Minister Crevits: zorgtoeslagen worden sneller verwerkt

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In de maand november zijn er 1744 aanvragen voor de zorgtoeslag verwerkt. Dat zijn er 1000 meer in vergelijking met een paar maanden geleden. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (cd&v) bekend gemaakt in het Vlaams parlement naar aanleiding van een vraag van Ann De Martelaer (Groen).  Dit is een belangrijke omslag. Er worden nu meer dossiers per maand verwerkt dan er nieuwe aanvragen zijn. Het aantal openstaande aanvragen is intussen met 16 procent gedaald. 

“Kinderen met extra ondersteuningsnood krijgen een zorgtoeslag. We zorgen ervoor dat de periode tussen de aanvraag en de toekenning van de toeslag sneller verloopt. Onze eerste maatregelen van voor de zomer, tonen een positieve evolutie. Maar daar blijft het niet bij, want het moet nog beter. We nemen daarom nog eens extra maatregelen om tot een snellere beoordeling van dossiers te komen en de opgelopen achterstand bij zorgtoeslagevaluaties aanzienlijk te verminderen.” Hilde Crevits  

 

Kinderen met een extra ondersteuningsnood hebben recht op een zorgtoeslag uit het Groeipakket. Het bedrag van die zorgtoeslag varieert naargelang de specifieke ondersteuningsbehoefte. Het is die mate van ondersteuning die wordt vastgesteld door een evaluerend arts. Zo’n arts is erkend door het agentschap Opgroeien en moet op zelfstandige basis werken om aan de erkenningsvoorwaarden te voldoen 

Om de doorlooptijd van het evaluatieproces in te korten, heeft minister Crevits verschillende maatregelen genomen. In juni werd een vereenvoudigde procedure ingevoerd om dossiers te behandelen en het aantal evaluerende artsen werd afgelopen zomer uitgebreid. Deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat dossiers nu sneller behandeld worden en de zorgtoeslag sneller op de rekening van de mensen staat. In de eerste helft van het jaar werden er maandelijks gemiddeld 750 evaluaties gedaan, in november ging het al om 1744 aanvragen.  

Minister Crevits kondigde in het Vlaams parlement nog extra maatregelen aan om de wachttijden voor de zorgtoeslag en de werkdruk van de evaluerende arts verder in te perken. De definitie van evaluerend arts wordt onder meer uitgebreid zodat artsen, die in dienst zijn van het agentschap Opgroeien, mee ingezet kunnen worden bij de uitvoering van de evaluaties. Een gesprek met de evaluerende arts zal enkel nog plaatsvinden op expliciet verzoek van de ouders.  

Ook wordt de volledige procedure herbekeken, waarbij de klemtoon komt te liggen op digitalisering en een betere verloning van de evaluerend artsen. Daarnaast is het de bedoeling om maximaal gebruik te maken van al bekende gegevens van de kinderen en worden de termijnen voor een herevaluatie van de zorgtoeslag herbekeken. Tenslotte zal het evaluatieproces van de zorgtoeslag evolueren naar een gedeelde opdracht met multidisciplinair samengestelde teams die een vergevorderde gegevensuitwisseling realiseren.

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.