Minister Crevits maakt oprichting producentenorganisatie aquacultuur mogelijk

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In de toekomst zal de aquacultuursector ook een producenten- of brancheorganisatie kunnen oprichten. De Vlaamse regering heeft dit beslist op voorstel van Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits. Voordeel van zo’n organisatie is dat verschillende partners zich kunnen groeperen, kennisdelen, samenwerken en hierdoor voor hun initiatieven meer steun bekomen. Duurzaamheid staat daarbij voorop.

“De Vlaamse aquacultuursector is een vrij jonge sector. Stilaan zien er meer initiatieven het daglicht. Voor de allereerste mei-algenmaand is er veel interesse, zowel vanuit wetenschappelijke hoek, als van producenten en verwerkers. Op vandaag wordt veel van de aanwezige kennis samengebracht en gedeeld binnen het Vlaams Aquacultuur Platform, waar een divers samengesteld panel van aquacultuurstakeholders in vertegenwoordigd is: producenten, onderzoeks- en kennisinstellingen, publieke instellingen, aanverwante sectoren, etc. We willen hen in de toekomst de kans bieden om een producenten- of brancheorganisatie op te richten.” - Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits

Er is op vandaag nog geen Vlaamse producenten- of brancheorganisatie in de aquacultuursector. Om aquacultuurondernemers te stimuleren om zich beter onderling te organiseren en met elkaar samen te werken heeft Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits het initiatief genomen om het wettelijk kader te creëren voor de erkenning van een producenten- of brancheorganisatie. Deze erkenning brengt steunvoordelen met zich mee en verhoogt de samenwerking tussen verschillende partners. Daartegenover staan natuurlijk ook enkele voorwaarden. Zo moet een erkende producentenorganisatie onder andere een ‘productie- en afzetprogramma’ voorleggen en moet ze de duurzaamheid van de activiteiten van haar leden bevorderen.

De basisvoorwaarden voor de erkenning van zo’n organisaties komen uit het Europees wettelijk kader, met name de verordening houdende een “Gemeenschappelijke Marktordening voor visserijproducten en aquacultuurproducten”. Met de creatie van het Vlaams wettelijk kader om deze erkenning mogelijk te maken, wenst de minister de duurzame groei van een sterk samenhangende aquacultuursector bijkomend te stimuleren.

Nieuws

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor sociaal overleg voor 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen

Er is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor het Comité C1. Het Comité C1 speelt een cruciale rol in het sociaal overleg voor de bepaling van de loon- en de arbeidsvoorwaarden voor ongeveer 150.000 personeelsleden van de lokale en de provinciale besturen. Op het kabinet van minister-president Matthias Diependaele hebben de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de ministers Hilde Crevits, Caroline Gennez en Matthias Diependaele, de vakorganisaties ACOD LRB, ACV Openbare Diensten en VSOA LRB, en de werkgeversorganisaties VVSG, VVP en Zorgnet-Icuro de nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee wordt het sociaal overleg hersteld.

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Oudenburg niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Oudenburg Anthony Dumarey niet te benoemen na onder meer een negatief advies van de gouverneur van West-Vlaanderen. Daarnaast heeft ze nog een aantal burgemeesters benoemd. In totaal zijn er nu in 283 gemeenten burgemeesters benoemd.

Minister Crevits verwerpt klacht van vzw Liga voor Mensenrechten rond huisarresten in Antwerpen

De vzw Liga voor Mensenrechten diende een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur tegen de beslissing van de burgemeester van Antwerpen. Die legde een huisarrest op aan verschillende personen tijdens oudejaarsnacht. Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits verwerpt na onderzoek de elementen in de klacht en zal geen bijkomende toezichtsmaatregel opleggen aan de stad Antwerpen.