Minister Crevits vernietigt besluit van kerkfabriek in Maasmechelen om perceel te verkopen aan projectontwikkelaar

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De Vlaamse overheid is verantwoordelijk voor het toezicht op de besturen van de erediensten. In totaal zijn er 6 erkende erediensten in Vlaanderen: de rooms-katholieke, protestantse, Israëlitische, anglicaanse, orthodoxe en islamitische eredienst. Elke erkenning gaat gepaard met verplichtingen en de genomen besluiten van de eredienstbesturen zijn onderworpen aan een toezichtsprocedure.

De bevoegde minister kan de besluiten vernietigen in volgende situaties:

als de wet wordt geschonden (1),
het algemeen belang wordt geschaad (2),
het gemeentelijk/provinciaal belang en in het bijzonder de financiële belangen van de gemeente/provincie geschaad worden (3).

Dat eerste is in Maasmechelen het geval. Initieel was er namelijk een schriftelijke toezegging van de kerkfabriek om het perceel te verkopen aan de gemeente Maasmechelen voor de bouw van een nieuw wijkcentrum. Na overleg met de kerkfabriek heeft de gemeente zelfs een schatter aangesteld om de waarde van het perceel te bepalen. Maar later besloot de kerkfabriek alsnog in zee te gaan met een projectontwikkelaar van appartementen. Ondanks de nadelige gevolgen voor de gemeente en haar financiële belangen, besliste de kerkfabriek om haar beslissing aan te houden.

Na onderzoek van het dossier heeft minister Crevits vastgesteld dat de kerkfabriek de verplichtingen voor onroerende transacties en het zorgvuldigheidsbeginsel niet is nagekomen bij de toekenning van een perceel grond aan de projectontwikkelaar. Omdat de kerkfabriek geen schattingsverslag voor een objectieve waardebepaling van het perceel heeft opgemaakt, heeft minister Crevits beslist om het besluit van de kerkfabriek Sint-Monulphus en Gondulphus te vernietigen.

“Ik stel vast dat de betrokken kerkfabriek de regels rond de transacties van onroerende goederen niet heeft nageleefd en niet zorgvuldig heeft gehandeld. Elke mogelijk geïnteresseerde moet immers de kans kunnen krijgen om mee te dingen bij de verkoop en dit moet met voldoende openbaarheid en transparantie verlopen. Élk erkend eredienstbestuur in Vlaanderen dient zich aan de regels te houden en ik zal daar strikt op toezien en optreden wanneer nodig.” -  Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits

Nieuws

Vlaams minister Hilde Crevits kent zo’n 360.000 euro subsidie toe voor de herstelling en renovatie van 3 kerken in West-Vlaanderen

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits maakt in totaal zo’n 360.000 euro vrij voor renovatiewerken aan de Sint-Medarduskerk in Eernegem, de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele en de Sint-Petrus en Pauluskerk in Roeselare. De middelen hebben als doel de lokale besturen of kerkfabrieken te ondersteunen bij het onderhouden van hun kerken. Ze kunnen telkens rekenen op een subsidie van 30% van de totale kostprijs.

200 nieuwe jobs in de maatwerkbedrijven

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits zet een ambitieuze koers uit voor de toekomst en de versterking van de sociale economie in Vlaanderen. Vlaams minister Hilde Crevits bevoegd voor Sociale Economie, kondigt in een eerste fase een investering van 6 miljoen euro aan in de maatwerkbedrijven, wat zal leiden tot de creatie van 200 nieuwe jobs in de sector.

Benoeming van eerste 48 burgemeesters in Vlaanderen

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits heeft zopas de eerste reeks benoemingen van de burgemeesters ondertekend.