vacaturecijfers opnieuw in dalende lijn

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

In november 2020 werden 18.253 vacatures gemeld aan VDAB, dat zijn er 6.964 minder dan in oktober 2020 toen er nog 25.217 vacatures gemeld werden. In oktober 2020 was er nog een stijging van het aantal vacatures met 5,4% tegenover september 2020. “De tweede lockdown die midden oktober werd aangekondigd, toont nu ook zijn effect in de vacaturecijfers. We blijven ondernemingen ondersteunen om die impact zoveel als mogelijk te beperken.” zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits.

Tijdens de maand november werden 18.253 vacatures rechtstreeks gemeld aan VDAB. Een lichte daling tegenover oktober 2020 met -0,28%. In vergelijking met november 2019 is dat wel een grote daling van -18,6%. In de afgelopen twaalf maanden ontving VDAB 241.573 vacatures. Ook dat is een daling van -17% in vergelijking met diezelfde periode twaalf maanden daarvoor.

De stijging die vorige maand genoteerd werd (+5% in oktober 2020 tegenover september 2020) was opvallend en toonde de veerkracht en weerbaarheid van onze arbeidsmarkt. Na de eerste lockdown hadden de bedrijven heel snel opnieuw vacatures gemeld. Ondertussen zitten we volop in de tweede lockdown, en dat toont zich ook in de vacaturecijfers. Gelet op de conjunctuurgevoeligheid zien we dat ook de uitzendsector en de studentenarbeid en -werving selectief sterk zijn teruggevallen in november.

Toch hebben vier sectoren de afgelopen twaalf maanden meer vacatures gemeld dan in diezelfde periode daarvoor: de primaire sector (+65,5%), de sector van energie, water en afvalverwerking (+13%), de sector van de gezondheidszorg (+4,8%) en de sector van de vervaardiging van bouwmaterialen (+0,9%).

Andere sectoren hebben duidelijk minder vraag naar werkkrachten.  Vanuit horeca en toerisme zijn er de voorbije twaalf maanden 45% minder vacatures gekomen dan in de periode twaalf maanden ervoor. Ook de sector van de ontspanning, cultuur en sport heeft met een terugval van meer dan een vierde (-26,7%) stevig te lijden onder de coronacrisis.

De sector van de zakelijke dienstverlening is een van de sterkst dalende sectoren (-34,6%). Ook op maandbasis valt die daling op. In oktober 2020 werden daar nog 3409 vacatures gemeld, in november 2020 2288. Een daling met 1121 vacatures. Onder de zakelijke dienstverlening vallen heel wat zaken zoals schoonmaak in kantoorgebouwen, technisch advies, adviesbureaus in verband met bedrijfsvoering en – beheer, projectontwikkeling,… .

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Hoewel we vorige maand nog een hoopgevende lichte stijging zagen in de vacaturecijfers, voelen we nu wel de impact van de tweede lockdown. Het ziet er intussen ook naar uit dat we de huidige maatregelen nog even zullen moeten aanhouden. Net zoals de voorbije maanden blijven we alert en volgen we de situatie op de arbeidsmarkt nauw op. VDAB en zijn partners staan klaar om te zorgen voor een goede match van vacatures en werkzoekenden.”

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.