Nieuw investeringsfonds voor beloftevolle nanotech start-ups

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Op voorstel van Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering beslist om 30 miljoen euro vrij te maken voor de oprichting van een nieuw imec.xpand fonds. Deze strategische investering creëert een hefboom tot het aantrekken van privaat durfkapitaal, waardoor beloftevolle Vlaamse nanotech start-ups kunnen uitgroeien tot succesvolle bedrijven. Dat zal de economische relance een enorme boost geven en tegelijkertijd Vlaanderen als innovatieve kennisregio op de kaart zetten. “Het eerste imec.xpand fonds heeft in 12 start-ups geïnvesteerd en gezorgd voor 170 jobs, een aantal dat de komende jaren nog verder zal stijgen. Indigo Diabetes is een van de bedrijven die via het fonds een kleine, implanteerbare sensor heeft ontwikkeld om de bloedsuikerspiegel te meten. Een belangrijk hulpmiddel voor de vele mensen die aan diabetes lijden. Met dit tweede fonds willen we nog meer start-ups aantrekken en laten groeien tot grote bedrijven.” aldus Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits.

“Vlaanderen beschikt over de kennis, de infrastructuur, het innovatieve ecosysteem en nu ook over het investeringsklimaat om start-ups te laten uitgroeien tot grote bedrijven. Door het aantrekken van investeringen naar Vlaanderen, vormt imec.xpand de drijver voor toekomstige jobcreatie en dus de motor van de relance” - Hilde Crevits  

 

Imec.xpand is een onafhankelijk beheerd durfkapitaalfonds dat gericht is op innovatie in nanotechnologie. Het eerste imec.xpand fonds ging in 2017 van start met een beschikbaar kapitaal van 117 miljoen euro. Naast de investering van de Vlaamse overheid (30 miljoen euro) investeerden ook een aantal gereputeerde internationale bedrijven (Samsung, Applied Materials, Philips, SK Hynix), financiële instellingen (BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius Insurance), universiteiten (KU Leuven, UGent) en lokale en internationale overheidsgerelateerde partijen (FPIM, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, PMV).

 

Sinds haar oprichting heeft het fonds in 12 start-ups geïnvesteerd. Door deze investeringen te koppelen aan de unieke infrastructuur en de expertise die onderzoekscentrum imec heeft opgebouwd door jarenlange samenwerking in de halfgeleiderindustrie, speelt imec.xpand een onderscheidende rol. Dit unieke kader maakt deep-tech innovatie mogelijk waardoor ambitieuze start-ups concrete oplossingen kunnen ontwikkelen voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg.

 

Recent nog leidde imec.xpand een investeringsronde van 5,4 miljoen euro in Pulsify Medical. Deze spin-off van imec en de KU Leuven ontwikkelt een slimme pleister die op basis van ultrasone golven de werking van het hart kan monitoren. De unieke sensor-expertise van imec en de geavanceerde softwarekennis van de KU Leuven vormen de bouwstenen van een unieke innovatie die de behandeling en opvolging van hartpatiënten wereldwijd sterk zal verbeteren.

 

Vorig jaar investeerde imec.xpand ook al in Indigo Diabetes, een spin-off van imec en de UGent die een kleine, implanteerbare sensor ontwikkelt. Deze revolutionaire sensor zal diabetespatiënten toelaten om continu en accuraat de bloedsuikerspiegel te meten, wat hun levenskwaliteit en gemoedsrust aanzienlijk zal verbeteren.

 

Vandaag hebben de imec.xpand portefeuillebedrijven gezamenlijk al meer dan 170 miljoen aan zaai- en groeikapitaal opgehaald. Om de continuïteit van de investeringen te garanderen, werd beslist om een nieuw imec.xpand fonds op te zetten dat operationeel moet zijn in 2022. Daartoe voorziet de Vlaamse Regering nu een investering van 30 miljoen euro.

 

“We bedanken de Vlaamse Regering voor de steun en voor het geloof in imec.xpand”, zegt Tom  Vanhoutte van imec.xpand. “Deze investering is een bevestiging van het vertrouwen van de Vlaamse Regering in de bepalende rol die imec.xpand speelt om beloftevolle start-ups te laten uitgroeien tot succesvolle technologiebedrijven. Dat vertrouwen vormt de gezonde basis die ons in staat moet stellen om de private investeerders opnieuw aan boord te halen in het tweede imec.xpand fonds.” 

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.