ruim 21.000 tijdelijk werklozen schreven zich in voor een opleiding bij VDAB

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

De afgelopen maanden hebben ruim 21.000 tijdelijk werklozen een opleiding bij VDAB gevolgd of zijn die aan het volgen. Sinds september zijn dat al ruim 14.000 tijdelijke werklozen. Dat gaat van online opleidingen, over werkplekleren tot opleidingen Nederlands voor anderstaligen. Minister Crevits is tevreden met deze eerste positieve resultaten: “Opleiden en bijscholen zullen in de toekomst nog meer het mantra worden, het is van groot belang dat tijdelijk werklozen hun loopbaan in handen nemen. Ook in december zullen we opnieuw bijna 50.000 tijdelijk werklozen contacteren met het aanbod van VDAB. Daarnaast doen we een enquête bij tijdelijk werklozen om te weten welke verwachtingen er zijn en hoe we het bestaande aanbod nog beter op hun noden kunnen afstemmen.”

Op vraag van minister Crevits informeert VDAB tijdelijk werklozen over een aanbod waarmee ze in een periode met minder vacatures in beweging kunnen blijven. In juli en augustus liep een campagne op sociale media om het aanbod van VDAB in de kijker te zetten en sinds begin september contacteert VDAB tijdelijk werklozen actief. Zo kregen bijna 250.000 het aanbod van VDAB via mail of brief. Vorige week en ook deze week stuurt VDAB opnieuw 48.741 mensen in tijdelijke werkloosheid een brief of mail. Mensen worden gestimuleerd om zich bij te scholen door een online opleiding, workshop of webinar te volgen. 

Naast deze algemene communicatie, krijgen nog eens 20.748 tijdelijk werklozen een aanbod op maat van enkele zwaar getroffen sectoren, denk aan de horeca, toerisme en de luchtvaart. Deze boodschap gaat enkel naar mensen die minstens 10 dagen tijdelijk werkloos zijn. Ook hun werkgevers, dat zijn er bijna 10.000, worden op de hoogte gebracht van het bericht dat ze zullen krijgen. In deze communicatie zal ook een oproep staan om deel te nemen aan een enquête. Hiermee willen we beter te weten komen welke behoeften en verwachtingen deze doelgroep heeft, en op welke manier VDAB en partners daar beter op kunnen inspelen.

Ruim 21.000 tijdelijk werklozen volgen opleiding via VDAB

De voorbije maanden heeft VDAB zijn aanbod aan opleidingen meer in de kijker gezet voor wie tijdelijk werkloos is. Tijdens de zomermaanden liep er een sociale mediacampagne en sinds begin september worden tijdelijk werklozen actief aangeschreven. Dat werpt ondertussen ook zijn vruchten af. 21.416 tijdelijk werklozen hebben de afgelopen maanden een opleiding gevolgd of volgen die. Sinds september alleen al schreven alvast 7.316 tijdelijk werklozen zich in voor een online opleiding bij VDAB. In diezelfde periode meldden 7.200 tijdelijk werklozen zich aan voor een ander opleidingsaanbod: een erkende opleiding, werkplekleren of een opleiding Nederlands voor anderstaligen.

Vlaams minister van Werk, Hilde Crevits: “De eerste resultaten van deze campagne zijn positief en dan moet het effect van de sectorale communicatie nog volgen. Hoe meer vakbonden, werkgevers en sectoren via hun kanalen de boodschap kunnen geven dat er een uitgebreid aanbod is, hoe meer kans op succes. Zeker werkgevers kunnen hierin een prominente rol spelen. Deze cijfers tonen aan dat VDAB erin slaagt om tijdelijk werklozen te bereiken en te begeleiden. Het is van essentieel belang dat we deze doelgroep warm blijven maken voor opleidingen. Tijdelijke werkloosheid mag geen verloren tijd zijn. Opleiding is de sterkste preventieve maatregel waar we nu op kunnen inzetten. Stilstaan is achteruitgaan, daarom moeten we elkaar stimuleren om in beweging te blijven op de arbeidsmarkt.” 

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: “De arbeidsmarkt vaart momenteel door woelige wateren, maar het is belangrijk dat we iedereen aan boord houden. Met deze campagne willen we ervoor zorgen dat tijdelijk werklozen het aanbod dat er voor hen is leren kennen en dat ze het gebruiken om in beweging blijven op de arbeidsmarkt. Ik vind de eerste resultaten positief. Volgens onze voorlopige cijfers namen zo’n 14.000 tijdelijk werklozen al deel aan een online of andere opleiding, of aan werkplekleren. Veel meer van hen zullen op onze uitgebreide site al gezocht hebben naar informatie, of naar tijdelijke vacatures. Belangrijker dan de cijfers is dat we zien dat steeds meer mensen in tijdelijke werkloosheid vooruitkijken, actie ondernemen en weten dat VDAB ook voor hen klaar staat.”

Meer informatie: www.vdab.be/blijf-in-beweging 

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.