Steun voor West-Vlaams project Conquer in kader Brexit

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits kent steun toe aan het project Conquer. Met Conquer wil de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen ondernemingen wapenen in het kader van de Brexit. West-Vlaanderen kan bij uitstek hard getroffen worden. De bedoeling is om met verschillende partners een internationale strategie te ontwikkelen op maat van de ondernemingen.

De onderhandelingen over de Brexit zijn afgelopen week opnieuw gestart. De afloop kennen we nog niet. Uit studies is gebleken dat de provincie West-Vlaanderen de gevolgen van de Brexit het hardst kan voelen. De West-Vlaamse economie heeft een open karakter dat sterk verweven is met de Britse buren. Heel specifiek vraagt het grote aandeel kmo’s een meer doorgedreven aanpak op maat.

Om de bedrijven te ondersteunen is de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen voor het project Conquer geselecteerd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Ontwikkelingsmaatschappij beschikt over een internationaal netwerk en is ook betrokken bij de West-Vlaamse Brexit Task Force. Er komt een actieplan om samen met partners bedrijven te wapenen om de gevolgen van de Brexit op te vangen en het internationaal ondernemersklimaat in West-Vlaanderen te bevorderen.

Flanders Investment & Trade, dat gespecialiseerd is in internationale contacten, zal de West-Vlaamse bedrijven informeren over de bestaande begeleidings- en ondersteuningsinstrumenten (onder meer van Vlaio) en zal voor informatie zorgen over de laatste stand van zaken over de Brexit-onderhandelingen.  Het FIT-kantoor in Londen zal een belangrijke uitvalsbasis zijn voor de vooropgestelde acties.

TUA West bundelt de kennisinstellingen en kenniscentra in West-Vlaanderen en zal bedrijven ondersteunen bij product- of procesaanpassingen als bedrijven nieuwe markten willen verkennen. VOKA en Unizo zijn als werkgeversorganisaties betrokken om de vinger aan de pols te houden.

Onder de noemer ‘West Flanders, gateway to Europe’ wordt West-Vlaanderen ook actief gepositioneerd als uitvalsbasis voor buitenlandse ondernemingen. West-Vlaanderen kan hierdoor een stuk van de rol van het VK overnemen, met o.m. Zeebrugge als letterlijke ‘gateway’.

Het project zal twee jaar lopen en kost 2,5 miljoen euro. Via EFRO is er 1 miljoen euro toegekend. Vlaanderen investeert 750.000 euro.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “West-Vlaanderen zal door de Brexit geraakt worden. We kennen de uitkomst van de onderhandelingen nog niet, maar het is belangrijk dat West-Vlaamse kmo’s zich vandaag voorbereiden door bijvoorbeeld uit te kijken naar nieuwe markten of nieuwe producten. POM West-Vlaanderen, FIT en TUA zijn goedgeplaatste partners om vele bedrijven bij te staan met informatie en advies. Deze Brexit uitdaging houdt tegelijk kansen in voor West-Vlaanderen.”

Jean de Bethune, West-Vlaams gedeputeerde voor Economie: “Met dit project willen we het open karakter van onze economie en onze bedrijven vrijwaren. In dit provinciaal plan bundelt POM West-Vlaanderen de krachten met FIT, Vlaio en de werkgeversorganisaties om de West-Vlaamse kmo’s zeer concreet te begeleiden bij de Brexit en bij het aanboren van nieuwe markten.”

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.