Minister Hilde Crevits vraagt Verenigd Koninkrijk om inspectierapporten van gecontroleerde vaartuigen te delen

Publicatiedatum

Tags

Visserij

Deel dit artikel

Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits wil dat de inspectierapporten van de 5 gecontroleerde Belgische vaartuigen in Britse wateren vorige maand gedeeld worden. Ze heeft die vraag gesteld tijdens een gesprek over de Belgisch-Britse visserijrelaties met de Britse Ambassadeur in België Anne Sherriff. De vangst van de vaartuigen werd verzegeld en de boordcomputers werden in beslag genomen.

“Voor mij is het belangrijk om de Britse ambassadeur persoonlijk over deze gebeurtenissen te spreken. We willen een vlotte uitwisseling van gegevens om de visbestanden goed te beheren. Daarnaast zou het goed zijn om samen controles op zee te organiseren, zoals vroeger ook het geval was. Al zijn het niet de controles die een probleem vormen, maar wel de harde manier waarop. Voor de vissers is het belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de aantijgingen en om hun boordcomputers terug te krijgen, wat nog niet is gebeurd. Daarom heb ik ook de nodige informatie over de inspectierapporten gevraagd.” - Hilde Crevits  

 

Minister Crevits vindt het belangrijk dat België goede relaties met het Verenigd Koninkrijk onderhoudt, maar op vlak van visserij verloopt dat momenteel moeilijk. Voor de Vlaamse vissers is toegang tot Britse wateren cruciaal. Meer dan 50% van hun visserijactiviteiten vindt daar plaats. Ook het behoud van de bestaande quotaverdeling is een noodzaak.

Het handels- en samenwerkingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk dat na de Brexit werd afgesloten, loopt midden 2026 af. Vanaf dan zou er jaarlijks over de toegang tot de Britse wateren moeten worden onderhandeld. De minister vindt deze manier van werken economisch onwerkbaar omdat ze geen perspectief biedt voor de ondernemers in de visserijsector. Op 19 mei vindt er een topontmoeting plaats tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk om stappen te zetten naar een sterke veiligheidssamenwerking. België bepleit dat er ook voor andere dossiers, zoals visserij, een nieuwe en positieve wind kan waaien.

 “Wij dringen er samen met een aantal Europese collega’s bij de onderhandelaars van de Europese Commissie op aan om zo snel mogelijk een akkoord te bereiken over de toegang tot de Britse wateren met een status quo wat de voorwaarden betreft. Er is een permanente oplossing nodig. Een goed beheer van de visbestanden gebeurt best in gezamenlijke meerjarenplannen. Ik kijk uit naar een constructieve samenwerking.” – Hilde Crevits

“I was pleased to meet Minister Crevits and assure her that any detention of vessels is intelligence led and in response to potential breaches of UK fisheries regulations; the same rule s apply to UK and EU vessels. The UK and Belgium are like-minded in our commitment to sustainable fishing, and we will continue to discuss this important issue.” - Ambassador Sherriff

Nieuws

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren. 

Voortrekker in Europa: Vlaanderen start met de uitrol van inburgeringstrajecten in het land van herkomst

Vanaf dit najaar wil Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits officieel starten met voortrajecten voor nieuwkomers in het land van herkomst. De Vlaamse Regering heeft de maatregel goedgekeurd. Het gaat over trajecten voor personen die omwille van gezinshereniging of arbeidsmigratie naar Vlaanderen willen komen. De nieuwkomers zullen een digitale cursus maatschappelijke oriëntatie aangeboden krijgen zodat ze al een beeld hebben van onze samenleving en ze beter voorbereid zijn als ze naar Vlaanderen komen. De lancering van de trajecten volgt na 3 proefprojecten.