Minister Crevits past minimummaat voor tong aan

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De minimummaat voor de vangst van tong door de Belgische vissers verandert van 25 naar 24 cm. Dat heeft minister van Zeevisserij Hilde Crevits beslist. De beslissing gaat in op 15 februari.  

Europa legt minimummaten op voor de vangst van verschillende vissoorten. Voor tong ligt die maat op 24 cm. Ons land hanteerde tot nu toe als enig land de maat van 25 centimeter uit voorzorg om kleinere tong de kans te geven zich verder te ontwikkelen Er werd indertijd ook overlegd met de andere lidstaten rond de Noordzee om de maat algemeen op 25 cm te brengen, maar die landen zijn niet gevolgd. 

Voor 2025 steeg het tongquotum in de Noordzee met 169%. Hoewel Nederland 9 keer meer van dit quotum heeft, kunnen onze vissers nu in de Noordzee 722 ton tong opvissen. Het is dan ook normaal dat ze dezelfde regels en voorwaarden vragen. 

Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits: “In het kader van het gelijk speelveld met andere Europese lidstaten en om voedselverspilling tegen te gaan, zal ook ons land de 24 cm maat voor tong hanteren. Dat is de biologische minimummaat die opgelegd wordt via de Europese verordening om het bestand in een goede toestand te houden. De technische maatregel met verplicht gebruik van selectief vistuig om zoveel mogelijk te kleine en te jonge tong te laten ontsnappen, blijft behouden voor onze Belgische vissers. Maar vanaf 15 februari mag elke tong met een minimummaat van 24 cm voor menselijke consumptie gebruikt worden.” 

Geert De Groote, reder van het vissersvaartuig Z.98 Windroos en voorzitter van de Rederscentrale: “We zijn verheugd dat de minister op onze vraag is ingegaan om de ongelijkheid met onze buitenlandse collega’s weg te werken. Dit zal niet leiden tot een verhoogde aanvoer van kleine tong, maar tot een vermindering van administratief opgelegde voedselverspilling.”

Nieuws

Vlaamse regering investeert in Huis van het Nederlands Brussel voor meer taaloefenkansen

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits en Vlaams minister van Brussel Cieltje Van Achter brachten vandaag samen een bezoek aan het Huis van het Nederlands Brussel. Met hun bezoek onderstrepen beide ministers dat de versterking van het Nederlands in Brussel een gezamenlijke beleidsprioriteit is. In het nieuw sociaal cohesieplan wordt daarom bijkomende ondersteuning voorzien voor het Huis van het Nederlands om meer oefenkansen voor Nederlands te organiseren.

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren.