Minister Crevits neemt steunmaatregelen voor Vlaamse bedrijven die werken op zee

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaamse bedrijven die personeel tewerkstellen voor de bouw van windmolenparken op zee zullen verminderde RSZ-bijdragen betalen. De bestaande regeling voor lagere bijdragen wordt uitgebreid. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits

Momenteel betalen reders voor het personeel dat tewerkgesteld is op passagiers- en vrachtschepen minder RSZ-bijdragen. Deze regeling wordt uitgebreid naar de bemanning van schepen die bijvoorbeeld ingezet worden voor installatiewerken op zee, denk aan de bouw van de windmolenparken. Het doel van deze korting is de tewerkstelling binnen de sector te bevorderen, technologische en economische ontwikkelingen mogelijk te maken en een level playing field te realiseren gezien de toenemende internationale concurrentie.

Reders in Vlaanderen exploiteren vandaag meerdere types van schepen. De activiteiten lopen uiteen, gaande van vervoer tot installatie- en onderhoudswerken. Deze bedrijven leveren een belangrijke bijdrage tot de economie. De maritieme sector die gebruik maakt van kabelleggers, pijpenleggers, kraanschepen enz. zorgt voor een toegevoegde waarde van ruim 1,8 miljard euro aan de Vlaamse economie. De sector zorgt ook voor extra tewerkstelling. Verwacht wordt dat er in de offshore windindustrie de volgende jaren duizenden nieuwe jobs zullen worden gecreëerd. 

De nieuwe regelgeving zal van toepassing zijn voor zeevarenden tewerkgesteld door een reder met exploitatiezetel in het Vlaams gewest of in de EU-lidstaten aangevuld met 3 met name Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein. De korting kan worden aangevraagd voor zeelieden die in België sociale zekerheidsbijdragen betalen.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Vlaanderen is toonaangevend op het vlak van installatie en onderhoudswerken op zee. Denk aan onze baggerbedrijven die wereldwijd aan de slag zijn, maar ook bij ons belangrijke projecten realiseren zoals de bouw van windmolenparken op zee. Het is belangrijk dat deze sector in de toekomst verder kan groeien, zich internationaal kan meten en voor extra tewerkstelling zorgt. Met deze beslissing willen we een positieve bijdrage leveren aan de Vlaamse tewerkstelling en economische groei.”  

Nieuws

Vlaamse regering investeert in Huis van het Nederlands Brussel voor meer taaloefenkansen

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits en Vlaams minister van Brussel Cieltje Van Achter brachten vandaag samen een bezoek aan het Huis van het Nederlands Brussel. Met hun bezoek onderstrepen beide ministers dat de versterking van het Nederlands in Brussel een gezamenlijke beleidsprioriteit is. In het nieuw sociaal cohesieplan wordt daarom bijkomende ondersteuning voorzien voor het Huis van het Nederlands om meer oefenkansen voor Nederlands te organiseren.

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren.