Stikstofakkoord

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Er is een akkoord over het stikstofdossier.

Het is één van de moeilijkste dossiers die ik in al die jaren als minister op mijn bord heb gekregen … Een heel technisch dossier, maar tegelijkertijd ook een heel menselijk dossier omdat het hier over de broodwinning van zoveel boeren en hun gezinnen gaat.

De uitstoot van stikstof moet dringend naar beneden in het belang van mens én natuur. Daar is iedereen het over eens. Maar we moeten onze Vlaamse landbouwers en hun gezinnen daarbij de nodige ondersteuning en duidelijkheid geven. Want zij zijn essentieel voor onze samenleving en hebben recht op perspectief en een toekomst, net als elke andere ondernemer in Vlaanderen.

Het akkoord dat voorligt vraagt dus heel wat inspanningen van landbouwers. Maar er staat ook wat tegenover : we investeren 3,6 miljard tegen 2030 in landbouw en natuur. De meeste landbouwbedrijven zullen hun activiteiten kunnen verderzetten. De bedrijven met de grootste impact op de natuur zullen de grootste inspanningen moeten leveren. Sommigen zullen hun bedrijfsactiviteit zelfs moeten stoppen, maar daarvoor ook een compensatie krijgen. Vele andere bedrijven krijgen de mogelijkheid om vrijwillig te stoppen of hun activiteiten te heroriënteren in ruil voor financiële compensaties. En ook voor de varkenssector bieden we de mogelijkheid om tegen een eerlijke vergoeding in een opkoopregeling te stappen.

Voor mij is het ook duidelijk: een Vlaanderen zonder sterke landbouwsector, zonder eigen kwalitatieve voedselvoorziening, zonder leefbaar platteland, zonder een stevige agro-voedingsketen, daar pas ik voor. We zullen deze transitie de komende jaren dan ook samen met de sector doorvoeren, zorgzaam, doordacht en met de nodige begeleiding.

Toch zal deze beslissing voor velen een harde dobber zijn, dat besef ik. Want voor een boer en boerin is dit hun werk, hun dieren, hun leven. Maar morgen kan niet meer zoals gisteren zijn. En als we onze kinderen en kleinkinderen een mooie toekomst willen geven, kan dat alleen als milieu en landbouw hand in hand gaan.

 

 

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.