Minister Crevits roept bedrijven op ICT toestellen meer circulair in te zetten: “70% van de gebruikte toestellen wacht een nieuw, tweede leven”

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft donderdag CTG Circular in Mechelen bezocht.  Het circulaire economie bedrijf geeft ICT-materiaal een tweede leven door de toestellen na een opknapbeurt terug op de markt te zetten, goed voor een CO2-reductie gelijk aan het weghalen van  9000 wagens op de weg. In 2020 verwerkte het circulair bedrijf meer dan 120.000 toestellen, waarvan 15.000 laptops naar jongeren via het project Digital for Youth en 4600 toestellen naar woonzorgcentra tijdens de crisis. ”Een voorbeeld van hoe milieu, solidariteit en economie hand in hand gaan”, aldus minister Crevits die ter plaatse ook zelf een laptop kon refurbishen.

“De circulaire economie biedt niets dan voordelen: het zorgt voor een langere levensduur van toestellen en het creëert werkgelegenheid. CTG Circular doet daar nog een schepje bovenop door niet alleen economische en ecologische opportuniteiten te benutten, maar ook sociale. Door computers te herstellen, krijgen meer mensen toegang tot het internet, het belang daarvan is nogmaals bewezen in deze crisis. Denk maar aan thuisonderwijs.” - Hilde Crevits 

 

Telewerken, virtueel vergaderen, online les volgen of (video)chatten met familie of vrienden. Nog nooit waren onze computer, tablet of smartphone zo onmisbaar. Maar een deel van de bevolking heeft deze niet ter beschikking. Uit de Digimeter 2020 blijkt dat 5% van de Vlaamse huishoudens tijdens de crisis geconfronteerd is met een tekort aan toestellen of schermen thuis. 4% geeft ook aan minstens wekelijks via vrienden of publieke plaatsen gebruik te maken van een computer en/of internetverbinding. Deze problematiek is het sterkst aanwezig bij gezinnen met een lager inkomen.

 

Digitale kloof dichten

 

Het circulaire economie bedrijf ‘CTG Circular’ schiet hierbij te hulp. Het bedrijf, dat sinds meer dan 20 jaar bestaat, verwerkt jaarlijks meer dan 180.000 computertoestellen. Deze worden grotendeels ingekocht van bedrijven die ze ter beschikking stellen, of vanuit organisaties die ze gedoneerd krijgen. Het bedrijf wist vervolgens via gespecialiseerde en goedgekeurde software de gegevens van toestellen en herstelt ze. Daarna krijgt het ICT-materiaal een tweede leven door het te herintroduceren in de markt aan allerlei nieuwe trotse gebruikers in België en elders in Europa, alsook in Afrika. Dit laatste gebeurt via de vzw Close The Gap. Didier Appels, manager en medebezieler van de organisatie licht toe: Ons doel is de digitale kloof mee dichten en kwalitatieve ICT-apparatuur toegankelijk te maken aan kinderen en volwassenen die er anders geen toegang tot hebben. Zo werkte onze vzw ook mee aan het project Digital for Youth waarbij kinderen doorheen scholen in het hele land een laptop ontvingen, zodat ook zij tijdens deze crisis thuisonderwijs konden volgen.” In totaal ontvingen 15.000 jongeren een herstelde laptop tijdens de coronacrisis. Via het platform ‘Virtual Hugs’, opgericht door Deloitte, de VUB en CTG Circular gingen in de eerste COVID golf ook nog eens ruim 4600 tablets en smartphones naar ouderen in woonzorgcentra en ziekenhuizen om hun digitale armoede en isolatie naar families draagbaarder te maken. Eveneens gingen er heel wat computers de voorbije jaren naar landen met lage inkomens om er ICT toegang betaalbaar te maken en zo de toegang tot kennis te vergroten.

 

Jaarlijke upcucling van meer dan 180.000 computers goed voor 40.000 ton CO₂-reductie

 

Jaarlijks verwerkt CTG Circular meer dan 180.000 toestellen, variërend van laptops, mobiele telefoons en tablets tot servers en desktopcomputers. 70% daarvan krijgen na het refurbishment proces een tweede leven en worden aldus ‘upcycled’ met een significante levensduurverlenging van gemiddeld 3 tot 5 jaar. De overige producten worden via Recupel vzw en andere erkende Belgische recyclingbedrijven milieuvriendelijk verwerkt. Ook hier zijn vele materiaalwinsten en worden onder andere edele metalen gerecupereerd, alsook plastics, aluminium en koper..

 

Gebaseerd op deze cijfers, en een recent uitgevoerde studie in opdracht van CTG Circular[1], vertegenwoordigt deze jaarlijkse upcycling het equivalent van bruto circa 40.000 ton CO₂-reductie, of bij benadering 9000 voertuigen die van de weg gehaald worden.

 

Economie, ecologie en solidariteit ineen

 

Het bedrijf is daarmee een toonvoorbeeld van hoe economie, milieu en solidariteit hand in hand gaan volgens minister van Innovatie en Economie Hilde Crevits. Want de circulaire economie is meer dan enkel recycleren. Het creëert nieuwe jobs, draagt bij aan het milieu en kent tegelijk een sociale impact. Zo is circulaire economie vaak ook een sociale economie: het stelt mensen die verder tot de arbeidsmarkt staan te werk en zorgt tegelijk dat sommigen een betere toegang krijgen tot bepaalde producten. Denk maar aan kringloopwinkels waar oude materialen hersteld worden en goedkoop doorverkocht worden of CTG Circular dat zich niet alleen in Vlaanderen, maar ook in ontwikkelingslanden engageert. Om dit soort ondernemingen te steunen en aan te moedigen, richtte de Vlaamse regering de stuurgroep ‘Vlaanderen Circulair’ op. Maar de minister roept ook bedrijven buiten de stuurgroep om om oude toestellen een tweede leven te geven door ze aan toonaangevende bedrijven zoals CTG Circular aan te bieden.

 

De minister mocht ook zelf een steentje bijdragen tijdens het bezoek: in de productiehal, samen met de medewerkers van CTG Circular kon ze symbolisch de eerste laptop te refurbishen van een nieuw contingent van 400 laptops die ter gelegenheid van haar bezoek aan Digital for Youth vzw geschonken wordt.

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.