strategische productie mondmaskers in Vlaanderen verankerd

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits kent 3,2 miljoen euro Strategische Transformatiesteun COVID-19 toe aan de bedrijven Eurofilters in Pelt en Medimundi in Turnhout. Die twee bedrijven zullen respectievelijk de grondstof voor mondmaskers en mondmaskers zelf vervaardigen. De productie maakt Vlaanderen minder afhankelijk van het buitenland. De productie in Vlaanderen was één van de aanbevelingen van de coronacommissie.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “Bij het begin van coronacrisis bleek dat ons land kwetsbaar was op het vlak van beschermingsmateriaal. We verankeren nu de strategische en lange termijn productie van mondmaskers in Vlaanderen. Dat is mogelijk dankzij samenwerking en de aanwezige knowhow in Vlaanderen.”

Productie van grondstof voor mondmaskers door Eurofilters in Pelt

 Eurofilters produceert in Pelt al ruim 40 jaar de meltblown grondstof voor de productie van hoogwaardige en innovatieve stofzuigerfilters. Sinds een aantal jaren is het bedrijf ook leverancier van filtermedia voor bloedseparatie. Eurofilters kent dus de kwaliteitseisen van de medische techniek en heeft troeven in handen om een meltblown productie voor gebruik in chirurgische mondmaskers uit te bouwen. De huidige vraag naar meltblown nonwovens voor mondmaskers overschrijdt echter de huidige productiecapaciteit.

Dankzij de investering door het bedrijf van meer dan 10 miljoen euro en de Vlaamse steun van 2,4 miljoen euro kan Eurofilters een state-of-the-art meltblown systeem in Pelt opstarten en installeren. Zo zal het bedrijf zich omvormen tot een producent van hoogwaardig filtermateriaal voor chirurgische- en FFP2-maskers.

Aangezien filtermateriaal voor mondmaskers bestaat uit verschillende lagen, wordt ook geïnvesteerd in lamineermachines om die verschillende lagen te produceren. Bijkomend wordt nieuwe meet- en testapparatuur aangekocht die nodig is om de geplande innovaties te realiseren.

Daarnaast zet Eurofilters volop in op innovatie en onderzoeken ze hoe ze filtermateriaal met een lagere ademweerstand kunnen maken. Dat zou het gebruikscomfort van mondmaskers aanzienlijk verhogen. Tegelijk zet het bedrijf sterk in op duurzaamheid door te bekijken hoe ze biologisch afbreekbaar filtermateriaal kunnen ontwikkelen.

Productie van mondmaskers door Medimundi in Turnhout

Medimundi is een spinn-off van de Universiteit van Antwerpen en Cartamundi, samen met machinebouwer Cloostersmans uit Hamme en een privé-investeerder. De Universiteit Antwerpen heeft FFP2- en FFP3 maskers ontworpen. Die maskers bieden de hoogst mogelijke bescherming en zijn in eerste instantie bedoeld voor het ziekenhuispersoneel en eerstelijns hulpverleners. Medimundi is onlangs gestart met het op industriële schaal produceren van mondmaskers in Turnhout. Op lange termijn kan dit naar andere marktsegmenten uitgebreid worden.

Cartamundi levert zijn knowhow op het vlak van de aanwerving van personeel en de aankoop van materialen tot het opzetten va logistieke stromen, kwaliteitsbewaking, IT-systemen, boekhouding, marketing en verkoop. De UA ontfermt zich over de ontwikkeling en Cloostermans ontwerpt en bouwt de machines. 

Europese kwaliteitslabels

Zowel de nieuw geproduceerde FFP2 beschermingsmaskers als ook de FFP3 beschermingsmaskers met ventiel voor de uitademing gecertificeerde Europese kwaliteitslabels dragen. Een norm waaraan momenteel een minderheid van de ingevoerde mondmaskers aan voldoen. Het consortium investeert zelf ruim 2,2 miljoen euro. Vlaanderen biedt Strategische Transformatiesteun voor een bedrag van 805.000 euro.

Extra steun voor COVID-19 relevante producten

 Eerder dit jaar gaf de Europese Commissie groen licht voor de versoepeling van de staatssteunregels. Hierdoor kan de Vlaamse Regering meer steun geven aan bedrijven die in het kader van COVID-19 investeren. De hogere investeringssteun wordt toegekend via het steuninstrument ‘Strategische Transformatiesteun COVID-19”.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “Vlaanderen wil zelf meer kunnen instaan voor de strategische productie van mondmaskers. Dat was ook een aanbeveling van de coronacommissie. Onze bedrijven hebben veel knowhow in huis om de grondstof voor mondmaskers en de mondmaskers zelf te produceren. De verankering van deze productie zorgt ervoor dat we minder afhankelijk zijn van het buitenland. Tegelijk gaat het om sterke voorbeelden van hoe onderzoek resulteert in de productie van beschermingsmateriaal."

 

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.