De Vlaamse overheid kan tot op heden zelf niet bepalen welke testen nodig zijn voor welk niveau. Het is door de wet ook onmogelijk om andere instanties dan ‘Werkenvoor.be’ taaltesten te laten afnemen. Deze monopolie van de federale overheid is volgens minister Crevits achterhaald.
Vandaag bepaalt de federale Bestuurstaalwet dat een kandidaat voor een job bij de Vlaamse overheid of bij één van de Vlaamse openbare instellingen (zoals de VRT) enkel een bewijs van kennis Nederlands kan afleveren op de volgende twee manieren:
- Via een Nederlandstalig diploma op minstens het niveau dat vereist is voor de vacature
- Via het slagen voor een taalexamen verplicht afgenomen door de FOD BOSA (Werkenvoor.be).
Het blijkt bovendien in bepaalde gevallen oneerlijk en leidt het tot absurde situaties. Zo vereist de taalwetgeving momenteel dat een sollicitant voor een mastervacature bij de Vlaamse overheid een verplichte taaltest moet afleggen als het hoogste bepaalde diploma in een andere taal is afgelegd, ondanks dat de persoon de moedertaal spreekt. Iemand die bijvoorbeeld zijn bachelordiploma in het Nederlands behaalde en besloot om een bijkomende masteropleiding te volgen in het Engels, wordt vandaag een taaltest opgelegd. Daardoor ervaart de betrokken student meer drempels bij het solliciteren dan andere studiegenoten die het laatste jaar masteropleiding wél in het Nederlands aflegden.
Om dit soort situaties in de toekomst te vermijden, zal minister Crevits de nodige stappen zetten om het huidige systeem van de taaltesten te hervormen naar een modernere Vlaamse toepassing.
“De huidige manier van werken heeft tot gevolg dat de Vlaamse overheid mogelijks goede kandidaten verliest. Vlaanderen moet zelf kunnen bepalen welke taaltesten nodig zijn en deze zelf kunnen afnemen. Ik zal daarom deze problematiek aankaarten bij de federale overheid en werk maken van een flexibeler systeem van taaltesten binnen HR-processen van de Vlaamse overheid. Dit zal gebeuren zonder afbreuk te doen aan de taalvereisten: een goede kennis van het Nederlands bij de Vlaamse overheid te werken, is en blijft cruciaal.” - Minister van Bestuurszaken Hilde Crevits