Minister Crevits vernietigt besluit van kerkfabriek in Maasmechelen om perceel te verkopen aan projectontwikkelaar

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De Vlaamse overheid is verantwoordelijk voor het toezicht op de besturen van de erediensten. In totaal zijn er 6 erkende erediensten in Vlaanderen: de rooms-katholieke, protestantse, Israëlitische, anglicaanse, orthodoxe en islamitische eredienst. Elke erkenning gaat gepaard met verplichtingen en de genomen besluiten van de eredienstbesturen zijn onderworpen aan een toezichtsprocedure.

De bevoegde minister kan de besluiten vernietigen in volgende situaties:

als de wet wordt geschonden (1),
het algemeen belang wordt geschaad (2),
het gemeentelijk/provinciaal belang en in het bijzonder de financiële belangen van de gemeente/provincie geschaad worden (3).

Dat eerste is in Maasmechelen het geval. Initieel was er namelijk een schriftelijke toezegging van de kerkfabriek om het perceel te verkopen aan de gemeente Maasmechelen voor de bouw van een nieuw wijkcentrum. Na overleg met de kerkfabriek heeft de gemeente zelfs een schatter aangesteld om de waarde van het perceel te bepalen. Maar later besloot de kerkfabriek alsnog in zee te gaan met een projectontwikkelaar van appartementen. Ondanks de nadelige gevolgen voor de gemeente en haar financiële belangen, besliste de kerkfabriek om haar beslissing aan te houden.

Na onderzoek van het dossier heeft minister Crevits vastgesteld dat de kerkfabriek de verplichtingen voor onroerende transacties en het zorgvuldigheidsbeginsel niet is nagekomen bij de toekenning van een perceel grond aan de projectontwikkelaar. Omdat de kerkfabriek geen schattingsverslag voor een objectieve waardebepaling van het perceel heeft opgemaakt, heeft minister Crevits beslist om het besluit van de kerkfabriek Sint-Monulphus en Gondulphus te vernietigen.

“Ik stel vast dat de betrokken kerkfabriek de regels rond de transacties van onroerende goederen niet heeft nageleefd en niet zorgvuldig heeft gehandeld. Elke mogelijk geïnteresseerde moet immers de kans kunnen krijgen om mee te dingen bij de verkoop en dit moet met voldoende openbaarheid en transparantie verlopen. Élk erkend eredienstbestuur in Vlaanderen dient zich aan de regels te houden en ik zal daar strikt op toezien en optreden wanneer nodig.” -  Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.