Minister Crevits verlengt het Vlaams beschermingsmechanisme tot eind maart 2022

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wordt het Vlaams beschermingsmechanisme verlengd tot eind maart 2022. Ondernemers die verplicht gesloten zijn en ondernemers in de eventsector, feestzalen, bus- en personenvervoer, grote vakantiewoningen en jeugdherbergen, reisbureaus, professionele indoorsportclubs, … met zware omzetverliezen, worden op die manier beschermd. De overbruggingslening, voor ondernemers die nieuwe voorraden moeten aankopen of hun handelshuur moeten betalen, is vanaf maart 2022 beschikbaar.

“Ook na bijna 2 jaar blijven een aantal beperkende maatregelen in de economie noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de druk op de zorgsector te verminderen. Dat betekent dat we een aantal ondernemingen nog steeds blijven beschermen in deze moeilijke tijden. Discotheken zijn al sinds 27 november gesloten en onder andere de feestzalen zien hun omzet sterk dalen. Vandaar dat we voor het eerste kwartaal van 2022 het Vlaams beschermingsmechanisme verlengen en snel zullen uitbetalen. Ook de overbruggingslening zal vanaf begin maart 2022 beschikbaar zijn. Door het beschermen van ondernemingen stutten we onze economie en vermijden we een economische crisis. Volgens onderzoek zorgen we hiermee voor een snel herstel bij de bedrijven en redden we ook onze welvaart.” – Vlaams minister van Economie Hilde Crevits

Vlaams beschermingsmechanisme verlengd tot eind maart 2022

Nog steeds blijven een aantal ondernemingen verplicht gesloten of ondervinden ze zware hinder door de coronamaatregelen. Om hen te beschermen is er het Vlaams beschermingsmechanisme. Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wordt dit nu verlengd tot eind maart 2022.  De steun bedraagt 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019.

Wie verplicht gesloten is, moet voor de actuele sluitingsperiode geen omzetverlies aantonen, maar moet wel de omzet in de referentieperiode in 2019 bewijzen. Voor die groep ondernemers gaan we ook snel uitbetalen.

Andere ondernemers die getroffen worden, maar niet verplicht gesloten zijn, moeten actief blijven en hun omzetverlies aantonen. Dat betekent minstens 30% omzetverlies in het eerste kwartaal van 2022 in combinatie met een omzetverlies van minstens 60% in de getroffen periode. Het omzetverlies moet worden aangetoond aan de hand van de btw-aangiften en een attest van een externe boekhouder. De steun- en sluitingsperiode en ook de sectoren die in aanmerking komen zullen aangepast worden indien het Overlegcomité beslist tot versoepelingen of verstrengingen van de maatregelen. 

Overbruggingslening vanaf begin maart

De overbruggingslening combineert een aantal elementen van de vorige leningen en kan dienen voor investeringen in ventilatie, luchtkwaliteit, het vernieuwen van voorraden of het dekken van vaste kosten zoals huur. Maximaal 20% van het bedrag mag worden gebruikt voor handelshuur. De rente bedraagt 1%. De looptijd van de lening is beperkt tot 24 maanden voor leningen tot 50.000 euro en tot 36 maanden voor leningen van meer dan 50.000 euro. De eerste 12 maanden moeten er geen aflossingen gebeuren. Het minimumbedrag voor de lening is 10.000 euro, het maximumbedrag is afhankelijk van de ondernemingsgrootte en kan oplopen tot 400.000 euro. De lening kan worden gecombineerd met andere leningen zoals de heropstartlening. De facturen moeten betrekking hebben op de periode van 1 november 2021 tot en met 15 juni 2022. Ondernemingen die openstaande schulden hebben bij VLAIO, PMV, FIO en het Vlaams Gewest komen niet in aanmerking. De lening werd ondertussen ook goedgekeurd door de Europese Commissie.

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.