Recordaantal win-winleningen, ook tijdens coronacrisis

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Ondernemers maken ook in 2020 volop gebruik van win-winleningen, dat blijkt uit cijfers van Vlaamse minister van Economie Hilde Crevits. Op 31 mei 2020 waren er 1.347 win-winleningen geregistreerd voor een totaal bedrag van 30 miljoen euro. Dat zijn er ruim 200 meer dan dezelfde periode vorig jaar en zelfs het tienvoud van 10 jaar geleden. Het decreet voor de uitbreiding van de win-winlening werd op initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits vorige vrijdag op de Vlaamse regering goedgekeurd. Zo zijn er nog meer mogelijkheden voor vrienden en familie om te investeren in ondernemingen.

De win-winlening is het instrument bij uitstek om als vriend of familie een ondernemer te steunen. Een particulier kan op die manier tot 75.000 euro lenen aan een Vlaamse kmo voor een duurtijd van 5 tot 10 jaar. Degene die de lening geeft, krijgt hierbij een jaarlijks voordeel via de belastingbrief van 2,5% op het openstaande bedrag van de win-winlening. Een kmo kan op die manier tot 300.000 euro win-winleningen aangaan. In geval van faillissement is er een overheidswaarborg van 30%, die tijdelijk wordt opgetrokken tot 40% voor leningen die afgesloten worden tot en met 31 december 2021.

In 2019 was er al een recordaantal win-winleningen, maar 2020 kondigt een nieuw record aan. Op 31 mei 2020 lopen 1.347 win-winleningen voor een totaalbedrag van 30 miljoen euro. In 2019 ging het op dat moment om 1.119 leningen voor een totaalbedrag van ruim 26,5 miljoen euro. Het gemiddeld bedrag van de win-winlening is in 2020 wel iets lager dan in 2019. In 2020 gaat het om ruim 22.000 euro, terwijl het in 2019 om bijna 24.000 euro ging.

 

Tabel 1: aantal win-winleningen op 31 mei van elk jaar

Win-winlening vooral in Oost- en West-Vlaanderen heel populair

De meeste win-winleningen vinden we terug in Oost-Vlaanderen, daar zijn er 376. Maar het grootste totaalbedrag vinden we in West-Vlaanderen, daar gaat het om 346 leningen voor een totaalbedrag van 8,7 miljoen euro.

Tabel 2: aantal win-winleningen op 31 mei 2020 per provincie

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Vrienden en familie kunnen ondernemers financieel steunen via de win-winlening. Het is goed om te zien dat ook in volle coronacrisis de win-winlening een populair instrument is. Met de uitbreiding die we onlangs beslist hebben, zijn er nog meer mogelijkheden om ondernemers een duwtje in de rug te geven. We zullen die manier van investeren dan ook vol aanmoedigen en stimuleren.”

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.