Nog eens 240 onthaalouders krijgen werknemersstatuut

Publicatiedatum

Deel dit artikel

240 VTE onthaalouders kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maken Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Opgroeien bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon.

Dankzij de extra investeringen in kinderopvang zullen kunnen bijna 1000 onthaalouders een werknemersstatuut hebben. Het statuut biedt de mogelijkheid om als werknemer volledige en volwaardige sociale rechten op te bouwen. Het zorgt ook voor inkomenszekerheid en een lagere werkdruk doordat het vaste maandloon in verhouding is met het voltijds opvangen van 4 kinderen. Het werknemersstatuut draagt op die manier bij aan het aantrekkelijker maken van het beroep van onthaalouder en de kwaliteit in de kinderopvang.” Hilde Crevits  

 

Eerder konden al zo’n 600 onthaalouders definitief omschakelen naar het werknemersstatuut. Dankzij de extra middelen die dit jaar voor de kinderopvang zijn uitgetrokken, komen daar nu 240 VTE onthaalouders bij. Voor de private sector kent Opgroeien subsidies toe voor 174 VTE, voor de publieke sector 66 VTE.

 

Na deze bijkomende toekenning werken 815 VTE onthaalouders met een werknemersstatuut.

 

Extra oproep in het najaar

Door de oproep die we een paar maanden terug lanceerden, heeft iedereen de kans gekregen om het statuut aan te vragen. Er zijn nog enkele plekken over, daarvoor zal Opgroeien in het najaar de oproep herhalen. Daarnaast moeten we inzetten om het werknemersstatuut voor de onthaalouders nog te verbeteren zodat de loon- en arbeidsvoorwaarden gelijk worden aan die van andere kinderbegeleiders. We hebben hiertoe al een eerste stap gezet dit jaar door het loon wat te verhogen.” - Hilde Crevits

 

In de private sector zijn er nog minstens 108 resterende beschikbare VTE’s  en in de publieke sector kunnen nog minstens 9 VTE instappen. Dezelfde verdelingsregels en beslissingskader zullen gelden.

 

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.