie van 1.358 euro per plaats zullen ontvangen. Het gaat meteen ook om de basissubsidie (trap 1) die in januari met 50% werd verhoogd.

Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits: “De sector was sterk vragende partij voor meer onderlinge financiële gelijkheid. Er zijn duidelijk zaken aan het bewegen, ik krijg daarover geregeld positieve reacties. Elke toekenning van extra middelen is een mijlpaal. Nu gaat het toch ook weer om 3719 plaatsen voor kinderen waar er op vlak van kwaliteit een verschil kan gemaakt worden. In totaal is er nu al meer dan 50 miljoen extra uitbetaald aan kinderopvanginitiatieven. Goed voor meer middelen voor bijna 50.000 plaatsen.”  

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.