Minister Crevits past minimummaat voor tong aan

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De minimummaat voor de vangst van tong door de Belgische vissers verandert van 25 naar 24 cm. Dat heeft minister van Zeevisserij Hilde Crevits beslist. De beslissing gaat in op 15 februari.  

Europa legt minimummaten op voor de vangst van verschillende vissoorten. Voor tong ligt die maat op 24 cm. Ons land hanteerde tot nu toe als enig land de maat van 25 centimeter uit voorzorg om kleinere tong de kans te geven zich verder te ontwikkelen Er werd indertijd ook overlegd met de andere lidstaten rond de Noordzee om de maat algemeen op 25 cm te brengen, maar die landen zijn niet gevolgd. 

Voor 2025 steeg het tongquotum in de Noordzee met 169%. Hoewel Nederland 9 keer meer van dit quotum heeft, kunnen onze vissers nu in de Noordzee 722 ton tong opvissen. Het is dan ook normaal dat ze dezelfde regels en voorwaarden vragen. 

Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits: “In het kader van het gelijk speelveld met andere Europese lidstaten en om voedselverspilling tegen te gaan, zal ook ons land de 24 cm maat voor tong hanteren. Dat is de biologische minimummaat die opgelegd wordt via de Europese verordening om het bestand in een goede toestand te houden. De technische maatregel met verplicht gebruik van selectief vistuig om zoveel mogelijk te kleine en te jonge tong te laten ontsnappen, blijft behouden voor onze Belgische vissers. Maar vanaf 15 februari mag elke tong met een minimummaat van 24 cm voor menselijke consumptie gebruikt worden.” 

Geert De Groote, reder van het vissersvaartuig Z.98 Windroos en voorzitter van de Rederscentrale: “We zijn verheugd dat de minister op onze vraag is ingegaan om de ongelijkheid met onze buitenlandse collega’s weg te werken. Dit zal niet leiden tot een verhoogde aanvoer van kleine tong, maar tot een vermindering van administratief opgelegde voedselverspilling.”

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.