Minister Crevits oogst laatste wijndruiven en ondersteunt professionalisering Vlaamse wijnbouw

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits wil de wijnbouwsector in Vlaanderen professionaliseren. Het is voor het eerst dat dit gebeurt. De minister zal 60.000 euro vrijmaken voor de Vzw Belgische Wijnbouwers. Vorig jaar werd er in Vlaanderen 750.000 liter wijn geproduceerd en het aantal wijnboeren groeit. Minister Crevits wil de Vlaamse wijnbouw daarom de volgende jaren meer op de kaart zetten. Dat maakte ze bekend terwijl ze de laatste wijndruiven mocht oogsten op het wijndomein Waes in Zwijnaarde.

De wijnbouw in ons land en in Vlaanderen kent de laatste jaren een forse groei. Er wordt meer wijn geproduceerd op een grotere oppervlakte en het aantal wijnboeren neemt toe. Uit prognoses blijkt dat de groei de komende jaren nog zal aanhouden. De klimaatverandering maakt dat meer druivenrassen in onze streek zullen gedijen. De Vzw Belgische Wijnbouwers vertegenwoordigt momenteel 85% van de Belgische wijnbouwers. Die vereniging werkt met vrijwilligers maar botst door de forse productiegroei tegen haar limieten. Er bestaat een duidelijke nood aan professionalisering op het vlak organisatie, opleiding en promotie.

Daarom zal Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits via een projectsubsidie de wijnsector stimuleren om zich verder te ontwikkelen en te organiseren. De Vzw Belgische Wijnbouwers zal kunnen rekenen op een subsidie van 60.000 euro. Die steun zal dienen om de sector beter te omkaderen, de samenwerking tussen de wijnbouwers te stimuleren en de interactie in de ganse keten te versterken.

Het is de ambitie om via die samenwerking duidelijk stappen vooruit te zetten op vlak van de kwaliteit van onze Vlaamse wijnen. Onder meer dankzij de uitwisseling van kennis en good-practices. Daarnaast zal de wijnsector campagnes lanceren om de Vlaamse wijnen bekender te maken bij het brede publiek in binnen- en buitenland. Nog deze winter zal er samen met de wijnbouwsector een online symposium worden georganiseerd. In het programma van dat symposium zullen opportuniteiten en uitdagingen, kennisdelen en innovatie de rode draad vormen.

De samenwerking tussen de Belgische Wijnbouwers heeft verschillende voordelen. Een producentenorganisatie bijvoorbeeld opent meerdere deuren tot deelname aan Vlaamse demonstratieprojectsteun om duurzame praktijken en technieken in de bedrijven te integreren. Er liggen ook mogelijkheden op het vlak van Europese steunmaatregelen en samenwerkingsverbanden wat kansen biedt naar bredere bekendheid van de Vlaamse wijn.

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: “Kwaliteit, authenticiteit en nabijheid vormen samen een unieke combinatie voor onze wijnbouwers. We geloven er sterk in dat de Vlaamse wijnsector een mooie toekomst tegemoet gaat. Als onze wijnbouwers de volgende jaren verder de weg van de professionalisering en innovatie inslaan samen met onze gerenommeerde onderzoeksinstellingen, schuilt er in de wijnsector een groot potentieel om verder te groeien in harmonie met de toenemende vraag naar lokale producten. Samen willen we de lekkere Vlaamse wijn nog meer op de (wijn)kaart zetten.”

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.