Minister Crevits neemt steunmaatregelen voor Vlaamse bedrijven die werken op zee

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaamse bedrijven die personeel tewerkstellen voor de bouw van windmolenparken op zee zullen verminderde RSZ-bijdragen betalen. De bestaande regeling voor lagere bijdragen wordt uitgebreid. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits

Momenteel betalen reders voor het personeel dat tewerkgesteld is op passagiers- en vrachtschepen minder RSZ-bijdragen. Deze regeling wordt uitgebreid naar de bemanning van schepen die bijvoorbeeld ingezet worden voor installatiewerken op zee, denk aan de bouw van de windmolenparken. Het doel van deze korting is de tewerkstelling binnen de sector te bevorderen, technologische en economische ontwikkelingen mogelijk te maken en een level playing field te realiseren gezien de toenemende internationale concurrentie.

Reders in Vlaanderen exploiteren vandaag meerdere types van schepen. De activiteiten lopen uiteen, gaande van vervoer tot installatie- en onderhoudswerken. Deze bedrijven leveren een belangrijke bijdrage tot de economie. De maritieme sector die gebruik maakt van kabelleggers, pijpenleggers, kraanschepen enz. zorgt voor een toegevoegde waarde van ruim 1,8 miljard euro aan de Vlaamse economie. De sector zorgt ook voor extra tewerkstelling. Verwacht wordt dat er in de offshore windindustrie de volgende jaren duizenden nieuwe jobs zullen worden gecreëerd. 

De nieuwe regelgeving zal van toepassing zijn voor zeevarenden tewerkgesteld door een reder met exploitatiezetel in het Vlaams gewest of in de EU-lidstaten aangevuld met 3 met name Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein. De korting kan worden aangevraagd voor zeelieden die in België sociale zekerheidsbijdragen betalen.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Vlaanderen is toonaangevend op het vlak van installatie en onderhoudswerken op zee. Denk aan onze baggerbedrijven die wereldwijd aan de slag zijn, maar ook bij ons belangrijke projecten realiseren zoals de bouw van windmolenparken op zee. Het is belangrijk dat deze sector in de toekomst verder kan groeien, zich internationaal kan meten en voor extra tewerkstelling zorgt. Met deze beslissing willen we een positieve bijdrage leveren aan de Vlaamse tewerkstelling en economische groei.”  

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.