Samenwerkingsprotocol om veilig werken te garanderen

Publicatiedatum

Auteur

Carmen De Rudder

Deel dit artikel

Voortaan zullen de verschillende sociale inspecties beter samen werken op het vlak van inspecties en welzijn op het werk. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits heeft daarover een samenwerkingsprotocol afgesloten met haar federale en gewestelijke collega’s. Dat protocol vormt een juridische basis om de samenwerking tussen de inspectiediensten te bevorderen. Het is voor het eerst dat op die manier structureel samengewerkt zal worden in kader van welzijn op het werk.

“Veilig werken is in deze coronatijden van groot belang. In de meeste gevallen wordt dat veilig werken goed georganiseerd. Maar af en toe is dat niet het geval. Controles gebeuren door de federale sociale inspectie. We hebben vastgesteld dat de doorstroming van informatie tussen de sociale inspectiediensten niet altijd vlot verloopt. Er was ook geen juridische basis voor. Met het nieuwe samenwerkingsprotocol brengen we daar nu verandering in.” - Hilde Crevits  

Het belang van veilig werken op de werkvloer is tijdens de coronacrisis toegenomen. Heel wat sectoren hebben afspraken gemaakt rond veilig werken op de werkvloer en telewerk. Toch houdt niet iedereen zich aan de afspraken en zijn controles noodzakelijk. Het is de bevoegdheid van de federale sociale inspectie om die controles uit te voeren en op te treden.

Het is voor Vlaanderen en de andere gewesten belangrijk om snel informatie te krijgen wanneer controles bij bedrijven gebeuren die gelinkt zijn aan Vlaamse maatregelen zoals bijvoorbeeld de dienstenchequesector of de sociale economie. Dat kan gaan over het aantal controles, de inhoud van de controles, over de gevolgen ervan enz. Ook is het goed dat de inspecties samen kunnen werken wanneer verschillende overheden bevoegd zijn. Op basis van de gedeelde informatie kunnen we het beleid – indien nodig – daar beter op afstemmen. Zo kan de Vlaamse sociale inspectie bijvoorbeeld bij een controle op de toepassing van dienstencheques in een dienstenchequebedrijf ook vaststellingen in het kader van de verplichting op telewerk doorgeven aan de federale sociale inspectie.

Het nieuwe protocol vormt nu een juridische basis op het vlak van uitwisseling van informatie, het verlenen van wederzijdse ondersteuning bij inspecties en de organisatie van informatiemomenten en een aanspreekpunt. Daarbij wordt uiteraard de regelgeving van persoonsgegevens nageleefd. De meerwaarde van het akkoord is dat de samenwerking nu structureel wordt geregeld en de daadkracht van de sociale inspecties versterkt wordt. Dit is zeker belangrijk in het kader van de uitdagingen op het vlak van veilig werken tijdens de coronacrisis. Niet controleren om te controleren, wel om de veiligheid van werknemers te garanderen.

“De sociale inspectiediensten garanderen de veiligheid, gezondheid en bescherming van werknemers. Een belangrijke onafgebroken opdracht die vandaag brandend actueel is. De structurele samenwerking maakt de sociale inspectiediensten slagkrachtiger en verhoogt zo het welzijn op het werk. Samen staan we sterker en weten we meer.”

Minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne

  

PERSCONTACT: Arne De Brabandere - woordvoerder - 0496029889

Nieuws

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren. 

Voortrekker in Europa: Vlaanderen start met de uitrol van inburgeringstrajecten in het land van herkomst

Vanaf dit najaar wil Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits officieel starten met voortrajecten voor nieuwkomers in het land van herkomst. De Vlaamse Regering heeft de maatregel goedgekeurd. Het gaat over trajecten voor personen die omwille van gezinshereniging of arbeidsmigratie naar Vlaanderen willen komen. De nieuwkomers zullen een digitale cursus maatschappelijke oriëntatie aangeboden krijgen zodat ze al een beeld hebben van onze samenleving en ze beter voorbereid zijn als ze naar Vlaanderen komen. De lancering van de trajecten volgt na 3 proefprojecten.