Stikstofakkoord

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Er is een akkoord over het stikstofdossier.

Het is één van de moeilijkste dossiers die ik in al die jaren als minister op mijn bord heb gekregen … Een heel technisch dossier, maar tegelijkertijd ook een heel menselijk dossier omdat het hier over de broodwinning van zoveel boeren en hun gezinnen gaat.

De uitstoot van stikstof moet dringend naar beneden in het belang van mens én natuur. Daar is iedereen het over eens. Maar we moeten onze Vlaamse landbouwers en hun gezinnen daarbij de nodige ondersteuning en duidelijkheid geven. Want zij zijn essentieel voor onze samenleving en hebben recht op perspectief en een toekomst, net als elke andere ondernemer in Vlaanderen.

Het akkoord dat voorligt vraagt dus heel wat inspanningen van landbouwers. Maar er staat ook wat tegenover : we investeren 3,6 miljard tegen 2030 in landbouw en natuur. De meeste landbouwbedrijven zullen hun activiteiten kunnen verderzetten. De bedrijven met de grootste impact op de natuur zullen de grootste inspanningen moeten leveren. Sommigen zullen hun bedrijfsactiviteit zelfs moeten stoppen, maar daarvoor ook een compensatie krijgen. Vele andere bedrijven krijgen de mogelijkheid om vrijwillig te stoppen of hun activiteiten te heroriënteren in ruil voor financiële compensaties. En ook voor de varkenssector bieden we de mogelijkheid om tegen een eerlijke vergoeding in een opkoopregeling te stappen.

Voor mij is het ook duidelijk: een Vlaanderen zonder sterke landbouwsector, zonder eigen kwalitatieve voedselvoorziening, zonder leefbaar platteland, zonder een stevige agro-voedingsketen, daar pas ik voor. We zullen deze transitie de komende jaren dan ook samen met de sector doorvoeren, zorgzaam, doordacht en met de nodige begeleiding.

Toch zal deze beslissing voor velen een harde dobber zijn, dat besef ik. Want voor een boer en boerin is dit hun werk, hun dieren, hun leven. Maar morgen kan niet meer zoals gisteren zijn. En als we onze kinderen en kleinkinderen een mooie toekomst willen geven, kan dat alleen als milieu en landbouw hand in hand gaan.

 

 

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.