Renteloze leningen voor energiebesparende investeringen in Vlaamse zorg- en welzijnsvoorzieningen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits stimuleert zorg- en welzijnsvoorzieningen om energiebesparende investeringen in hun infrastructuur te doen. Voor dit en volgend jaar wordt telkens 50 miljoen euro aan renteloze leningen ter beschikking gesteld. Op die manier kunnen zorg- en welzijnsvoorzieningen hun infrastructuur meer energiebesparend en kostenefficiënter maken zonder dat de financieringskost van de investeringen een hinderpaal vormt. 

“Net als iedereen kampen ook onze zorg- en welzijnsorganisaties met hogere energiefacturen. Eerder hebben we al 69,2 miljoen euro toegekend om de extra energiekosten te drukken. Om ervoor te zorgen dat zij ook in de toekomst beter gewapend zijn tegen stijgende energiekosten, voorzien we ook in 100 miljoen euro om investeringen in hernieuwbare, duurzame energie via renteloze leningen te stimuleren. Dit zijn vaak grote investeringen. Met de renteloze energieleningen helpen we onze zorg- en welzijnsvoorzieningen op weg naar een duurzamere toekomst.” – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

Net zoals iedereen zien ook de zorg- en welzijnsvoorzieningen hun kosten stijgen. Daarom werd er n.a.v. de Septemberverklaring beslist om eenmalig 69,2 miljoen te voorzien om een stuk tegemoet te komen in de gestegen energiekosten.  

Er wordt nu ook voor de voorzieningen in renteloze leningen voorzien om energiemaatregelen te financieren. Het gaat over leningen met een looptijd van 5 tot 10 jaar, waarvoor 100 miljoen euro uitgetrokken wordt, gedurende twee jaar.  

Voorwaarden 

De renteloze energieleningen zijn er voor alle voorzieningen in de zorg- en welzijnssector. Dat geldt zowel voor grotere voorzieningen zoals ziekenhuizen als andere voorzieningen, mits zij aan een aantal criteria voldoen zoals het uitvoeren van een energiescan. De klimaatscore bepaalt waar de aanvraag in de rankschikking komt te staan. De voorzieningen moeten ook financieel gezond zijn en de werken waarvoor men een aanvraag tot lening indient mogen nog niet gestart zijn. Daarnaast mag het ook niet gaan over energiemaatregelen op basis van fossiele brandstoffen. Zo gelden de energieleningen bijvoorbeeld niet voor een nieuwe gasketel, maar wel voor een warmtepompinstallatie. 

Tot slot moet de investering minstens een bedrag van 60.000 euro omvatten om een renteloze lening te kunnen aanvragen.  

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) zal voor het aanvragen van de renteloze lening een oproep lanceren. 

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.