Stop it Now! breidt werking uit naar lotgenoten

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De organisatie Stop it Now! breidt haar werking uit met een lotgenotenwerking voor naasten. Stop it Now! is een laagdrempelige, gratis en anonieme hulplijn voor mensen die zich zorgen maken over hun eigen seksuele gevoelens of hun gedrag tegenover minderjarigen. Er komt een website met hulpverlening voor partners, familieleden en vrienden. Die zullen zich ook kunnen inschrijven in een lotgenotengroep. Het initiatief draagt bij aan de preventie van seksueel misbruik. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits steunt het initiatief.

“Partners, familieleden of vrienden van mensen die worstelen met hun seksuele gevoelens of hun gedrag tegenover minderjarigen hebben vaak nood aan hulp. Het hulpaanbod voor die groep mensen is nog zeer beperkt. De stap naar hulpverlening voor hen is ook dikwijls groot omwille van het taboe en het stigma dat rond het thema heerst. Stop it Now! zal haar werking uitbreiden om ook aan de noden van deze groep mensen tegemoet te komen.” Hilde Crevits

Stop it Now! biedt een luisterend oor, informatie, advies en ondersteuning aan personen die zich zorgen maken over hun gevoelens of gedrag naar minderjarigen, ook aan hun naasten. Wie dat wenst, kan vertrouwelijk, anoniem en gratis contact opnemen met de organisatie. De aanpak is belangrijk in het kader van preventie van seksueel kindermisbruik, in het voorkomen van seksueel misbruik en voor de sensibilisering rond de nodige ondersteuning van personen met seksuele gevoelens of interesses voor minderjarigen en hun naasten.

Minne De Boeck, Universitair Forensisch Centrum, projectcoördinator Stop it Now!: “Wij stellen vast dat het hulpaanbod voor naasten, zoals partners, familieleden en vrienden, erg beperkt is. Het is voor naasten  vaak heel confronterend wanneer ze erachter komen dat iemand uit hun dichte omgeving seksueel misbruik heeft gepleegd of zorgwekkende gevoelens ervaart. Ook zij krijgen vaak te maken met stigmatiserende reacties, afwijzing en veroordeling. Hun wereld staat op zijn kop en het is vaak erg moeilijk voor hen om hierbij ondersteuning te vinden, dit zowel in hun eigen omgeving als bij professionals. Hieraan wil Stop it Now! tegemoet komen.”

Het gaat om een website ‘naasten van Stop it Now!’ waarop informatie over de problematiek komt, linken naar wetenschappelijke onderzoeken, de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de lotgenotengroep voor naasten en een online forum. De lancering van die projecten staat voor volgend jaar gepland.

Stop it Now krijgt van Vlaanderen jaarlijks 117.000 euro voor haar werking. Voor dit project zal Vlaanderen ook 23.850 euro investeren. 

Nieuws

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren. 

Voortrekker in Europa: Vlaanderen start met de uitrol van inburgeringstrajecten in het land van herkomst

Vanaf dit najaar wil Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits officieel starten met voortrajecten voor nieuwkomers in het land van herkomst. De Vlaamse Regering heeft de maatregel goedgekeurd. Het gaat over trajecten voor personen die omwille van gezinshereniging of arbeidsmigratie naar Vlaanderen willen komen. De nieuwkomers zullen een digitale cursus maatschappelijke oriëntatie aangeboden krijgen zodat ze al een beeld hebben van onze samenleving en ze beter voorbereid zijn als ze naar Vlaanderen komen. De lancering van de trajecten volgt na 3 proefprojecten.